TRIBINA za članove HDLU: PRAVO UMJETNIKA NA AUTORSKI HONORAR ZA IZLAGANJE

TRIBINA za članove HDLU

PRAVO UMJETNIKA NA AUTORSKI HONORAR ZA IZLAGANJE

Ponedjeljak, 20.5.2019, 18:00 – 20:00

Klub HDLU, Dom hrvatskih likovnih umjetnika

 

Honoriranje umjetnika za njihovu izlagačku djelatnosti problem je s kojim se članice i članovi Hrvatskog društva likovnih umjetnika susreću svakodnevno. Na tribinama, debatama, okruglim stolovima koji su se bavili statusom umjetnika, ova tema se često nametala kao jedna od najvažnijih, obzirom da su se svi članovi barem nekad tijekom svoje karijere susreli s činjenicom da sami snose cjelokupan trošak svog umjetničkog stvaralaštva, od prvotne zamisli do gotovog umjetničkog djela, a da za taj rad od strane muzeja, galerija ili drugih vrsta institucija nisu plaćeni.

Hrvatska, nažalost, nije izoliran slučaj u ovoj lošoj praksi. Diljem Europe postoji praksa neplaćanja umjetnika za njihov umjetnički rad. Upravo problem neplaćanja umjetnika za izlaganje bila je tema konferencije u organizaciji IAA  (International Association of Art), međunarodnog udruženja kojega je HDLU član, koja je održana u studenom 2018. godine u Bruxellesu. Na ovoj konferenciji sudjelovalo je preko 30 umjetničkih udruženja iz 22 europske države. Skup je utvrdio neke već poznate činjenice da za razliku od drugih umjetničkih disciplina, u likovnoj umjetnosti još uvijek nije uobičajeno plaćati naknadu za umjetnički rad. U većini država likovnim umjetnicima se ne plaća za javno izlaganje njihovih umjetničkih djela u uglednim galerijama i muzejima. Cijeli sustav još uvijek počiva na slabašnoj nadi da će s umjetničkim etabliranjem u budućnosti doći i veća tržišna vrijednost umjetničkih djela. Zbog toga, IAA je krajem travnja 2019. lansirao kampanju PLATI UMJETNIKA! / PAY THE ARTIST NOW!, a najavni tekst kampanje možete pogledati OVDJE.

Na konferenciji su predstavljena i iskustva te primjeri dobre prakse iz zemalja EU i ostatka svijeta koji mogu poslužiti kao polazišna točka za promjenu praksi i zakonskog okvira RH s ciljem unaprjeđenja pozicije umjetnika. Zbornik primjera dobre prakse i iskustava drugih država možete pogledati OVDJE.

S ciljem upoznavanja primjera dobre prakse iz Europe i ostatka svijeta te razrade akcijskog plana za kratkoročne i dugoročne aktivnosti HDLU-a na ovom području, HDLU poziva svoje članove da sudjeluju na radnom sastanku PRAVO UMJETNIKA NA AUTORSKI HONORAR ZA IZLAGANJE koji će se održati u ponedjeljak, 20. svibnja 2019. u 18:00 – 20:00 sati u Klubu HDLU, Doma hrvatskih likovnih umjetnika na Trgu žrtava fašizma 16, Zagreb.

PROGRAM tribine:

  • Tomislav Buntak (predsjednik HDLU-a): uvodna riječ
  • Ivana Andabaka (ravnateljica HDLU-a): predstavljanje primjera dobre prakse iz Europe i svijeta
  • Rasprava članova
  • Zaključci o kratkoročnim i dugoročnim inicijativama i aktivnostima HDLU.

 

Tribina, formulirana u obliku radnog sastanka, namijenjena je isključivo članovima HDLU. Za sudjelovanje potrebno je prijaviti se najkasnije do 17. svibnja do 12 sati na online formular, a potvrdu o sudjelovanju dobit ćete taj dan do kraja radnog vremena. Prednost imaju redoviti članovi HDLU.

Ukoliko ste u nemogućnosti sudjelovati, svoje prijedloge za inicijative i aktivnosti možete dati ovdje.

Kontakt osoba: Miran Jurić, tajnistvo@hdlu.hr

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

6 EUR Pojedinačna ulaznica

4 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

4 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

13 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

4 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

3 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU