Poziv za umjetničke radove Treći međunarodni studentski bijenale, Osijek 2019

Treće međunarodno studentsko bijenale, Osijek 2019

Središnja tema: LJEPOTA

Poziv za umjetničke radove

Pojam ljepote najčešće vežemo za dvije potpuno oprečne stvari: umjetnost i prirodu. Dok prva u potpunosti ovisi o ljudskoj kreativnosti i intelektu, druga je posve izvan mogućnosti čovjekove kontrole i razumijevanja. Ovaj sukob je filozofski uspostavljen kao nerazrješiva aporija već u antičkoj Grčkoj kroz Platonov pojam simulakruma i Aristotelovo načelo mimezisa. Dok je stariji filozof smatrao da oponašanje već postojećih oblika vodi stvaranju bezvrijednih privida, njegov je učenik upravo u imitiranju prirode prepoznao način da se povežu savršenstvo prirode i katarza kao osjećaj ljudskog bića. Na ovaj način, smatrao je Aristotel, nadilazi se puko oponašanje i stvara autentična vrijednost. Zanimljivo je da ni kod jednog ni kod drugog filozofa ljepota nije u samoj stvari, nego ili u čistoj ideji ili pak u osjećaju oslobođenja emocija. Razlika je ipak u načinu na koji dolazimo do ljepote – kroz čisto misaoni proces ili pak uz pomoć artefakta kao svojevrsne materijalne proteze uma. Mnogo stoljeća kasnije, u Kantovoj Kritici moći suđenja nastoji se pomiriti ovu antičku aporiju umjetnosti i ljepote na taj način što se prirodu proglašava nedostižnim estetskim uzorom ali se istodobno svrhu umjetnosti nastoji emancipirati od prirode na taj način što ljepota sada može nastati u slobodnoj kreaciji čistoga uma. Ali problem ljepote time nije riješen nego je tek uspostavljen novi sukob – onaj između ljepote i ružnoće – a koji se upravo zahvaljujući Kantu u modernoj i suvremenoj umjetnosti etablirao kao središnji problem.

Utoliko je paradoksalno da je problem ljepote prognan iz teorijskog i kritičkog diskursa,  premda zauzima središnje mjesto sukoba u povijesti moderniteta. Međutim, radovi u tradicionalnom mediju slikarstva, poput onih Francisa Bacona, zatim instalacije i objekti Damiena Hirsta ili ciklus filmova Cremaster Matthewa Barneya potvrđuju da problem ljepote/ružnoće nije nestao iz umjetničkog promišljanja.

Treće izdanje Međunarodnog Studentskog Bijenala u organizaciji Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku želi propitati kako umjetnost danas i nova generacija umjetnika gledaju na pojam ljepote; koliko je ljepota još uvijek moguća ili potrebna u umjetnosti; na koji je način procjenjivati i kako je tražiti. Zanimaju nas studentska rješenja koja na najširi način problematiziraju problem lijepog i njegov odnos spram ružnog; zanimaju nas radovi koji pronalaze nove puteve ljepote kako u tradicionalnim tako i u novim medijima; koji postavljaju pitanje znamo li uopće što je ljepota, o čemu ona danas ovisi i kako je stvoriti; zanima nas uloga ljepote u razmatranju odnosa kapitalizma, globalizacije i suvremene civilizacije poslije slikovnog obrata.

Vaši radovi mogu biti izvedeni u bilo kojem mediju i tehnici, mogu se baviti ili biti nadahnuti ovim temama ali, dakako, nisu na njih ograničeni:

 

– načini izražavanja ljepote u suvremenom umjetničkom djelu

– kako preživjeti ljepotu u kapitalističkom sustavu potrošnje

– vizualizacije lijepog i ružnog između umjetnosti i popularne kulture

– stvaranje i razaranje ljepote na društvenim mrežama

– problematiziranje ljepote kao političke i ideološke kategorije

– manipulacije ljepotom i zavođenje ružnoćom

– ljepota kao ideja u odnosu na ljepotu kao informaciju

– medijski i intermedijalno stvorena ljepota (osjet, opip, zvuk, slika)

– problem percepcije ljepote: od subjekta stvaranja do objekta gledanja

– ružnoća kao kritika ljepote

 

Prijave se šalju na e-adresu studentskobiennale@gmail.com, koju kao i sve ostale informacije o Međunarodnom studentskom biennalu možete pronaći na službenoj stranici http://studentbiennial.com/.

Rok za podnošenje prijava je 5. listopada 2019.

Uz kratak opis rada, studenti trebaju poslati kvalitetne vizualne materijale (rezolucija 300 dpi-a), te potvrdu o studentskom statusu bilo koje razine. Troškove i organizaciju transporta radova snose sami studenti, a organizator će pomoći prema mogućnostima.

Izložba je planirana za kraj 2019. u Osijeku, uz dodjelu tri nagrade. Planiramo da nagrađeni radovi budu predstavljeni na zasebnoj izložbi 2020.

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU