Umjetnost za kvalitetniji život osoba starijih od 54 godine – stART

Imate preko 54+ godina? Pozivamo Vas da u okviru projekta stART sudjelujete na sedam različitih umjetničkih radionica pod vodstvom suvremenih hrvatskih umjetnika i izlažete u Meštrovićevom paviljonu.

Tijekom 2019. godine u Gradu Zagrebu organizirat će se niz inovativnih, kreativnih radionica čiji su voditelji istaknuti suvremeni umjetnici: Vanja Babić, Karmen Dada, Gaella Gottwald, Petra Grozaj, Koraljka Kovač, Bojan Mucko, Ana Mušćet, Lea Popinjač i Sonja Vuk s ciljem suradničke međugeneracijske razmjene znanja i vještina. Aktivnosti će se izvoditi u okviru likovno-vizualnih medija slikarstva, crteža, tekstila, performansa, videa i računalne umjetnosti s naglaskom na istraživanje osobnih iskustava i sjećanja. Izvedeni umjetnički radovi i rezultati projekta predstavit će se na skupnoj izložbi u Galeriji Prsten u Domu Hrvatskog društva likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon) te u tiskanom katalogu.

Cilj projekta je pružiti osobama starijim od 54 godine razvoj socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina te direktan pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima kroz suradnju sa suvremenim umjetnicima. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je: 678.242,67 kuna. Iznos koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda: 576.506,27 kuna.

Sudjelovanje je besplatno, a broj sudionika po radionici je ograničen.

Prijaviti se možete:

putem e-maila na: tajnistvo@hdlu.hr.

ili telefonom na broj: 099 264 2561.

Više informacija pročitajte na poveznici  “Umjetnost za kvalitetniji život osoba starijih od 54 godine”

Voditelji: Vanja Babić i Bojan Mucko

Za rad se osposobljavamo školovanjem, ali kako se osposobljavamo za mirovinu? Mirovina nije nužno samo mirovanje, nego period života u kojem dolazi do nagle promjene svakodnevnih navika, pa se javlja i potreba za usvajanjem novih umijeća i vještina oblikovanja vlastite svakodnevice. Usprkos naglom prekidu radnih aktivnosti koje donosi mirovina, naše tijelo i dalje pamti pokrete vezane uz dugogodišnji rad.
Radionica je usmjerena na aktivnu razmjenu znanja i vještina između sudionika kroz teme koje uključuju kreativno kuhanje, aktivno mirovanje, kritičko šopingiranje, uradi sam praksu, internet za seniore, umijeće pokrivanja režija, planiranje izleta, uvod u fotografiju, mapiranje memorije, vježbe za oči.

Voditeljica: Karmen Dada

Školica scenarija i filma pomaže polaznicima pronaći i razvijati autorske izražaje u medijima priče, pokretnih slika i fotografije. Polaznici se potiču na otkrivanje i istraživanje osobnih sjećanja, iskustava i mašte kroz pisanje i film uz aktivnu suradnju cijele grupe. Posjećivat ćemo razna zanimljiva događanja i filmske projekcije te upoznati i čuti savjete nekoliko filmskih profesionalaca. Školica će rezultirati izložbom skica, fotografija i eksperimentalnih filmova, napravljenih pojedinačno i timski.

 

 

 

Voditeljica: Gaella Gottwald

U želji prenošenja i čuvanja svojih sjećanja polaznici će izrađivati autobiografske knjige sjećanja. Kroz niz tematskih radionica polaznici će producirati radove koristeći fotografije, priče, uzrečice, sjećajući se specifičnih trenutaka svog života, koristeći se raznim vizualnim i likovnim tehnikama (kolažem, videom, slikanjem i crtežom) ali i kreativnim pisanjem.

 

 

Voditeljica: Petra Grozaj

Radionica će poticati likovno stvaralaštvo polaznika s naglaskom na crtanju i slikanju.
Polaznici slikarske grupe usvojit će osnove likovnih (crtačko-slikarskih) pojmova, slikarskih tehnika akrila i ulja, s ciljem pronalaska vlastitog slikarskog izričaja. Polaznici će, uz inspirativne slikarske teme, na akademski način učiti crtati i slikati, ali će ujedno i, kroz likovnost, osloboditi svoju kreativnu umjetničku stranu.

 

 

Voditeljica: Koraljka Kovač
Asistentica: Lea Popinjač

Crtanjem i slikanjem na papiru te bojenjem i vezenjem na tekstilu polaznici će kroz neformalan pristup likovnom podučavanju, na principu stvaralačkog procesa kroz opuštanje, doći do kreativnih rezultata. Odlaskom na izložbe polaznici će dobiti poticaje za stvaranje, kreativno istraživanje, eksperimentiranje i izražavanje. Kroz radionice opuštanja, meditacije i odlaske u prirodu, podići će se razina samopouzdanja, izbaciti frustracije te poboljšati kognitivne, emocionalne i kreativne vještine.

 

 

 

 

Voditeljica: Ana Mušćet

Cilj aktivnosti je, u suradnji sa sudionicima, realizirati novi umjetnički rad. Sudionici odabiru samostalno osam scena iz literature; svatko po jednu koja mu je iz nekog razloga značajna. Tijekom projekta rade se pripreme za izvođenje rada te se izvedbama u preoblikovanim i unaprijed pripremljenim situacijama omogućuje drugima susret s umjetnošću na mjestima na kojima je to neuobičajeno. Izvođenjem u javnosti potiče se socijalna integracija i međugeneracijsko razumijevanje.

Voditeljica: Sonja Vuk

U cilju povezivanja ljudi prema umjetničkim sklonostima, polaznici koriste društvenu mrežu pomoću koje umjetnički kontekst postaje mjesto osobnih promjena, društvenog umrežavanja i uključivanja u život zajednice. Pri tome se razvija kreativno mišljenje, a interesi i iskustva sudionika izražavaju se likovnim i vizualnim radovima nastalim upotrebom tradicionalnih i digitalnih medija.

 

 

www.strukturnifondovi.hr

www.esf.hr

 

Sadržaj teksta isključiva je odgovornost Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Organizacija radionica je sufinancirana u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali iz Europskog socijalnog fonda.

 

 

 

 

 

Info

CIJENA ULAZNICA (za vrijeme trajanja izložbe Kopač)*

55 kn Pojedinačna ulaznica
50 kn Pojedinačna ulaznica s popustom (1)
40 kn Pojedinačna učenička, studentska i umirovljenička ulaznica (2)
50 kn Grupna ulaznica (3)
30 kn Grupne ulaznice za škole (4)
110 kn Obiteljska ulaznica (5)
35 kn Dječja ulaznica (6)
25 kn Grupna ulaznica – za djecu do 6 godina (7)
30 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (8)

Besplatan ulaz (9)

(1) Cijena za branitelje i nezaposlene uz predočenje dokaza o statusu prilikom ulaza na izložbu.
(2) Vrijedi samo uz predočenje studentske ili učeničke iskaznice prilikom ulaza na izložbu.
(3) Za grupe odraslih veće od 15 ljudi, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 15 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(4) Za grupe školaraca veće od 15 ljudi, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 15 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(5) Ulaznica vrijedi za roditelja/roditelje s djecom (koliko godi ih imaju i maloljetna su). POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).
(6) Za maloljetne osobe uz pratnju roditelja. Djeca mlađa od 6 godina ne plaćaju ulaznicu. POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).
(7) Za vrtićke grupe veće od 15 djece, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 10 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(8) Za članove: ICOM, AICA, ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) uz predočenje pripadajuće iskaznice prilikom ulaza na izložbu. POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).

(9) Redoviti članovi udruženja HDLU; studenti ALU; studenti FF, smjera PUM, EKA ili MUZ; učenici ŠPUD-a ostvaruju pravo na GRATIS ulaz.

*ULAZNICE VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).

Ulaznice je moguće kupiti na ulazu tijekom radnog vremena izložbe ili kroz sustav Entrio

KONTAKT: izlozba@slavkokopac.com / +385 95 3797808

 

RADNO VRIJEME IZLOŽBE

ponedjeljak – nedjelja 11 do 19h

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

ULAZ U GALERIJU KARAS JE BESPLATAN

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU