ODRŽAN CreArt seminar: Mogućnosti za vizualne umjetnike u kulturnim i kreativnim industrijama

Na Visokom učilištu Algebra 21. listopada održan je CreArt seminar “Mogućnosti za vizualne umjetnike u kulturnim i kreativnim industrijama“ koji se održava u okviru šireg edukativnog programa „Osposobljavanje vizualnih umjetnika za rad u kulturnim i kreativnim industrijama“ koji će se provoditi od listopada 2019. do svibnja 2020. godine u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Visokog učilišta Algebra uz potporu HBOR-a.

Seminar je bio namijenjen likovnim umjetnicima, s ciljem stjecanja uvida u mogućnosti zaposlenja ili poslovnog angažmana u kreativnim i kulturnim industrijama poput gaming industrije, kreativnih agencija, stripa, ilustracije i animacije. Seminar su otvorili dekan Visokog učilišta Algebra Mislav Balković i ravnateljica HDLU-a Ivana Andabaka. Na seminaru su gostovali: Esad Ribić, strip crtač, Milivoj Ćeran, ilustrator, Vedran Klemens, ilustrator, Roman Turk, Division4Vision, kreativni direktor, Iva Butković, umjetnička direktorica i Ana Spasojević, direktorica ljudskih resursa Nanobita te Davor Bruketa, Bruketa&Žinić&Gray, kreativni direktor. Seminar je uživo i preko live linka slušalo oko 100 članova HDLU-a, studenata i drugih umjetnika.

U dinamičnoj atmosferi umjetnici su poslušali iskustva svojih uspješnih kolega i predstavnika poslodavaca te im postavljali pitanja. Esad Ribić istaknuo je važnost ulaganja u kontinuirano umjetničko usavršavanje, rad na vlastitom umjetničkom izražaju i stilu te odgovornost prema naručiteljima. Milivoj Ćeran je prisutnima ispričao kako se probijao na međunarodnom tržištu te koja pravila vrijede u suradnji sa stranim izdavačkim kućama. Vedran Klemens je detaljno opisao život freelance ilustratora, sa svim prednostima i manama. Sva trojica kolega naglasili su važnost profesionalne dosljednosti i odgovornosti prema naručiteljima, visoke kvalitete rada, poštivanje rokova i dogovora te važnost samopromocije.
U drugom dijelu seminara Roman Turk je prikazao različite projekte te način na koji uključuju umjetnike u svoj tim. Iva Butković i Ana Spasojević opisale su kako je raditi u firmi Nanobit te koje kompetencije i kvalitete traže od budućih zaposlenika. Davor Bruketa je u svom izlaganju opisao nekoliko uspješnih projekata svoje agencije u kojima su sudjelovali raznorodni profili umjetnika. Svi predstavnici poslodavaca izrazili su spremnost i otvorenost prema suradnji s novim umjetnicima te su ohrabrili umjetnike da šalju svoje portfolije.

Prema provedenoj anketi nakon seminara velika većina prisutnih je izuzetno zadovoljna predavanjima.
Neki od sudionika seminara su komentirali:
„Bilo me strah da sa znanjem nakon završenog faksa ne mogu ni konobariti. Na seminaru sam shvatio da nije tako i dobio viziju svoje budućnosti u struci.“
„Promijenit ću dosadašnji pristup i pokušat ću proaktivnije pristupiti.“
„Predavanja su bila odlična! Konkretna i ohrabrujuća. Ovakva vrsta edukacije je iznimno potrebna za mlade umjetnike, pogotovo one koji imaju veliki talenat, a ne znaju ga plasirati na tržište da bi od toga mogli živjeti ili zaraditi malo vise. Potaknula su me na daljnji razvoj, istraživanja i želju da se prijavim na natječaje sa svojim radom, jer sad vidim da ima mogućnosti koje su mi do sada bile nepoznate. Hvala Vam na tome! Zapisivala sam bilješke, jer bilo je dosta konkretnih savjeta, tako da još proučavam sve sto ste nam svi skupa prenijeli. Na netu proučavam opremu, sajmove, radove izlagača, firme… U svakom slučaju, nadahnjujuće!
„Pohvale na organizaciji, bilo je odlično. Zanimljivo i korisno. U svakom slučaju uspjela sam dobiti odgovore na pitanja koja su me mučila. Također su mi neke stvari jasnije te mi je jasnije u kojem smjeru krenuti dalje. Najprije ću poslati portfolije Nanobitu, a dalje ćemo vidjeti. Također sam dobila ideje za unaprjeđenje svog kreativnog rada pa ću svakako i tu opciju iskoristiti u cilju vlastitog razvoja. Iskustva i savjeti predavača su bili izuzetno poticajni što mi je bilo jako važno, ali i motivirajuće da budem uporna u svom radu. Njihove ću savjete koristiti gdje god će mi se pružiti prilika za to!“

O sljedećim predavanjima i radionicama u okviru projekta Osposobljavanje vizualnih umjetnika možete pročitati na linku.

Snimka seminara bit će objavljena na stranicama HDLU.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

5 EUR (37,72 kn) Pojedinačna ulaznica

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

3 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

11 EUR (82,98 kn) Obiteljska ulaznica (3)

2 EUR (15,09 kn) Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU