• 5. bijenale slikarstva i Leipzig Connection, Dom HDLU, 2. 10. - 8.12. 2019.

IZLOŽBA: Sanja Jureško SELFIEspection

SANJA JUREŠKO

SELFIEspection

12.7.2019.- 2.9.2019.

Muzej grada Umaga – Museo Civico di Umago

Izložba recentnih slika (akrilici na platnu) mlade riječke slikarice SANJE JUREŠKO tematski se i fenomenološki uklapa u višegodišnju izložbenu praksu Muzeja grada Umaga, kojom su se anticipirale, akcentirale, istraživale i predstavljale raznorodne društvene pojavnosti u socijalnim i individualnim kontekstima. Zato valja istaknuti važnost upravo ove problemske izložbe na ime kontinuiteta rada institucije senzibilne za društvene i kulturološke fenomene sadašnjice. U tom programskom kontekstu izložba autorice SELFIEspection besprijekoran je umjetnički doprinos Sanje Jureško. No poveznice i “korijenosti” radi, osjećam potrebu ulančati i stav i stil mlade autorice s poputbinom i nasljeđem zagrebečke likovne akademije, apostrofirajući osobitost i značaj njezinog profesora i mentora, Zlatka Kauzlarića Atača. Naime, od samih početaka umjetničkog djelovanja, kao ugledan član grupe Biafra, opredijelio se za onu propitujuću, angažiranu umjetnost koja kritički pristupa suvremenim temama. Tu vidim dragocjenu poveznicu u nastavljačici tog obvezujućeg umjetničkog nasljeđa kojega je prigrlila mlada slikarica. Naravno, drugo vrijeme, drugi izazovi, no angažman jest jednak. A on znači aktualizaciju suvremenog humanizma temeljenog na društvenom i individualnom iskustvu, uz, naravno, izazovan i polemički diskurs. Nadalje, slikarica je radi zornosti svojih uprizorenja upućena na snažnu i ekspresivnu figuraciju i gotovo naturalističke postupke snažnih skraćenja, pa zato i izobličenja, te i na taj način biva suvremenom nastavljačicom umjetničkih iskustava ranih 70-ih godina XX. stoljeća. Naravno, sve je impregnirano, s jedne strane, njezinim neupitnim slikarskim darom, a s druge, senzibilitetom ćutilne osobe koja se umjetnošću opire devastirajućem sindromu vulgarne glasnosti i stupidnoj samoljubivosti koja selfijima prostački zauzima sve audiovizualne prostore. Ta kontaminacija i privatnog i javnog prostora neviđenim nasiljem širi se poput suvremene kuge od koje je moguće uteći samo dubokim poniranjem u tišine plavetnih dubina. Tu u megauterus svih voda i svih mora. Tu gdje se u trajanju jednog udaha postiže i smiraj i ozdravljenje, sabire se i revitalizira snaga za turbulentno življenje života lišenog ljepote tišine.

Gorka Ostojić Cvajner

 

Sanja Jureško (Rijeka, 1990.) nakon završene Škole za primijenjenu umjetnost u Rijeci, smjer Grafički dizajner, diplomira 2015. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Odsjeku za slikarstvo u klasi profesora Zlatka Kauzlarića Atača.

Od 2016. do danas ostvarila je šest samostalnih izložbi i izlagala na brojnim grupnim izložbama. Sudjeluje na likovnim simpozijima, radionicama i međunarodnim umjetničkim rezidencijalnim programima – Glo’Art Lanaken u Belgiji (2015. i 2018.) i Cité internationale des arts u Parizu (2018.). Pored slikarstva, bavi se kostimografijom te je od 2007. asistentica kostimografa na više predstava u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca u Rijeci, u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku u Rijeci i na Dubrovačkim ljetnim igrama. Članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika (HZSU), Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) i Hrvatskog društva likovnih umjetnika Rijeka (HDLU Rijeka).

Samostalne izložbe :

2018. Rab, Square, Galerija Pik, kustosica Sabrina Žigo
2017. Rijeka, Tišina 2.0, Galerija Kortil, kustos Anđelko Mihanović
2017. Split, Tellus, Muzej grada Splita, Galerija Dioklecijana, kustos Anđelko Mihanović
2016. Split, Tišina, HULU, Dioklecijanovi podrumi, kustos Anđelko Mihanović
2016. Supetar, Impresija, Galerija Supetarskog lita
2016. Zagreb, Tišina, Galerija Greta, kustosica Sonja Švec Španjol

Međunarodne rezidencije:

2018. Fancuska, Cité internationale des arts, Pariz

2019. Belgija, Glo’Art rezidencija, Neerharen/Lanaken

2020. Belgija, Glo’Art rezidencija, Neerharen/Lanaken

Publikacije:

2017. objavljena online knjiga SILENCE 2.0, izdavač HULUSplit

http://hulu-split.hr/wp-content/uploads/2017/silence.pdf

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)


srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

srijeda – petak: 15 - 20 sati
subota i nedelja 10 – 13 sati

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

Više informacija...

Radionice stART

Raspored i obavijesti pratite ovdje ...

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU