IZLOŽBA Elvis Berton iz ciklusa „PRIJE KIŠE“

Elvis Berton

Prije kiše

12. – 22. kolovoza 2019. godine

Gradska galerija Turnac (Novi Vinodolski)

Gradska galerija Turnac u Novom Vinodolskom, u sklopu ovogodišnjeg izložbenog programa, u ponedjeljak 12. kolovoza priređuje samostalnu izložbu likovnog umjetnika Elvisa Bertona iz Pazina. Berton će izložiti izbor od desetak slika iz ciklusa „Prije kiše“, većinom u tehnici akrila i ulja na platnu. Riječ je o njegovom dosad najobimnijem ciklusu s oko 200 radova nastalih u proteklih sedam godina. Izložbu će u 21 sat otvoriti kustosica Sabrina Žigo, a posjetitelji će je moći pogledati do 22. kolovoza.

U dvadesetak godina plodnog likovnog stvaralaštva, Elvis Berton zaokupljen je temama čije ishodište prvenstveno treba tražiti u pripadnosti istarskom podneblju. Posvećen im je u ciklusima koji nastaju kroz više godina te rastući u ideji i izvedbi odražavaju kreativne mijene, varijacije i autorsko sazrijevanje.  (….) U ciklusu Prije kiše, koji kontinuirano slika od 2013. uljem i akrilom na platnu, po vlastitim je riječima prvenstveno okupiran atmosferom i istarskom arhitekturom, nastavljajući se na Baladure (2005.) s motivima tradicionalnih istarskih stubišta. Izrazita atmosferičnost prizora proizlazi iz događanja koje po sebi izaziva osjećaj iščekivanja, suspensa dobrog ili lošeg predznaka. Sinergija tradicijske arhitekture i pejzaža, sveprisutna u Bertonovom opusu, imaginirana je ovdje sugestivnom gamom i podcrtana obrisnim crtežom vrata, prozora i stuba. Prosede se s vremenom mijenja od strukture zasnovane na crtežu, plošnosti i tangiranju monokromije, prema ekspanziji kolorita, poliperspektivnosti i ritmu.

Iz predgovora kataloga, Sabrina Žigo

Elvis Berton rođen je 1970. u Pazinu. Izlaže od 2000. godine na trideset samostalnih i više od sedamdeset skupnih izložbi u zemlji i inozemstvu: Beč, Halbenrain, Schärding, St. Kanzian (Austrija), New York (SAD), London (Velika Britanija), Czestochowa (Poljska), Doetinchem, Ulft (Nizozemska), Tourves, Six Fours les Plages, Paris (Francuska), Dunajska Streda (Slovačka) Koper, Piran, Dvor pri Žužemberku (Slovenija), Venecija, Palermo, Trst (Italija), Sarajevo (BiH) . Dobitnik je više nagrada i priznanja. Član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika. Živi i stvara u Pazinu.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU