NAJAVA Helena Janečić i Marijan Richter : Otvoreni studio – izložba u Leipzigu

OTVORENI STUDIO –  izložba HDLU rezidenata u Leipzigu, Njemačka

Umjetnici – rezidenti: Helena Janečić i Marijan Richter

Hrvatska umjetnička rezidencija u Leipzigu u organizaciji HDLU – Hrvatskog društva likovnih umjetnika / Hafenkombinat studio 12, Plautstraße 27-29, 04179 Leipzig / Utorak, 10. rujna 2019 / 19:00 – 23:00 sati.

Paralelno s Otvorenim studijom, u WestPol A.I.R. održava se zajednička izložba dosadašnjih rezidenata.

 

U sklopu projekta “De/Konstrukcija slike” u HDLU A.I.R. Leipzig tokom kolovoza i rujna boravili su umjetnici Helena Janečić i Marijan Richter. Tijekom kolovoza i rujna u HDLU rezidenciji Leipzig, u sklopu projekta “De/Konstrukcija slike” boravilo je i stvaralo dvoje naših umjetnika: Helena Janečić i Marijan Richter. Njihov rezidencijski boravak u Hafenkombinat Leipzig bliži se kraju, no prije nego što se pozdravimo, pozivamo vas na druženje i prezentaciju radova u njihovom studiju.

O UMJETNICIMA:

HELENA JANEČIĆ rođena je 1979. u Osijeku. 2003. diplomirala je na Sveučilištu Furman u SAD-u, a 2007. magistrirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. U radu se kroz strip i slikarstvo bavi prikazivanjem neistražene ili zanemarene queer povijesti (pastoralne slike slavonskih snaša).  Izlagala je na nekoliko samostalnih i nizu grupnih izložbi u Hrvatskoj i inozemstvu, u različitim medijima od slikarstva, stripa do glazbenog performansa. Neki od stripova uvršteni su u antologiju „Ženski strip na Balkanu“ (Fibra, 2010.) Dobitnica je nagrade Ex Aequo 20. i 23. slavonskog biennala, a 2009. rad joj je uvršten u likovnu zbirku Erste banke. Od 2010. članica je Hrvatske zajednice samostalnih umjetnika

Website:  https://www.saatchiart.com/account/profile/115259

MARIJAN RICHTER rođen je 1957. u Zagrebu. Studirao je na Akademiji likovnih umjetnosti i na Muzičkoj akademiji sveučilišta u Zagrebu . Diplomirao je slikarstvo 2013. godine a na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je obranio doktorsku dizertaciju s temom Slika između izgleda i pogleda 2013. godine. Realizirao je preko osamdeset izložbi do čega četrdeset samostalnih u Hrvatskoj i u inozemstvu. O njegovom radu snimljeno je nekoliko televizijskih priloga (Slikanje fotografije, Tv izložba). Monografiju RICHTER objavio je ArTresor uz  financijsku podršku Ministarstva kulture 2012. Godine. Knjigu Marijan. Richtera Slika između izgleda i pogleda objavio je Atresor uz financijsku potporu Ministarstva znanosti 2016. godine.  Kao predstavnik kulture Republike Hrvatske boravio je 2017. godine na rezidenciji u Cité des arts u Parizu gdje je u atelieru Croatie realizirao dvije izložbe pod nazivom La peinture entre image et regard. Sudjeluje na međunarodnim simpozijima o umjetnosti i likovnoj pedagogiji. Objavljuje znanstvene radove i eseje iz interdisciplinarnog područja umjetnosti, odgoja i obrazovanja. Izvanredni je profesor na Odjelu za nastavničke studije u Gospiću Sveučilišta u Zadru.

Website:  marijanrichter.com

O PROJEKTU:

Projekt “De/konstrukcija slike” je rezidencijski projekt Hrvatskog društva likovnih umjetnika HDLU u Leipzigu, u umjetničkoj rezidenciji Hafenkombinat studios. Projekt će trajati od rujna 2018. dio rujna 2019. te će uključivati boravak u Leipzigu za devet grupa hrvatskih umjetnika odabranih na javnom natječaju (sveukupno 18 umjetnika). Projekt će završiti velikom zajedničkom izložbom rezidenata 05. rujna 2019. u Westpol Leipzig. Osim boravka i rada u studiju, projekt uključuje i “Open studio/Otvoreni studio” izložbe rezidenata pri kraju boravka svake grupe, kao i završnu izložbu projekta u Galeriji Karas Hrvatskog društva likovnih umjetnika u Zagrebu u listopadu 2019. godine. Projektu će se priključiti i odabrani studenti Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu koji će tokom ljeta 2019. izvesti istraživački rad pod mentorstvom rezidenata-profesora. Nakon projekta, održat će se izložba presjeka leipziške slikarske scene u sklopu 5. bijenala slikarstva 3. listopada u Galeriji Bačva.

 

ORGANIZATOR:

PARTNER:

GENERALNI POKROVITELJ:

UZ POTPORU:

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Murtić 100 do 18.7.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 18.7.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU