Započeo projekt „Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja“

Započeo projekt „Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja“

u okviru Europskog dana kreativnosti, CreArt 2.0

Projekt „Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe Zemlja“ zasniva se na razmjeni iskustava, reciprocitetnoj suradnji umjetnika, radu unutar lokalne zajednice te istraživačkom radu studenata. Njime se preispituje jednu od najznačajnijih točaka hrvatske povijesti umjetnosti, a to je nasljeđe grupe Zemlja i Krste Hegedušića u suvremenom kontekstu, ne samo kako bi ga približio međunarodnom okviru već kako bi rubne kulture i pojave istrgnuo iz postkolonijalnog diskursa u kojem se iste promatraju samo kao dio etnografskog istraživanja, a ne kao ravnopravne drugim umjetničkim praksama.

Projekt Umjetnost u zajednici: redefiniranje nasljeđa grupe „Zemlja“ preispituje ustaljene paradigme vezane uz Krstu Hegedušića, grupu Zemlja i naivnu umjetnost, odnosno na njihove ciljeve, metodologiju, karakter umjetnosti stvorene između kategorija i sustave djelovanja u političkom kontekstu. Hegedušićevo naslijeđe, kao i naslijeđe naivne umjetnosti (iako naizgled nevidljivo u standardiziranim povijesnoumjetničkim narativima) živi i danas u djelima suvremenih umjetnika, na više ili manje izravan način.

Kustosku koncepciju projekta potpisuju Josip Zanki i Maja Flajsig.

U okviru projekta dosad su održana umjetnička istraživanja i radionice u Hlebinama, početnoj točci društvenog eksperimenta grupe „Zemlja“ i cijele naivne umjetnosti te Nacionalnom parku Paklenica, odabranom zbog ideje o zemaljskom raju koje je naivno slikarstvo opetovano tražilo.

Projekt se izvodi u partnerstvu s Galerijom Naivne Umjetnosti u Hlebinama, Gradskom galerijom Striegl u Sisku, Galerijom Pallas Projects studio u Dublinu, Akademijom likovnih umjetnosti te Filozofskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu.

Glavni dio projekta čine umjetnička i znanstvena istraživanja studenata.

Studenti Filozofskog fakulteta Lea Biličić, Josip Čekolj i Damjan Roce izvodit će istraživački rad pod mentorstvom Nevene Škrbić Alempijević s Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Drugu studentsku istraživačku dionicu potpisuju studenti Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, Jelena Bogdanić, Klara Burić, Martina Molnar, Mara Nola i Dorian Pacak uz mentorstvo Sebastijana Dračića.

U okviru projekta, osim istraživačkog rada tijekom 2020. godine bit će izvedene brojne radionice, javna predavanja, umjetničke intervencije, stručno-znanstveni skup i izložbe. Završna izložba bit će predstavljena u Galeriji Karas i Galeriji Pallas Projects Dublinu.

 

Organizator:

Partneri:

U okviru projekta:

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU