IZLOŽBA Lili Gluić: TU SAM DOMA

Lili Gluić

TU SAM DOMA

8. –  29. kolovoza 2019. godine.

Galeriji muzeja grada Splita

Izložba TU SAM DOMA autorice Lili Gluić otvoriti će se 8. kolovoza 2019. godine u 20 h u Galeriji muzeja grada Splita (Dioklecijanova ulica).

Lili Gluić pripada krugu slikarica našeg likovnog juga koji u antejskoj vezi sa zavičajem traže i nalaze ukorijenje i ontološko-gnoseološku vertikalu svoje umjetnosti. Pojedine motive njenog čudesnog metafizičkog sklopa, zavičajnog prostora, intimu primorskih kala u koje ponire, ugodu sunca, plavetnilo mora, jedra na vjetru, koje promiče u autentično znakovlje naše likovne umjetnosti, nije moguće tretirati neposredno bez prisnog udjela složenih asocijativnih slojeva koje čine legende (predanja), povijest (tradicija), filozofija, mašta i bezgranično duboka poetika ljudskoga življenja.
Ova slikarica za koju vrijedi ona „slikati jednako je živjeti“, u dodiru sa svjetskim vjetrometinama (izlagala je u Parizu, Buenos Airesu, Milanu..), kao da i nije imala drugog izbora: suočena s posvemašnje drukčijim datostima, u šaci zavičajne zemlje, u njezinoj moralnoj i povijesnoj dimenziji i značenju, našla je svoju protutežu i svoje sigurno zaklonište – svoju terra fermu – koja je, postojano trajući, čuva i brani poput placente u toploj i sigurnoj majčinoj utrobi.

Izložba je realizirana u suradnji sa 65. Splitskim ljetom, a biti će otvorena do 29.kolovoza 2019. godine.

O izložbi:
Svjetlo i boje Mediterana vodilja su doživljaja prizora u slikarstvu Lili Gluić. Motivi dakako nose svoju ljepotu, no punu slikovitost dobivaju u integriranju s kolorističkom tvarnošću i samim pojmom kromatskih mijena. Intenzivnom paletom Lili Gluić uzdiže uzbudljivost oblika promatranih do razine svojevrsnog izjednačavanja teme i ugođaja. Varijantom poetskog realizma s prevladavajućom lirskom konotacijom Lili Gluić mjerom slikarske spontanosti interpretira karakteristična stanja i situacije juga upisanih u scene emotivne bliskosti.

U prvom planu nije atraktivnost predloška (premda i ta činjenica ima svoje značenje) već posvojenost prizora, neprekidno otkrivanje bogatstva znanog i dragog, vidljivog kako u pulsiranju boje, tako i zemljopisnoj posebnosti. U sintezi intimističke istkanosti i ekspresionističke gestualnosti uprizorenja odražavaju dodir konstante izgleda i bljesak trenutka, u događanju povezivanja snage istinske ljepote i vitaliteta svjetla u boji.

Lili Gluić suvereno vlada slikarskim metjeom i s kompozicijske strane i skladnom osjetljivošću za vrijednosti palete, čime ambijenti njezinih okruženja dobivaju neospornu umjetničku autentičnost. Vedute, kako Splita, tako i drugih naselja uz more, pejzaži, marine, raslinje, regate, genre – scene – slikani tehnikama na platnu i akvarelom, čine slijed slikan zanosom i u cjelovitosti motiva i u njegovim detaljima.

Lili Gluić na potki klasične estetike gradi svoj svijet slikarske svježine, u dojmljivom opusu, u rasponu od opisnosti do potrebite naznake predmetnog. Postoje kod stvaralaštva Lili Gluić stilske dosljednosti, ali je uočljivo izbjegavanje bilo kakve izvedbene formule budući da je za nju slika događaj koji traži iskrenu jeku doživljenog. A motiv koji s radošću preobražava, koliko je pred njom, toliko je u njoj. Konačno, nalazi se Lili Gluić na domaćem terenu, prostoru prožetom osobnim životom, te je njena umjetnost preko talenta, odgovor na dar ljepote koja je ispunjava. Vraćanje je to sa zahvalnošću, i okom, i srcem, i rukom, širini i dubini veličajnosti primljenog. Sa spoznajom da se radi o daru bez granica, jer ljepota u svojoj stvarnosti prepunjena je duhovnom dimenzijom.
S udivljenjem slikarice pred silnicama mora, srazom valova, sa stijenjem, potenciranog reljefnom strukturom površine, bojom izuzetne energije, Lili Gluić je uprisutnila smiraj pučine s barkama u moru i na kraju. A kada je ušla u tkivo grada, poglavito Splita, zastala je pred spomenicima, orijentirima prostora, ali i zašla u piroteskne zakutke sa zdanjima upisanog vremena. Fascinirana je slojevitošću povijesti grada, nalazeći niz zanimljivih rakursa u odnosima ulica, trgova, i arhitekture, oplemenjujući ih kolorističkom zvučnošću. U akvarelima suptilnošću poteza i utišanom paletom Lili Gluić s mnogo simpatija bilježi male životne priče, u slikama pomalo kontrastnim „reprezentativnim“ vedutama.
Lili Gluić kreativnim nabojem i znatiželjom u odabranoj zbilji motivike juga, osobnošću poetike nalazi stalnu inspiraciju i time potvrđuje pripadnost krugu umjetnika inspiriranih atmosferom i bojama Dalmacije.

Stanko Špoljarić

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU