NAJAVLJUJEMO: 54. ZAGREBAČKI SALON – BEZ ANESTEZIJE

54. ZAGREBAČKI SALON VIZUALNIH UMJETNOSTI
BEZ ANESTEZIJE
prema kustoskoj koncepciji Branke Benčić i Tevža Logara
Dom HDLU
26.3.-5.5.2019.

utorak, 26. ožujka, 2019. godine u 19:00 sati u Domu hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16, održat će se svečano otvorenje 54. ZAGREBAČKOG SALONA – BEZ ANESTEZIJE, prema koncepciji Branke Benčić i Tevža Logara. Izložba ostaje otvorena do 5. svibnja 2019.

KONCEPCIJA:

Prijedlog kustoske koncepcije 54. zagrebačkog salona polazi od nekoliko pretpostavki i interesa, koje pokušava okupiti u okviru izložbe koja se formira kao postojeći i prepoznatljiv zadani format salona, s namjerom da predstavi recentnu umjetničku produkciju i razmotri kontekste unutar kojih umjetnici djeluju. Razmatrajući pozadinu i perspektive Zagrebačkog salona kustoski prijedlog formira se kaleidoskopski, kao refleksija mnogostrukih perspektiva i  pozicija. S jedne strane, s dvadesetogodišnjim odmakom, prisjećamo se salona City scapes (1998) kustosa Igora Zabela, na kojeg računa ova izložba, promišljajući kontinuitete i diskontinuitete, mogućnosti i perspektive, ispunjene i neispunjene potencijale i težnje, kustoske prakse i institucionalnu povijest izložbe. U svjetlu razmišljanja Igora Zabela o izložbi kao strategiji, izložba je globalna ideja, značajan niz procedura i pristupa kako bi se osiguralo da pravi gledatelj vidi umjetnički rad na pravi način.  Govoreći o tome i izložbeni projekt Bez anestezije, koji se u svojoj unutarnjoj logici ne bavi općim problemima izlaganja, već promišlja relacije koje se stvaraju između umjetničkog djela, institucija i publike.

(…) Formalno se izložba razvija s jedne strane kao generacijski projekt, okuplja radove mahom hrvatskih umjetnika koje pozicionira u dijalog s generacijski bliskim umjetnicima iz kulturnog prostora bivše SFRJ, te međunarodnog konteksta, pronalazeći, labave ili udaljene veze i odnose. Salon tako reflektira tradiciju Zagreba kao mjesta koje je od 60-ih godina bilo upisano u međunarodni kontekst, kao mjesto susreta umjetnika, kritičara, institucija. To je ideja koja je danas upisana u praksama kustosa. Izložba teži istražiti i okupiti umjetničke prakse koje su usmjerene na mogućnosti, prekide, transformacije, neuspjehe i nesigurnosti u relaciji sa suvremenim kulturnim praksama u društvenom i institucionalnom kontekstu. Određeni metanarativ razvija se i kao promišljanje o formatu same izložbe, njezinom kontekstu, kao pokušaj repozicioniranja Zagrebačkog salona, a diskurzivno  je promišljan kako putem izložbe,  tako i u razgovorima u okviru popratnog programa.

(…) Zamišljen kao prostor bez oštrih rubova, 54. zagrebački salon, naslovljen Bez anestezije, usmjerava pogled na društvenu uvjetovanost estetskih i konceptualnih pretpostavki, motivaciju umjetnika. Izložba istražuje napetosti i prijelome unutar dominantnih i nevidljivih narativa, pitanja neizvjesnosti, tenzija ili urušavanja, prostora i vremena, kao mjesta upisivanja lomova ili potencijalnosti. Izložba i serija događaja u popratnom programu, ne želi biti još jedna manifestacija „zamrznuta u vremenu“, nego želi pokazati na mogućnost konstantnog razvijanja unutar sistema suvremene umjetnosti, koji bezuvjetno treba uspostavljati relaciju do društvenih činjenica.

(…) Kako bi pokušali artikulirati neka od formiranih mjesta interesa, prihvatili smo dijalog kao metodologiju, odlučivši se na zajednički kustoski rad kao dijalog, naslanjajući naš dijalog na mnogostrukost umjetničkih pozicija.

Branka Benčić i Tevž Logar

Više o konceptu pročitajte OVDJE.

 

UMJETNICI/CE:

Marija Ančić, Željka Blakšić AKA Gita Blak, Ben Cain, Jasmina Cibic, Nemanja Cvijanović, Karla Čurčinski, Matija Debeljuh, Igor Eškinja, Fokus Grupa, Martina Grlić, Igor Grubić, Tina Gverović, Siniša Ilić, Paulina Jazvić, Jelena Jureša, Petar Katavić, Kristina Marić, Ines Matijević, Damir Očko, Petra Orbanić, Jelena Petric, Renata Poljak, Viktor Popović, Jasenko Rasol, Lala Raščić, Davor Sanvincenti, Marko Tadić, Nora Turato, Katarina Zdjelar.

Popratni program Salona donosimo uskoro!

U okviru 54. zagrebačkog salona u galeriji Proširenih medija (PM) bit će otvorena Izložba nagrađenih autora 51. zagrebačkog salona: Goran Škofić i Vlasta Žanić – S druge strane. Prema odluci Odbora za dodjelu nagrade Goranu Škofiću, za rad Na plaži i Vlasti Žanić, za rad Pravo glasa, dodijeljene su dvije jednakovrijedne Grand Prix nagrade 51. zagrebačkog salona.

ULAZNICE:

20 kn za građanstvo
10 kn za učenike, studente i umirovljenike
10 kn za grupe (više od pet osoba; cijena po osobi)
Besplatno za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH i HND te studente Akademije likovnih umjetnosti i studente Filozofskog fakulteta smjera povijest umjetnosti, uz predočenje važećih isprava.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

6 EUR Pojedinačna ulaznica

4 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

4 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

13 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

4 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

3 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU