• 5. bijenale slikarstva i Leipzig Connection, Dom HDLU, 2. 10. - 8.12. 2019.

IN MEMORIAM Franjo Klopotan

U nedjelju, 6. listopada 2019., u 81. godini života, preminuo je slikar Franjo Klopotan (rođen u 16. rujna 1938. u Presečnom u blizini Novog Marofa.). Svečana komemoracija će se održati u srijedu, 9. listopada 2019., u 13 sati u maloj dvorani Kulturnog centra „Ivan Rabuzin“ u Novom Marofu, a ispraćaj pokojnika bit će nakon komemoracije u 15.30 na groblju u Presečnu.

Franjo Klopotan rođen je 16. rujna 1938. u Presečnom u blizini Novog Marofa. U Varaždinu je 1958. izučio za fotografa u Školi učenika u privredi, a 1959. za bolničara. Radio je kao bolničar u Novom Marofu i Zagrebu. Godine 1965. odlazi u Hamburg gdje radi kao restaurator u tamošnjem Gradskom muzeju. U Hrvatsku se vraća 1971. i živi u Presečnom. Od 1963. član je Društva naivnih umjetnika Hrvatske te djeluje kao profesionalni slikar. Od 1978. član je Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Zajednice umjetnika Hrvatske.

Tijekom boravka u Njemačkoj stekao je međunarodni ugled, a slike mu se danas nalaze u europskim i američkim galerijama i muzejima. Franjo Klopotan je slikar budnih snova koje može prosanjati samo izvorni pjesnik koji je uspostavio najprisniji poetski odnos između sna i jave svoga Hrvatskog zagorja. Slika uglavnom u ulju, najprije u stilu hlebinske slikarske škole, potom razvija vlastitu ikonografiju, bestijarij i antropomorfnu floru. Uvodi elemente nadrealizma i pučke fantastike. Devedesetih godina slika pejzaže fantazmagoričnih svjetova, djela s elementima političke satire te religijske tematike. Bio je jedan je od osnivača Društva naivnih likovnih umjetnika Hrvatske.

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)


srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

srijeda – petak: 15 - 20 sati
subota i nedelja 10 – 13 sati

ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno

Više informacija...

Radionice stART

Raspored i obavijesti pratite ovdje ...

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU