IZLOŽBA POZNATE NEPOZNANICE

POZNATE NEPOZNANICE

KNOWN UNKNOWNS

Westpol A.I.R space,Leipzig, Njemačka

5.- 14.09. 2019.

Jednogodišnji program umjetničkih rezidencija u Leipzigu u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika – HDLU približava se kraju. Od rujna 2018. do rujna 2019. 18 izabranih hrvatskih umjetnika živjelo je u parovima i radilo u jedno-i-pol mjesečnim terminima u studiju Hafenkombinat Leipzig.

Grad Leipzig, kao centar bivše istočnonjemačke a potom suvremene njemačke vizualne umjetnosti, ima posebnu privlačnost za hrvatske umjetnike. Između Zagreba i Leipziga dugi se niz godina održavaju umjetničke razmjene i programi, posebno oni koji prate razvoj slikarske tradicije i njenu post-socijalističku transformaciju.

Permutacije i tumačenje ovog fenomena, vidljivog već u biografijama umjetnika, uvelike se manifestira i u njihovim radovima. Iako neki vjeruju da su dihotomije prevaziđene,  pojmovi poput “istok -zapad” često se, bilo svjesno bilo podsvjesno, ovdje pojavljuju i međusobno nadopunjavaju.

Zato izložba “poznate nepoznanice” stavlja naglasak na obračunu između ironičnih ulomaka nekad predvladajuće socio-realističke prakse s oponirajućim duhom post-internetske umjetnosti.

– iz predgovora kustosa izložbe Falka Messerschmidta

Izlažu:

Alma Trtovac, Damir Sobota, Helena Janečić, Ivan Prerad, Lav Paripović, Maja Rožman, Marija Koruga, Marijan Richter, Martina Grlić, Miran Blažek, Nenad Jalšovec, Pavle Pavlović, Petra Grozaj, Stjepan Šandrk, Velibor Mačukatin, Ana Ratković Sobota

Otvaranje izložbe:  05.09.2019. u 18:00, Westpol A.I.R space, Erich-Zeigner-Allee 24, 04229 Leipzig, Njemačk
Zatvaranje: 14.09. / 16:00

Izložba će biti otvorena:
06./07.09. / 16:00 – 20:00
08.09. / 10:30-16:00
12./13.09. / 16:00-20:00
https://westpolairspace.wordpress.com/

Izložba je dio rezidencijskog projekta “De/konstrukcija slike” 2018/2019 u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika – HDLU.

Više o izložbi i projektu možete pročitati u tekstovima Josipa Zankija i Tene Bakšaj OVDJE.

DODATNO

O PROJEKTU DE/KONSTRUKCIJA SLIKE:

Projektom De/konstrukcija slike potiče se i tematizira suvremena umjetnička praksa u kontekstu centra vizualnih umjetnosti Istočne Njemačke, Leipziga koji se transformirao u svjetski umjetnički centar s naglaskom na slikarsku scenu. Polazište ovog projekta je individualni i grupni umjetnički i istraživačko-umjetnički rad u različitim medijima s naglaskom na redefiniranje značenja slike kao kulturnog konstrukta unutar postsocijalističkog, te posttrazincijskog društva Istočne Njemačke (Saska) i Hrvatske.

Polazeći od teorija njemačkog povjesničara umjetnosti Hansa Beltinga i slikarskog nasljeđa Istočne Njemačke i Hrvatske, rezidencijalni program De/konstrukcija slike postavlja sljedeća problemska pitanja: koliko je ideja slike i dalje kulturni konstrukt unutar različitih dihotomija (zapadna-istočna, industrijsko-postindustrijska); kako mediji u kojima je slika oblikovana odgovaraju konceptima reprezentacije različitih stvarnosti; što je u slici pojedinačno i što je simboličko ili opće?

VAŽNOST I ZNAČAJ LEIPZIŠKE SCENE

Poznat kroz povijest kao trgovačko i kulturno središte, početkom 20. stoljeća Leipzig postaje glavni centar proizvodnje i prerade pamuka u Europi. Nakon ujedinjenja Njemačke, proizvodnja se gasi te se početkom 90-ih u prostore nekadašnje tvornice Leipziger Baumwollspinnerei postepeno useljavaju manji obrtnici i umjetnici koji pripadaju Novoj leipziškoj školi, figurativnom slikarskom pokretu koji se nastavlja na umjetničko nasljeđe DDR-a i usko je vezano uz Visoku školu za grafiku i umjetničko oblikovanje knjiga u Leipzigu (HGB). Osim po snažnoj tradiciji figurativnog slikarstva, Leipzig je kroz povijest poznat kao i središte tiskarske djelatnosti i izdavaštva, što je i danas vidljivo u činjenici da umjetničkim medijima dominiraju grafika, dizajn i fotografija. Među predstavnicima Nove leipziške škole posebno se ističe slikar Neo Rauch, čiji rad predstavlja stilsku kombinaciju socrealizma i nadrealizma i tumači se kao odraz postkomunističke tranzicije iz socijalističkog u konzumerističko kapitalističko društvo. Internacionalno priznato stvaralaštvo Neo Raucha utjecalo je na mlađe naraštaje umjetničke scene, čiju lokalnu bazu od sredine 2000-ih čini nekadašnji industrijski pogon Spinnerei u četvrti Lindenau-Plagwitz. Bivši industrijski kompleks prostire se na 10 hektara te je danas gotovo u potpunosti obnovljen i čini središte lokalne i internacionalne umjetničke scene s 12 galerija, neprofitnim umjetničkim centrom Halle 14 i stotinjak stalnih umjetnika. Leipzig trenutačno broji 600 000 stanovnika i smatra se najbrže rastućim gradom Njemačke, a u zadnjih nekoliko godina mediji ga proglašavaju novim kulturnim i urbanim središtem i „novim Berlinom“ zbog visokog životnog standarda i jačanja lokalne i internacionalne umjetničke scene.

 

ORGANIZATOR:

 

 

 

PARTNER:

GENERALNI POKROVITELJ:

UZ POTPORU:

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU