IZLOŽBA : Anita Kontrec – Script and Architecture

Anita Kontrec

Script and Architecture

International Currents Gallery u John David Mooney Foundation (Chicagu, SAD)

10.05.2019. – 31.5.2019.

Izložba Anite Kontrec SCRIPT AND ARCHITECTURE u John David Mooney Foundation u Chicagu bavi se istraživanjem paralela u razvoju pisma i arhitekture, tema kojom se ova interdisciplinarna likovna umjetnica bavi još od sredine 90-tih godina. Fokus izložbe u Chicagu je odnos glagoljice i ranoromaničke arhitekture u Hrvatskoj koji su neraskidivo vezani. Izložba Anite Kontrec, koja se sastoji od nekoliko instalacija,  crteža i skulptura, svojevrstan je dijalog s radovima Ivana Meštrovića koji su povodom ove izložbe po prvi puta izloženi u javnosti zahvaljujući posudbi od Franjevaca u Chicagu u čijem se vlasništvu ti izuzetni  radovi nalaze. Osobito je impresivan crtež Sv. Franje u molitvi (dimenzija. 450 cm visine) kao i manje drveno raspelo.

Inicijativu za zajedničko izlaganje radova Anite Kontrec i Ivana Meštrovića ( kojoj je izložba u Chicagu, nakon izložbe “Nevidljiva Ruža” u Atelijeru Meštrović 2010. godine u Zagrebu, već drugi dijalog s velikim Meštrom) dao je istaknuti američki kipar John David Mooney. On je posljednji živući učenik Ivana Meštrovića a čuven je po svojim brojnim javnim skulpturama u Chicagu i ostalim američkim i svjetskim metropolama.

Anita Kontrec – recentna biografija

Nakon retrospektivne izložbe KRUŽNI TOK u galeriji Prsten 2016. godine, na kojoj je predstavila sažetak svog 30- godišnjeg rada u Hrvatskoj, Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj, Anita Kontrec nastavila je s intenzivnom izlagačkom djelatnošću. U kontekstu 57. venecijanskog bijenala 2017. godine na izložbi Personal Structures  u Palazzo Mora predstavila je svoj projekt Houses and Dreams. S tim je projektom sudjelovala i na izložbi Zid – projekt Forum Tomizza u galeriji Grin u Umagu i u Palazzo Gravisi u Kopru. U studenom 2017 vodila likovnu radionicu, predavanja i izložbu Houses and Dreams na Dulwich Collegu u Londonu.

U lipnju 2018 bila Artist in residence u JDMooney Foundation u Chicagu, a u rujnu i listopadu u Cité International des art u Parizu.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU