IZLOŽBA : Memories / Other side project

“Memories / Other side project” – Niv art centar, ( Neb Sarai 210) New Delhi, Indija,

19.4.-26.4. 2019.

“Memories / Other side project” naziv je grupne izložbe osam hrvatskih umjetnika u Niv art centru u New Delhiju, Indija. Na izložbi sudjeluju Vinko Vidmar, Krešimir Katušić, Petra Orbanić, Lea Čeč, Elia Friganović, Verena Jakuš, Monika Rusak, i Iva Marinić. Tema izložbe je sjećanje i kako ono utječe na nas. Po čemu se sjećamo samo određenih misli i događanja. Koja je to esencija koja nam zadržava neka sjećanja jačima? Osam umjetnika je predstavilo svoje viđenje teme. Autorica projekta i kustosica izložbe Marija Lopac.

Vinko Vidmar predstavit će nagrađivani rad “17. studenog 2017.” Video od dvadesetak minuta koji pokazuje postupak čišćenja srapnela skupljenih na zidu kuće u kojoj je odrastao umjetnik. Prikazano odvajanje prljavih čestica sa metla prema njegovoj izvornoj namjeri i čistoći. Misaono motorički proces ispiranja srapnela dovodi tretirani objekt do propitkivanja njegove moralnosti počinjenog grijeha zbog samog postupka pod kojim je podrvgnut. Osjećaji, misli i emocije ostaju kao višak u materijalu.

Lea Čeč predstavlja dva rada kombinirane tehnike  “Povezivanje sjećanja – Impuls” i “Povezivanje sjećanja – Vrtlog”. U svojem umjetničkom istraživanju propitkuje psihološka stanja i emocije koje osoba proživljava u svakodnevnom životu.

Elia Friganović predstaviti će dva linoreza “Planine” I ” Planine 2”.

Petra Orbanić predstavlja rad “Utisak – Otvaranje mogućnosti”.  Pet otisaka izvedenih slijepim tiskom na Fabriano Rosapine papiru.

Monika Rusak predstavlja video “ Zauvijek”. To je kratak dokumentarni eksperimentalni film koji govori o prolaznosti života . Glavna protagonistica, stara 92 godine priča o izgubljenoj ljubavi i prolasku života.

Verena Jakuš predstavlja dva filma – “Ponavljanje oblika samoće” I “ Dvoslike sjećanja”.

Iva Marinić predstaviti će niz crno bijelih fotografija nastalih na ulicama Delhija.

Krešimir Katušić predstavlja dokumentarni rad “Spona” koji govori o umjetnicima koji tragaju za inspiracijom, za istinkom željom za stvaranjem i za željom za spoznavanjem sebe.

Kao bića koja nastoje živjeti autentičnim intuitivnim životom, a u stanju otvorenosti i kroz dijalog, stvaraju prostor za potencijalnu transformaciju sebe i svijeta. Bez obzira na personalne različitosti i načine ostvarivanja, svi na tom putu spoznaje prepoznaju univerzalne kodove života. Ono što zapišu u finijoj ili grubljoj materiji je simbolička forma koja omogućuje prostor iščitavanja zavisno o stanju svijesti individue. Sukladno onom što je Platon davno zaključio ; „Znanje je samo sjećanje“, ovdje se radi o sjećanju duše koju ostvaruje individua na svom životnom kreativnom putovanju.

Kraj dokumentarnog filma snimka je događaja – umjetničko ritualnog čina kao simboličkog povratka iskonskom stanju bivanja čovjeka. Mogli bi reći sjećanja na iskonsko stanje.

Izložba Memories dio je Other side projekta, a to je program povezivanja i predstavljanja likovnih umjetnika Azije u Hrvatskoj i hrvatskh umjetnika u tim istim zemljama. Do sada se predstavilo više od trideset hrvatskih umjetnika na izložbama “Memories” od 2016. Prva izložba bila je organizirana u New space art foundation galeriji u Hue, Vijetnam, 2017. U Huong ngo galeriji u Hnaoiu, Vijetnam, 2018. Niv art centar u New Delhiu, Indija, a ove 2019. ponovno predstavljamo izložbu sa drugim umjetnicima u istom galerijskom prostoru. Kao drugi dio projekta u Hrvatsku dolaze od 2015. Vijetnamski umjetnici, Le Brothers u galeriji prsten HDLU 2015, 2016. Mai Nuygen u galeriji Pm, 2017. Tran Trong Vu u galeriji Pikto i Linh Phung u Dioklecijanovim podrumima 2018.

Autor projekta i kustos : Marija Lopac

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU