IZLOŽBA: Shunga – erotika i snovi Edo perioda

Shunga – erotika i snovi Edo perioda
Galerija PM
22. 5. – 9. 6. 2019.
Kustosi: Zvonimir Dobrović i Bruno Isaković

 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnosti u suradnji s udrugom Domino i festivalom Queer Zagreb predstavit će izložbu japanskih erotskih drvoreza Shunga – erotika i snovi Edo perioda. Izložba će se otvoriti 22.5. u Galeriji PM, Doma hrvatskih likovnih umjetnika s početkom u 19.00h.

Izložbom Shunga – erotika i snovi Edo perioda po prvi se put hrvatskoj javnosti predstavljaju radovi koji pripadaju jednoj od najpoznatijih grana japanske tradicijske kulture i umjetnosti, drvoreza, čiji su se motivi dijelili na nekoliko glavnih motiva, između ostalog i shunge.

Shunga slike (1600. – 1900. godine) bile su izrazito popularne u Japanu, a nazivane su i “proljetnim slikama” te su ih izrađivali veliki majstori drvoreza poput Hokusaia, Utamara i Kunisada. Početkom 21. stoljeća Shunga biva ponovno otkrivena i predstavljena široj javnosti velikom izložbom u londonskom British Muesumu. Ironično, iako su Shunga slike uklonjene iz popularne i znanstvene memorije u Japanu, te su postale tabu, upravo su u to vrijeme  otkrivene i entuzijastično prikupljane od strane umjetnika sa zapada. Ovi eksplicitni i prekrasno detaljni erotski prikazi inspirirali su Toulouse-Lautreca, Rodina i Picassa, a utjecaj Shunge vidljiv je i u današnjoj pop-kulturi Japana od tattoo umjetnika do anima i mangi.

Utjecaju usprkos, sve do nedavno ova se forma nije dostatno istraživala i predstavljala u institucionalnim okvirima. Prvu veliku izložbu shunga radova velikih majstora tek je 2013. organizirao The British Museum da bi izložba ovih vrijednih radova prvi puta u Japanu bila prikazana dvije godine kasnije, 2015. u Eisei Bunko muzeju. Godine 2017. izložba shungi predstavljena je i u muzeju MAK u Beču.

Na zagrebačkoj izložbi predstavit će se stotinjak shunga radova – grafika, knjiga i svitaka, a planirano je stručno vodstvo kroz postav s kustosom British Museuma Stuartom Frostom, te kustosima izložbe Shunga – erotika i snovi Edo perioda Zvonimirom Dobrovićem i Brunom Isakovićem.

Izložba je dio programa Queer Zagreb sezone 2019., a više informacija možete pronaći na stranici:

this is a domino project

 

 

Orzganizatori:

                  

 

Uz potporu:

       

 

RADNO VRIJEME GALERIJA
srijeda – petak: 11 – 19 h
subota i nedjelja 10 – 18 h
ponedjeljkom, utorkom i 20, 22 i 25.6. zatvoreno

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU