RETROSPEKTIVNA IZLOŽBA: Henryk Tomaszewski – Poeta grafike

Henryk Tomaszewski
Poeta grafike
Galerija Prsten
25. 02. – 13. 03. 2019.

 

 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji sa slovenskom Fondacijom Brumen široj stručnoj javnosti predstavit će presjek rada Henryka Tomaszewskog, oca poljske škole plakata. Izložba Henryk Tomaszewski – poeta grafike, otvorit će se u ponedjeljak 25. veljače, 2019. u Galeriji Prsten, Doma hrvatskih likovnih umjetnika u 19.00h.

Presjek opsežnog opusa doajena poljskog plakata bit će predstavljen u Galeriji Prsten retrospektivnom izložbom, koja obuhvaća 50 crteža i 131 plakat Henryka Tomaszewskog, te više od pedeset godina njegove umjetničke karijere. Kustos izložbe Radovan Jenko, odabirom radova, koji variraju od vrlo privatnih do inherentno javnih tema, posjetiteljima će približiti opsežno i heterogeno djelovanje ovog umjetnika plakata, kojeg se još naziva i ocem europskog plakata.

Henryk Tomaszewski (1914. – 2005.) jedan je od glavnih grafičkih dizajnera u poslijeratnoj Poljskoj, ilustrator i pedagog. Osnivač je poljske škole plakata. Njegov utjecajni rad dobio je međunarodno priznanje još od pedesetih godina prošlog stoljeća, dok je njegov rad u obrazovanju ostavio dubok trag na generacijama poljskih i inozemnih dizajnera, posebice  francuskim, čime je obilježio svijet dizajna do danas.

Iako suočen s nevjerojatno snažnim utjecajima poljskog nacionalizma, katoličanstva i komunizma, u Poljskoj u razdoblju nakon Prvog svjetskog rata, Tomaszewski je bio nezaustavljiv u stvaranju temeljito jedinstvenog, duboko osobnog vizualnog jezika, unutar kojeg se izuzetno snažno manifestirala njegova osobnost. Prije početka Drugog svjetskog rata postao je satiričan umjetnik i redovito objavljivao u časopisima, dok je po njegovu završetku, narednih desetak godina njegov glavni poslodavac bila poljska filmska produkcijska kuća CWF, a od sredine pedesetih godina pretežno je radio za brojna kazališta i muzeje, također ilustrirao je i dječje knjige te dizajnirao naslovnice knjiga.

Međutim, plakati uglavnom stvarani za umjetničke izložbe, film i kazalište, ostali su njegova primarna djelatnost. Njegov opus obuhvaća gotovo 300 plakata. Prilikom dizajniranja plakata rijetko se koristio tipografskim rješenjima i fotografijom što ga čvrsto pozicionira u tradiciju slikovnog plakata, iako se njegov karakterističan rukopis prepoznaje po snažnom grafizmu, a ne ilustrativnošću po karakteru.

Fondacija Brumen je neprofitna organizacija sa sjedištem u Ljubljani, osnovana 2003. godine čiji je cilj promicanje kvalitetnog dizajna i informiranje šire javnosti o njegovoj bitnosti i sveprisutnosti u svakodnevnom životu te njegovom direktnom utjecaju na kvalitetu života.
Fokus Fundacije  je organiziranje Brumenskog bijenala slovenskog dizajna – središnjeg događaja s područja dizajna u Sloveniji  i Nagrade Brumen, najvećeg nacionalnog profesionalnog priznanja s područja dizajna,  te organiziranje izložbi istaknutih slovenskih i inozemnih umjetnika.
Zaklada je dobila ime po Jožetu Brumenu (1930.-2000.), slovenskom pioniru vizualnih komunikacija.

 

Reprodukcija plakata s dopuštenjem Filipa Pągowskega.

 

Organizatori:

    

 

Uz potporu:

               

 

 

RADNO VRIJEME GALERIJA
ponedjeljak – petak: 11 – 19 h
subota i nedjelja: 10 – 18 h

Info

Cijene ulaznica za manifestaciju 6. bijenale slikarstva

30 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
20 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
15 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
60 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ te studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, učenike ŠPUD (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 25% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 
RADNO VRIJEME DOMA HDLU (GALERIJE PRSTEN, BAČVA I PM)

utorak – nedjelja : 11 – 19
ponedjeljkom i praznikom ( 1. i 18.11.) zatvoreno.

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU