PREPORUKA KLASTERA ZA LIKOVNO PODRUČJE ZA UVOĐENJE AUTORSKOG HONORARA UMJETNICIMA – NAKNADE ZA  IZLAGANJE

 

 

U Zagrebu, 26. lipnja 2019.

– MUZEJIMA I GALERIJAMA U RH –

PREPORUKA KLASTERA ZA LIKOVNO PODRUČJE ZA UVOĐENJE  AUTORSKOG HONORARA UMJETNICIMA – NAKNADE ZA IZLAGANJE

Poštovani,

prema podatcima kojima raspolažemo, za razliku od drugih umjetničkih disciplina, prevladavajuća je praksa u hrvatskim muzejima i galerijama da se ne predviđa i ne isplaćuje autorski honorar umjetnicima za pravo priopćavanja djela javnosti (u nastavku: naknada za izlaganje).

Činjenica da se plaćanje naknada umjetnicima za izlaganje zanemaruje odraz je uvriježene pretpostavke da likovni umjetnici zarađuju prodajom svojih djela, koja već dugo ne vrijedi za većinu ustanova. Naime, izlagačke ustanove u RH nisu usredotočene na prodajne aktivnosti, već na to da svojim posjetiteljima pruže umjetnički doživljaj kao mjesta učenja, kontemplacije, intelektualnih izazova. Čest argument kako je promocija dovoljna naknada za autorski trud, stručnost i troškove, smatramo neprimjerenim u okviru gotovo nepostojećeg tržišta umjetnina, nedovoljnog i neadekvatnog javnog sufinanciranja produkcije umjetničkog rada, otkupa za muzeje i zbirke, stipendija i sl. Cijeli sustav još uvijek počiva na slabašnoj nadi da će s umjetničkim etabliranjem u budućnosti doći i veća tržišna vrijednost umjetničkih djela, ali kod mnogih umjetnika to nije slučaj, iako su upravo njihova djela glavni razlog zašto se većina ljudi uopće odlučuje posjetiti neki muzej ili galeriju.

Klaster za likovno područje, kojeg čine vodeće strukovne udruge likovnih i primijenjenih umjetnika RH, uključio se u međunarodnu kampanju PLATI UMJETNIKA! / PAY THE ARTIST NOW!  koju je pokrenulo Međunarodno udruženje vizualnih umjetnika (IAA) na svjetskoj razini. Ova kampanja poziv je na udruživanje s ciljem rješavanja glavnog problema s kojim se suočavaju likovni umjetnici, a to je najniži (i sve manji) prihod od umjetničkog rada. Plaćanje umjetnika za njihov rad u interesu je umjetničkih institucija jer će na taj način njihov odnos s umjetnicima dobiti zdravije i profesionalnije temelje, dok će umjetnik imati bolje uvjete za kvalitetne izložbe, pri čemu će za svoj rad biti plaćen kao i svi drugi autori na izložbi (kustos, dizajner, prevoditelj, urednik kataloga, i sl.),

Stoga apeliramo, ukoliko dosad niste, da žurno promijenite dugogodišnju zastarjelu praksu te da u troškovnik izložbi uvrstite stavku – autorski honorar umjetniku/ici.

Nadajući se da će i Vaša ustanova krenuti u smjeru većeg profesionalnog poštovanja i uvažavanja umjetničke struke, srdačno Vas pozdravljamo.

Klaster za likovno područje:
HDLU, ULUPUH, HDD, UHA,
HULU Split, HDLU Istra, HDLU Rijeka, HDLUDU, HS AICA, HDLU Osijek
IZJAVU U PDF FORMATU MOŽETE PREUZETI OVDJE.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

*utorak – nedjelja: 9.00 – 12.00, 16.00 – 20.00
*ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR Pojedinačna ulaznica

3 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

2 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

 

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU