Izložba: Different Echoes

“Different Echoes”
Galerija Prsten
05. – 21. 7. 2019.

 

U petak, 5. srpnja u 20.00 sati u Galeriji Prsten, Doma hrvatskih likovnih umjetnika otvorit će se međunarodna grupna izložba “Different Echoes”, kustosa i umjetnika Ekkeharda Neumanna (Münster), te umjetnika Nikole Dimitrova (Cologne/Heusweiler), Duje Jurića (Zagreb), Friedhelma Falkea (Cologne), Sigrúna Ólafsdóttira (Saarbrücken), Annette Wesseling (Cologne), Elly Valk-Verheijen (Lünen/Dortmund).

 

Jeka ili odjek nastaje kada refleksije zvučnog vala snažno zaostaju da se taj zvuk može doživjeti kao poseban događaj sluha. Rezonanca je rezoniranje tijela s drugim tijelom. Pojmovi eho i rezonancija vrlo precizno opisuju karakteristike zajedničkog izložbenog projekta Nikole Dimitrova, Duje Jurića, Friedhelma Falkea, Ekkeharda Neumanna, Sigrúna Oflafsdóttira, Elly Valk-Verheijen i Annette Wesseling.

Prevedeno na jezik akustike: “Sedam odjeka koji se preklapaju i vibriraju na uobičajenoj frekvenciji”. Reduciran u boji i obliku svaki položaj razvija svoj vlastiti diferencirani jezik, a istodobno se odnosi i na druge pozicije. Diskurs koji se razvija izravno iz intuicije djeluje kao poziv koji omogućuje nastavak, širenje i raspravu o umjetničkoj razmjeni u novom kontekstu.

Umjetnici iz Njemačke predstavljali su svoj izložbeni projekt još od 2016. u brojnim muzejima i galerijama u Njemačkoj i inozemstvu. Poznati hrvatski umjetnik Duje Jurić svojim radovima širi i obogaćuje koncept “sedmog odjeka” u galeriji HDLU Zagreb. Vidljive su sličnosti, ali i razlike i naglasci. Na toj razini izložba je vizualni razgovor i razmjena individualnih umjetničkih pristupa između umjetnika.

Umjetnici koji sudjeluju na izložbi svoje su umjetničke ideje dosljedno slijedili desetljećima, a izražavaju se uglavnom u klasičnim medijima, primjerice: Nikola Dimitrov, Friedhelm Falke i Annette Wesseling predstavljaju se u mediju skulpture dok je za Ekkeharda Neumanna i Sigrúna flafsdóttira, za Duje Jurića, Elly Valk-Verheijen primarni medij izražavanja slika u instalacijskom likovnom obliku. Cilj njihovog dizajna i sadržajnog potencijal istraživati je nove ideje i razviti daljnje formulacije.

Uzimajući u obzir njihove individualne pristupe možemo primijetiti zajedničku poveznicu između slikarstva Dimitrova, Falkea, Jurića, Valk-Verheijena i Wesselinga koje ne prikazuje, već u kontekstu ne-objektivne umjetnosti “pokazuje sebe”. Slikom djeluju tragovi slikarskog čina i slikarske strukture. One se razvijaju intuitivno ili sustavno. Slično tome, skulpturalna djela Neumanna u željezu i lijevanom željezu te Ólafsdóttir u lateksu i gumi na drvetu razvijena su iz slobodnih konstruktivnih ili biljnih oblika.

Za izložbu u Zagrebu, umjetnička grupa će ostvariti suradnički rad pod nazivom “Komorni odjeci”. Zidna konstrukcija sakuplja male pojedinačne radove na papiru umjetnika i razvija višeslojni kompleks.

Iz teksta predgovora kustosa izložbe
Ekkeharda Nemana

 

 

Organizator:

 

Uz potporu:

       

 

RADNO VRIJEME GALERIJA
srijeda – petak: 11 – 19 h
subota i nedjelja: 10 – 18 h
ponedjeljkom i utorkom  zatvoreno
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika
Trg žrtava fašizma 16
10000 Zagreb

 

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU