IZLOŽBA: Stiže 22. Crtani romani šou – Zagreb Comic Con

Crtani romani šou – Zagreb Comic Con, najveći regionalni festival stripa

  10. svibanj u 20 sati u Galeriji Prsten, Dom HDLU

 

 

Od 10. do 12. svibnja 2019. u Zagrebu se po dvadeset i drugi put okupljaju ponajbolji svjetski strip autori i ljubitelji stripa, na 22. izdanju Međunarodnog festivala stripa Crtani romani šou – Zagreb Comic Con, u Domu HDLU-a, to jest Meštrovićevom paviljonu. Svečano otvorenje održat će se u petak 10. svibnja u 20 sati, a posjetitelje očekuje bogat trodnevni program ispunjen izložbama, druženjima sa strip autorima, predavanjima, promocijama i filmskim projekcijama.

Među dvanaest ovogodišnjih gostiju festivala izdvaja se talijanski strip crtač, autor, ilustrator i slikar Tanino Liberatore, kojeg je proslavio strip RanXerox, o punk-kiborgu nevjerojatne snage. Potpisuje i postere za festivale, kazalište, televiziju, ali i art direkciju, kostimografiju i scenografiju mnogih filmova. No, još su puno poznatiji njegovi covera albuma. Godine 1982. ilustrirao je naslovnicu albuma The Man From Utopia glazbenika Franka Zappe, koji mu je dao nadimak “Michelangelo stripa“.

U Zagreb stiže i Ivo Milazzo, gost prvog festivala Crtani romani šou, održanog davne 1997., najpoznatiji po radu na stripu Ken Parker. Pridružit će mu se još jedan od crtača Kena Parkera, ali i Dylana Doga i Jana Dixa, crtač i scenarist Carlo Ambrosini, zatim Roberto Diso, crtač slavnog Mistera Noa, te Luigi Piccatto, najpoznatiji u nas po svom radu na Bonellijevom serijalu Dylan Dog.

Iz Francuske dolaze veliki Lax, kojega su proslavili stripovi o Tour de Franceu i povijesti 20. stoljeća, i Jean-Louis Tripp, koji potpisuje Magasin général, poetski serijal smješten u Quebec 1940-ih godina, a koji je prodan u više od milijun primjeraka i doživljava adaptaciju za velike ekrane. Organizatori festivala, Udruga Crtani romani šou, najavljuju i pet značajnih izložbi. Povodom 90 godina kontinuiranog izlaženja stripa Tarzan, moći će se vidjeti izložba “Tarzan – Gospodar džungle”, o liku Tarzana i njegovim iteracijama kroz medije. Dnevni strip Tarzan, utemeljen na knjizi Edgara Ricea Burroughsa, a s ilustracijama Hala Fostera, predstavljen je američkoj i kanadskoj publici 7. siječnja 1929. godine. Izložba će se sastojati od reprezentativnih djela iz filmske umjetnosti, književnog opusa i stripa i obuhvaćati radove Russa Manninga, Hala Fostera, Julia Radilovića Julesa, Burnea Hogartha, originalne stranice Igora Kordeja, fotografije, filmske plakate, stripove, knjige i printove. Ovaj rijedak jubilej, osim izložbom, Udruga obilježava i luksuzno opremljenim izdanjem Kompletni novinski stripovi, Svezak prvi: 1967. – 1969. Russa Manninga, u hrvatskom prijevodu Tihomira Tonkovića. “50 godina Alana Forda” još je jedna izložba koja će zasigurno izazvati veliki interes javnosti, budući da je Alan Ford na ovim prostorima oduvijek bio više od stripa. Scenarist Max Bunker i crtač

Magnus stvorili su živi fenomen za nekoliko generacija čitatelja s ovih prostora, a pogotovo onih Hrvatskoj, gdje je Alan Ford društveni i kulturni simbol. Povodom 50-godišnjice izlaska prvog broja Alana Forda, direktor festivala Slaven Gorički s ponosom ističe, bit će izložene “Magnusove originalne stranice, razna hrvatska izdanja Alana Forda, grafike, printovi te prvo talijansko izdanje Alan Forda, “Il Gruppo T.N.T.” iz 1969. godine, što sve skupa čini presjek nekih od najpoznatijih i najefikasnijih trenutaka iz 50 godina duge povijesti izlaženja Alana Forda”.

Izložba “Hrvatski strip za djecu”, također u galeriji Prsten Doma HDLu-a, predstavlja oko 50 originalnih stranica, naslovnica, skica i ilustracija našeg plodnog ilustratora, animatora i strip autora Darija Kukića koje su nastajale za brojne dječje časopise, udžbenike i knjige za djecu. Na izložbi “Made in CRO” predstavljena će biti strip autorica Helena Klakočar, i to kroz izložbu crteža nastalih za njezin najnoviji strip album, grafičku reportažu Zid Mediteran, i crteža nastalih u Parizu, gdje je bila na stipendiji. Zid Mediteran našao se na policama Salona knjige (Salon du livre) održanog u ožujku u Parizu, gdje je Ministarstvo kulture RH prvi puta nastupalo s domaćim knjigama i strip izdanjima.

U sklopu festivala, u Medijateci Francuskog instituta u Preradovićevoj ulici, održat će se od 8. do 12. svibnja i izložba “Metabaruni”, koja će prikazati ilustracije i table poznatih francuskih crtača i gostiju festivala Valentina Séchera i Nike Henrichona nastalih za novi nastavak Metabaruna, stripa koji je osmislio veliki redatelj i scenarist Alejandro Jodorowski. Sécher i Henrichon inače crtaju za mnoge iznimno popularne naslove u izdanju Marvel Comicsa.

U Galeriji Prsten Doma HDLU-a održat će se i filmske projekcije pod nazivom “Comics&Kokice”, čija je ovogodišnja tema Tarzan te će se stoga prikazati filmovi Tarzan the Ape Man (1932.), Tarzan and His Mate (1934.), Tarzan’s Secret Treasure (1941.), The Legend of Tarzan, Lord of the Apes (1984.), The Legend of Tarzan (2016.).

Program festivala uključuje i crtanja i posvete stripaša za publiku, tribine i razgovori s autorima, niz panela o stripu i srodnim medijima pod nazivom “Stripologija”, veliki sajam stripova s prigodnim popustima, kviz znanja o stripu, predavanja teoretičara stripa Didiera Pasamonika, škola crtanja stripa za djecu i mlade, dodjela nagrada za najbolji dječji strip “Mladi lav”, VR projekcije, brojna predstavljanja novih izdanja stripova, te natjecanje u cosplayu, kostimiranju u likove iz stripa i popularne kulture, za koje su prijave još uvijek u tijeku.

Ulaz je na sve programe u sklop Zagreb Comic Cona besplatan.

 

Kontakt:
Lana Brčić
Odnosi s javnošću
Crtani romani šou – Zagreb Comic Con
lana@zagrebcomiccon.com
0915024626

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU