IZLOŽBA Ivana Ognjanovac i Mare Šuljak Meni je bolje dok ti šutiš

Ivana Ognjanovac i Mare Šuljak

“Meni je bolje dok ti šutiš”

Galerija Događanja

12.9. – 1.10.2019.

Izložba pod nazivom Meni je bolje dok ti šutiš metodološki i tematski otvara dvije teme – temu suradnje i temu odnosa umjetnika i društva. Obje teme bi se mogle smjestiti pod isti krovni termin – komunikacija. Budući da je vrijeme u kojemu smo gajili iluzije o umjetniku Prometeju, usamljenom jahaču, heroju novih spoznaja, ostavili davno iza sebe te je umjetnost postala otvoreno projektna i poslovna (što je naravno, u slučajevima brojnih umjetnika velikim dijelom uvijek i bila) sraz između intimnih, osobnih poetika i društvenih imperativa postaje sve konfuzniji. Umjetnik dakle, ostajući beskrajno vjeran sebi, zadovoljava društvene parametre i očekivanja. I gdje je tu mogući konflikt u ovom vremenu koje naizgled miri nepomirljivo, dok pukotina ispod celofana sve više raste?
U kontekstu propitivanja pozicije umjetnika u širem društvenom i ekonomskom kontekstu, kao i unutar same struke, sam naziv implicira percepciju umjetnika/ce kao nekoga tko donosi nepotrebnu iritaciju, pitanje viška, kriterij koji onesposobljava glatki tijek društvenih odnosa. Autorice se također ne odmiču ni od prirode svog odnosa, u kontekstu suradnje koju su odabrale kao metodologiju rada, i to nakon dugogodišnjeg prijateljstva. U ovom smislu naslov označava povremenu nemogućnost međusobnog razumijevanja ali i dobrobiti trenutaka kada sami sebe utišamo ne bismo li čuli drugoga. Radeći u različitim medijima i s drugačijim umjetničkim pristupom, umjetnice su se našle u situaciji u kojoj praktično istražuju komunikacijske modele i modele suradnje.
Uostalom, tko su naime uvijek ti drugi? Oni koji sastavljaju besmislene prijavnice, žiriraju natječaje, dolaze na otvorenja, procjenjuju, postavljaju zahtjeve, čije su oči istovremeno strašne, procjenjujuće i nesigurne, baš poput očiju koje je Mare Šuljak koristila u videu snimajući reakcije na pročitane tekstove Ivane Ognjanovac. Drugi smo u biti svi mi, mi koji hranimo sustav kojemu ne vjerujemo dok istovremeno pristajemo na njegove kriterije i prihvaćamo njegovu igru u kojoj uvijek promatramo drugoga kao prijetnju, procjenitelja vlastite nedostatnosti, onoga koji će zaigrati na kartu naše nesigurnosti i još malo potaknuti beskonačno preispitivanje i osjećaj uzaludnosti, u čitavom tom besmislu ustrajnosti i poigravanja sa značajem.
Sami tekstovi su u karakterističnoj „dječjoj” maniri Ivane Ognjanovac, naizgled naivno ali vrlo pronicljivo zadiru u tematiku dječjim pogledom, stavljajući i samog Umjetnika u poziciju vječnog djeteta sposobnog izjaviti da je car gol no istodobno se praviti da nema ništa s tom izjavom. Čak i samo korištenje joysticka implicira virtualnost, proizvoljnost situacije, naglašava igrariju društvenih uloga i kodova, prebacuje ju u dječji svijet i daje joj konotaciju tehnologije i suvremenosti, naravno s ironijskim odmakom. U samim se printevima isprepliću oba jezika na istoj površini – digitalni i manualni motivi, čime se otvara novo polje komunikacije, ono intermedijalno, u kojemu svaki medij funkcionira istovremeno i kao jezik za sebe, i onaj koji traži premosnicu kako bi integrirao drugoga, istovremeno prijetećeg i zavodljivog.

Josipa Bubaš

 

Ivana Ognjanovac je samostalna likovna umjetnica. Diplomirala je na slikarskom odsjeku Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu. Članica je HDLU-a, 22C ICAA i HZSU-a. Od 1999. godine svoj rad izlaže u zemlji i inozemstvu. Ostvarila je pet projekata na rezidencijalnim programima: ‘FragileHomes’ na Inside Zone rezidenciji u Borsecu u Rumunjskoj, ‘Paradis’ na CreArt-ovoj rezidenciji u Kristiansandu u Norveškoj, ‘Web Of Possibillities’ na YurtaAnd A Lake rezidenciji u Kirgistanu, ‘Interdependence III’ na Glo’Art rezidenciji u Belgiji i ‘Rayuela -A FadingKingdom’ u LAVA centru Valladolid u Španjolskoj. 2012. godine nagrađena je 1. nagradom na Triennalu autoportreta u Galeriji Prica, Samobor. Živi i radi u Zagrebu.

 

Mare Šuljak je multimedijalna umjetnica iz Dubrovnika. Diplomirala je slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. Članica je HDLU-a i HZSU-a. Od 2002. godine predstavila se na brojnim samostalnim i skupnim izložbama te filmskim festivalima u zemlji i inozemstvu. Između ostalog, 2012. godine dobitnica je nagrade za najbolju debitanticu na ’21. Danima hrvatskog filma’ za film ‘Site Selection’ s kojim je 2013. godine uvrštena u natjecateljsku konkurenciju Oberhausen film festivala u Njemačkoj. Realizirala je četiri projekta u sklopu rezidencijalnih programa u Rumunjskoj, Kirgistanu, Belgiji te Makedoniji gdje je realizirala i recentnu samostalnu izložbu ‘Entropija’.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU