Izložba: Different Echoes

“Different Echoes”
Galerija Prsten
05. – 21. 7. 2019.

 

U petak, 5. srpnja u 20.00 sati u Galeriji Prsten, Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se međunarodna grupna izložba “Different Echoes”, kustosa i umjetnika Ekkeharda Neumanna (Münster), te umjetnika Nikole Dimitrova (Cologne/Heusweiler), Duje Jurića (Zagreb), Friedhelma Falkea (Cologne), Sigrúna Ólafsdóttira (Saarbrücken), Annette Wesseling (Cologne), Elly Valk-Verheijen (Lünen/Dortmund).

 

Jeka ili odjek nastaje kada refleksije zvučnog vala snažno zaostaju da se taj zvuk može doživjeti kao poseban događaj sluha. Rezonanca je rezoniranje tijela s drugim tijelom. Pojmovi eho i rezonancija vrlo precizno opisuju karakteristike zajedničkog izložbenog projekta Nikole Dimitrova, Duje Jurića, Friedhelma Falkea, Ekkeharda Neumanna, Sigrúna Oflafsdóttira, Elly Valk-Verheijen i Annette Wesseling.

Prevedeno na jezik akustike: “Sedam odjeka koji se preklapaju i vibriraju na uobičajenoj frekvenciji”. Reduciran u boji i obliku svaki položaj razvija svoj vlastiti diferencirani jezik, a istodobno se odnosi i na druge pozicije. Diskurs koji se razvija izravno iz intuicije djeluje kao poziv koji omogućuje nastavak, širenje i raspravu o umjetničkoj razmjeni u novom kontekstu.

Umjetnici iz Njemačke predstavljali su svoj izložbeni projekt još od 2016. u brojnim muzejima i galerijama u Njemačkoj i inozemstvu. Poznati hrvatski umjetnik Duje Jurić svojim radovima širi i obogaćuje koncept “sedmog odjeka” u galeriji HDLU Zagreb. Vidljive su sličnosti, ali i razlike i naglasci. Na toj razini izložba je vizualni razgovor i razmjena individualnih umjetničkih pristupa između umjetnika.

Umjetnici koji sudjeluju na izložbi svoje su umjetničke ideje dosljedno slijedili desetljećima, a izražavaju se uglavnom u klasičnim medijima, primjerice: Nikola Dimitrov, Friedhelm Falke i Annette Wesseling predstavljaju se u mediju skulpture dok je za Ekkeharda Neumanna i Sigrúna flafsdóttira, za Duje Jurića, Elly Valk-Verheijen primarni medij izražavanja slika u instalacijskom likovnom obliku. Cilj njihovog dizajna i sadržajnog potencijal istraživati je nove ideje i razviti daljnje formulacije.

Uzimajući u obzir njihove individualne pristupe možemo primijetiti zajedničku poveznicu između slikarstva Dimitrova, Falkea, Jurića, Valk-Verheijena i Wesselinga koje ne prikazuje, već u kontekstu ne-objektivne umjetnosti “pokazuje sebe”. Slikom djeluju tragovi slikarskog čina i slikarske strukture. One se razvijaju intuitivno ili sustavno. Slično tome, skulpturalna djela Neumanna u željezu i lijevanom željezu te Ólafsdóttir u lateksu i gumi na drvetu razvijena su iz slobodnih konstruktivnih ili biljnih oblika.

Za izložbu u Zagrebu, umjetnička grupa će ostvariti suradnički rad pod nazivom “Komorni odjeci”. Zidna konstrukcija sakuplja male pojedinačne radove na papiru umjetnika i razvija višeslojni kompleks.

Iz teksta predgovora kustosa izložbe
Ekkeharda Nemana

 

 

Organizator:

 

Uz potporu:

       

 

RADNO VRIJEME GALERIJA
srijeda – petak: 11 – 19 h
subota i nedjelja: 10 – 18 h
ponedjeljkom i utorkom  zatvoreno
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU