IZLOŽBA : ANABEL ZANZA Napinjanje tekst

Napinjanje teksta

ANABEL ZANZE

Galerija umjetnina

Ulica kralja Tomislava 15, Split
Kustosica: Sandra Križić Roban

Osim što gledamo slike Anabel Zanze, poželjet ćemo ih i čitati, no ta nas želja neće daleko odvesti. Svoju je nedavno objavljenu knjigu Pogled iznutra Anabel Zanze podnaslovila “Čitati s razumijevanjem”, no što ćemo razumjeti gledajući u blokove teksta čiji se redci ne nastavljaju, ili su djelomično prebrisani, ili je font kojim su ispisani kompliciran do te mjere da se više bavimo njegovim oblikom i nastankom (pa i djelomičnim nestajanjem) negoli sadržajem.
Iako bi se u povodu ove izložbe mogao očekivati neki standardniji pregled, recimo nešto poput rekapitulacije učinjenog (ispisanog i naslikanog) ili kronološki uređen zapis koji će čitatelju/ici omogućiti “nadzor” nad opusom slikarice, pred vama je sve samo ne to. Jer i moj pristup njezinu opusu meandrirao je kroz godine i mijenjao se. Čitanju ovog osebujnog teksta, labirinta sazdanog od znanja i muke koji računa na aktivnog i zainteresiranog gledatelja, pristupala sam ovisno o raznim okolnostima, među kojima one iz privatnog života svakako treba uzeti u obzir.
Gledatelja koji se još uvijek zna i želi “igrati” riječima i njihovim značenjima, koji će se upustiti u neizvjesno putovanje gusto ispisanim redcima koje nikamo ne vodi. Jer pred slikom stojimo sami, fokusiramo se na polje omeđeno rubom, napetu ravnu površinu na kojoj ne prepoznajemo naslikane oblike već vizualne znakove svijeta koji se reprezentira na posve drugačijoj osnovi.
….

Iz teksta Sandre Križić Roban

Anabel Zanze rođena je 1971. godine u Dubrovniku, gdje je pohađala osnovnu i srednju školu (prirodoslovno-matematičkoga smjera.) Godine 1991. upisala se na Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu (grafički odsjek) i diplomirala, u klasi prof. Ante Kuduza, 1996. Između 1998. i 2004. predavala je likovnu kulturu u osnovnoj školi Marina Držića u Dubrovniku. Od 2004. živi i radi u Zagrebu. Članica je Hrvatskoga društva likovnih umjetnika (HDLU) i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU).
Izlagala samostalno i na skupnim izložbama u vodećim hrvatskim muzejima i galerijama moderne i suvremene umjetnosti. Njena djela su u fundusu tih muzeja i galerija te u hrvatskim i stranim privatnim zbirkama. Uvrštena je u knjigu Sandre Križić Roban Hrvatsko slikarstvo od 1945. do danas. Odgovornost slike u vrijeme nestrpljivog pogleda.

Više o izložbi na www.galum.hr

Izložba je otvorena do 28.4. 2019.

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU