IZLOŽBA: SAŠA ŽIVKOVIĆ – GREY FIELD

SAŠA ŽIVKOVIĆ
GREY FIELD
Galerija Bačva, Dom HDLU
1.-25.8.2019.

 

Otvorenje izložbe: četvrtak, 1.8.2019. u 20.00 sati u Domu HDLU

U četvrtak, 1.8.201920.00 sati u Galeriji Bačva, Doma HDLU  (Trg žrtava fašizma 16) otvorit će se izložba Saše Živkovića, Grey Field.

“Saša Živković (1970.) dijalektikom stvaranja, trajnom mijenom prostor-vrijeme kontinuuma optičke iluzije utemeljene na polaritetima sivo-bijelo ostvaruje začarani krug. Krug je proširena točka, a kugla kojom je Platon podrazumijevao ljudsku dušu prošireni je krug, što je analogno zaokruženosti kozmosa u kojem ništa ne miruje, već se sve kreće. Poput odnosa između negativ-pozitiv slike u kojemu se jedno odražava u drugome, Saša završnim opredmećenjem između matrice sazdane od pijeska i kontrastne podloge prostire dvodijelnim nijansama akromatske sive koja je ujedno i poveznica i razdjelnica – treći dio esencije crno-bijele iluzije (…)

(…) Saša ukazuje na neopisivo i nikada do kraja obuhvaćeno značenje simbola, na proces individuacije pojedinca koji, težeći ravnoteži među emocijom, osjetilnosti, intuicijom i misaonosti u ovome besmislenom svijetu, pokušava osvijestiti vlastito nesvjesno i doseći psihičku cjelovitost. To je složena i višeznačna simbolika mandale koja premašuje dosege ove interpretacije, vodeći nas do teme značenja, psihe i vizualnih umjetnosti. [1]

Sašina je prostorna slika višeperspektivna. U tome i leži njezina, nikada do kraja iscrpljena, snaga. Ona je odraz unutarnje stvarnosti. To je bit trolisne iluzije. Moramo u nju vjerovati ili optička čarolija viđena iz Božje perspektive nestaje.

Iz predgovora, Željko Marciuš

[1] Za temeljne Jungove simboličke termine arhetipa (kolektivno nesvjesno, animus, anima, jastvo, sinkronicitet, individuacija, paslika) vidi: C. G. Jung, Čovjek i njegovi simboli (…), Mladost, Zagreb, 1987.; C. G. Jung, Sjećanja, snovi, razmišljanja (autobiografija), Fabula Nova, Zagreb, 2004.; C. G. Jung i W. Pauli, Tumačenje prirode i psihe, Prosvjeta, Zagreb, 1989.; C. G. Jung, Psihologija & alkemija, Naprijed, Zagreb, 1984.

Predgovor

Biografija umjetnika

 

 Organizator:

Uz potporu:

 

Radno vrijeme:

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h

ponedjeljkom, utorkom i praznikom (15.8.2019.) zatvoreno.

Izložba ostaje otvorena do: 25.8.2019.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU