ZAPISNIK s tribine Pravo umjetnika na autorski honorar za izlaganje održane 20. svibnja 2019. u Klubu HDLU

ZAPISNIK

s tribine

Pravo umjetnika na autorski honorar za izlaganje

održane 20. svibnja 2019. u Klubu HDLU

Dana 20. svibnja u prostoru Kluba HDLU održana je tribina Pravo umjetnika na autorski honorar za izlaganje kao dio kampanje PLATI UMJETNIKA! / PAY THE ARTIST NOW!, prva u nizu sastanaka / tribina u svrhu izrade HDLU-ovog akcijskog plana čiji bi krajnji cilj trebao biti uvođenje zakonske obaveze plaćanje naknade honorara umjetnicima za izlaganje te osiguranja proračuna za (su)financiranje tih naknada.

Predsjednik HDLU-a Tomislav Buntak pozdravio je okupljene te je u svom uvodnom izlaganju dao povijesni pregled financiranja kulture, s posebnim fokusom na likovnu umjetnost.

Potom je ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka okupljenima predstavila studiju o iskustvima i primjerima dobre prakse drugih država iz EU i ostatka svijeta, podijelivši dosadašnja postignuća država u četiri kategorije: (1) kampanje; (2) pisane preporuke; (3) obaveza plaćanja naknada propisana zakonom/sporazumom; (4) osiguran javni proračun za (su)financiranje naknada za izlaganje. U većini država likovnim umjetnicima se ne plaća za javno izlaganje njihovih umjetničkih djela u galerijama i muzejima, dok samo rijetke zemlje, regije ili gradovi imaju određenu regulativu kojom je ovo pitanje riješeno i to se pretežito odnosi na državne ili gradske muzeje i galerije. Tijekom rasprave prezentirani su i primjeri dobre prakse: berlinski, nizozemski, norveški i švedski model, ali je također istaknuto da je tim modelima prethodio dugoročan i strukturiran proces u koji su bila uključena strukovna udruženja, donosioci odluka, državna i gradska uprava, kao i uprave muzeja i galerija. Prezentaciju koja sumira studiju na hrvatskom jeziku možete preuzeti OVDJE dok cijelu studiju na engleskom jeziku možete pročitati OVDJE.

Na kraju svog izlaganja ravnateljica je obavijestila sudionike da je idući korak u jačanju ove inicijative sastanak s članovima Klastera vizualnih umjetnika formiranog za potrebe izrade zakona o umjetničkoj djelatnosti, a koji okuplja preko 4.000 vizualnih umjetnika, koji se planira održati tijekom lipnja 2019. Na Godišnjoj skupštini HDLU-a ravnateljica će predstaviti kampanju PLATI UMJETNIKA! te iznijeti prijedlog načina te roka za izradu akcijskog plana za djelovanje na ovu temu.

Tijekom rasprave sa sudionicima tribine, predložene su sljedeće mjere kao moguće sastavnice akcijskog plana:

 • tražiti posebna proračunska sredstva na državnoj i lokalnoj razini za (su)financiranje naknada za izlaganje;
 • izrada i provedba istraživanja o dosadašnjim praksama isplata naknada umjetnicima, ispitanici: (1) umjetnici; (2) izlagački prostori;
 • kontinuirana zagovaračka kampanja koja bi bila usmjerena prema svima koji sudjeluju u procesima vezanim uz honoriranje umjetnika;
 • slanje afirmativnog dopisa jednom godišnje prema muzejima, galerijama i ostalim izlagačkim prostorima s pozivom na uključivanje naknade za izlaganje, ističući važnost honoriranja umjetnika te pozivajući se na međunarodnu kampanju Plati umjetnika.
 • izrada pisane preporuke o visini honorara za izlaganje, uvažavajući različite faktore (npr. vrsta izložbe, veličina i značaj izlagačkog prostora, broj posjetitelja, itd.);
 • javno objaviti popis muzeja, galerija i izložbenih prostora koji isplaćuju honorar za izlaganja kako bi umjetnici i prije nego što krenu u suradnju s tim institucijama znali što mogu očekivati;
 • angažman pravnika za ispitivanje tvrdnje je li neisplata honorara kršenje radničkih prava (razmotriti s članovima Klastera dijeljenje troška pravnika);
 • izrada bedževa (virtualni i fizički) s porukom PLATI UMJETNIKA;
 • tražiti podršku Ministarstva kulture u provedbi kampanje očitovanjem na njihovoj web stranici;
 • zalaganje prema izlagačkim prostrima te davateljima financijske potpore da se potiče manje dužih izložbu u jednom izlagačkom prostoru umjesto trenutnog modela više kraćih izložbi kako bi se povećao proračun jedne izložbe;
 • zagovarati kod davatelja financijske potpore obavezu alokcije određenog % potpore za honorar umjetnika za izlaganje:
 • aukcije u kojima bi članovi HDLU- prodavali svoje radove, a sredstva bi se odvajala u fond iz kojeg bi se plaćali honorari za izlaganja u galerijama HDLU;
 • obavještavanje članova HDLU o svim koracima vezanim uz ovo pitanje.

 

Navedeno su tek inicijalne ideje koje će se razmotriti prilikom izrade akcijskog plana. Ovim putem pozivamo i ostale članove koji nisu bili u mogućnosti sudjelovati na tribini da svoje prijedloge za mjere dostave na email tajnistvo@hdlu.hr.

Info

CIJENA ULAZNICA (za vrijeme trajanja izložbe Kopač)*

55 kn Pojedinačna ulaznica
50 kn Pojedinačna ulaznica s popustom (1)
40 kn Pojedinačna učenička, studentska i umirovljenička ulaznica (2)
50 kn Grupna ulaznica (3)
30 kn Grupne ulaznice za škole (4)
110 kn Obiteljska ulaznica (5)
35 kn Dječja ulaznica (6)
25 kn Grupna ulaznica – za djecu do 6 godina (7)
30 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (8)

Besplatan ulaz (9)

(1) Cijena za branitelje i nezaposlene uz predočenje dokaza o statusu prilikom ulaza na izložbu.
(2) Vrijedi samo uz predočenje studentske ili učeničke iskaznice prilikom ulaza na izložbu.
(3) Za grupe odraslih veće od 15 ljudi, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 15 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(4) Za grupe školaraca veće od 15 ljudi, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 15 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(5) Ulaznica vrijedi za roditelja/roditelje s djecom (koliko godi ih imaju i maloljetna su). POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).
(6) Za maloljetne osobe uz pratnju roditelja. Djeca mlađa od 6 godina ne plaćaju ulaznicu. POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).
(7) Za vrtićke grupe veće od 15 djece, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 10 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(8) Za članove: ICOM, AICA, ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) uz predočenje pripadajuće iskaznice prilikom ulaza na izložbu. POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).

(9) Redoviti članovi udruženja HDLU; studenti ALU; studenti FF, smjera PUM, EKA ili MUZ; učenici ŠPUD-a ostvaruju pravo na GRATIS ulaz.

*ULAZNICE VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).

Ulaznice je moguće kupiti na ulazu tijekom radnog vremena izložbe ili kroz sustav Entrio

KONTAKT: izlozba@slavkokopac.com / +385 95 3797808

 

RADNO VRIJEME IZLOŽBE

ponedjeljak – nedjelja 11 do 19h

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

ULAZ U GALERIJU KARAS JE BESPLATAN

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU