Najavljujemo street art intervenciju Lava Paripovića

Najavljujemo street art intervenciju

Lava Paripovića

u okviru projekta DDZ 2019: Martićeva u fokusu i EU projekta CreArt 2.0.

 

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u okviru EU projekta CreArt 2.0. u suradnji s Dizajn Distriktom Zagreb u sklopu projekta “Martićeva u fokusu” organizira izvedbu street art intervencije Lava Paripovića na Trafostanici u parku između sljedećih ulica:  Martićeve ulice, ulice Konstantina Vojnovića, ulice Jurja Biankinija i Barčićeve ulice od 11. do 14. lipnja 2019. godine. Predstavljanje murala će se održati u petak 14.6. u 19 sati.

Mural će izvesti umjetnik Lav Paripović odabran putem natječaja od strane selektorskog tima u sastavu: Tomislav Buntak, predsjednik HDLU-a i stanovnik kvarta, Melinda Šefčić, članica Upravnog odbora HDLU-a nadležna za street art, Stjepan Šandrk i Damir Sobota.

„Tijekom recentnih arheoloških istraživanja u unutarnjem dvorištu stambenih zgrada kod Martićeve ulice otkriven je senzacionalni nalaz – sakralna građevina čija je datacija upitna zbog stilske neodređenosti. Radi se o manjem objektu pravokutnog tlocrta koji je sudeći po motivima i simbolima imao obrednu i astronomsku funkciju. Iskopavanja se nastavljaju u razdoblju od 11. do 14. lipnja, kada će se rezultati istraživanja prvi put predstaviti zainteresiranoj javnosti.“

Iz teksta Sare Mikelić

Lav Paripović je perspektivan umjetnik mlađe generacije koji iza sebe ima brojne uspjehe. Rođen je 1989. godine u Zagrebu. Po završetku Škole primijenjenih umjetnosti i dizajna 2009. godine, upisao je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je slikarstvo 2015. godine s pohvalom Cum Laude u klasi Zoltana Novaka. Dobitnik je nagrade HDLU-a za najboljeg mladog umjetnika 2016. te pohvale na 3. bijenalu slikarstva. Radio je kao slikar scenografije u HNK Zagreb i boravio je na rezidenciji u Belgiji.

Do sada je održao četiri samostalne izložbe u Zagrebačkim galerijama „Zvjerinjak iz predgrađa“ u galeriji Schira 2016., „U uličnom dekoru“ u galeriji Siva,  AKC Medika 2016., „Pčele i plohe“ u Galeriji VN 2015. te u galeriji Zlati Ajngel.

Sudjelovao je i na nizu grupnih izložaba od kojih valja istaknuti 51. zagrebački salon „Izazovi humanizmu“ u HDLU 2016., 3. bijenale slikarstva u HDLU 2015., „Anomalije grada“ u Galeriji Zvonimir 2015., 17. izložbu minijatura u Kulturnom centru Novi Sad 2014., izdanja skupne izložbe minijatura u Novim Dvorima u Zaprešiću 2011.-2016., „Venientes“ u Galeriji PM, HDLU 2014., „Pasionska baština“ u Galeriji Kristofor Stanković 2014., „4. Student International Art Biennal SIAB“ u Skopju 2013., 2. bijenale slikarstva u HDLU 2013., „Sketch book“ u Galeriji SC i Galeriji Zlati Ajngel u Varaždin 2012. te „Venientes 3“ u KD Lisinskom 2012. Lav Paripović već ima bogato iskustvo u intervencijama u javnim prostorima.

O CreArtu:

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012.  godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.

O Design Districtu:

Design District Zagreb nastao je s idejom da se komunikacijski ujedine sve postojeće kreativne inicijative koncentrirane u gradskoj zoni čija je arterija Martićeva ulica. Iako donedavno poznata po brojnim trgovinama povezanima s autoindustrijom, ta četvrt svoj je urbani identitet posljednjih godina spontano transformirala pa danas doživljava procvat koji zahvaljuje u tom dijelu grada sve prisutnijoj i sve propulzivnijoj kreativnoj zajednici. Design District Zagreb ima namjeru stimulirati izgradnju ‘kreativne zone Martićeva’ prvenstveno kroz umrežavanje i suradnju dionika postojeće lokalne kreativne scene i osnaživanje njihovih kapaciteta, kao i kroz oživljavanje brojnih neiskorištenih prostora, te poticanje stvaranja novih stalnih i povremenih sadržaja. DDZ 2019: Martićeva u fokusu organiziran je uz potporu Turističke zajednice Grada Zagreba.

 

Organizator:

 

 

 

Partner:

 

 

 

 

 

 

U okviru projekta:

 

 

 

 

Uz potporu:

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU