Održan znanstveno-stručni skup “Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću”

Održan znanstveno-stručni skup i predstavljen katalog projekta

Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću

 

U srijedu 5. lipnja 2019. održan je znanstveno-stručni skup Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

Na znanstveno-stručnom skupu predstavile su se rezultati istraživačke komponente projekta Revitalizacija zatvorskog prostora umjetnošću, izvedenog povodom Europskog dana kreativnosti EU projekta CreArt, u okviru kojeg je četvero hrvatskih renomiranih umjetnika Goran Rakić, Slaven Kosanović Lunar, Ivan Oštarčević Zgubljen i Dominik Vuković izvelo likovne intervencije u Zatvoru u Zagrebu (Remetinec).

Projekt se izvodio pod vodstvom autorice projekta dr. art. Melinde Šefčić, u suradnji sa Središnjim uredom Ministarstva Pravosuđa, Zatvorom u Zagrebu, Odsjekom za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Institutom za etnologiju i folkloristiku te Odsjekom za kriminologiju Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a s ciljem unaprjeđenja kvalitete života i međuljudskih odnosa zatvorenika, stvaranja nove, humanije, podupiruće i njegujuće okoline.

 

Nakon uvodnog govora pročelnice odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu dr. sc. Tihane Rubić, ravnateljice Hrvatskog društva likovnih umjetnika Ivane Andabake, Upravitelja Zatvora u Zagrebu Damira Čumpeka i voditeljice projekta dr. art. Melinde Šefčić, istraživačku komponentu projekta predstavile su dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević i dr. sc. Sanja Potkonjak s Odsjeka za etnologiju  i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dr. sc. Valentina Gulin Zrnić s Instituta za etnologiju i folkloristiku te dr. sc. Anita Jandrić Nišević s Odsjeka za kriminologiju Edukacijsko rehabilitacijskog fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.

 

Dr. sc. Anita Jandrić Nišević održala je predavanje na temu „Rezultati percepcije interijera Zatvora u Zagrebu dobiveni na uzorku ispitanih zatvorenika i djelatnika Zatvora u Zagrebu prije i nakon izvođenja likovnih intervencija“dok su na temu „Umjetnost i zatvor: kulturnoantropološko istraživanje“ govorile dr. sc. Valentina Gulin Zrnić, dr. sc. Sanja Potkonjak i dr. sc. Nevena Škrbić Alempijević.

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Murtić 100 do 18.7.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 18.7.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU