IZLOŽBA : 8. hrvatski trijenale grafike

8. hrvatski trijenale grafike

Gliptoteka HAZU, Medvedgradska 22
29. studenog – 29. prosinca


Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira 8. hrvatski trijenale grafike, koji se održava u prostoru Gliptoteka HAZU (Medvedgradska 22). Otvorenje 8. hrvatski trijenale grafike planirano je za 29. studeni u 19 sati.

Kabinet grafike Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti organizira 8. hrvatski trijenale grafike  u prostoru Gliptoteke Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Ova velika nacionalna i reprezentativna izložba predstavlja ponajbolja recentna ostvarenja na polju grafičke umjetnosti. Djela nastala u trogodišnjem intervalu daju uvid u stanje i raznolikost grafičke scene otkrivajući nove umjetničke senzibilitete i likovne preokupacije. Ovogodišnji Trijenale zamišljen je kao kompleksna izložba koja predstavlja ukupno 68 autora različitih generacija i poetika okupljenih oko nekoliko dionica. Prva dionica posvećena je radovima umjetnika koje Kabinet grafike poziva na smotru, a radi se o renomiranim autorima nagrađenim na prošlim trijenalima kao i onima čiji je rad po svojoj vrsnosti i kvaliteti bio posebno važan u posljednje tri godine u umjetničkoj grafici. Drugu dionicu već tradicionalno čine grafike autora odabranih na javnom natječaju. Treću dionicu ovogodišnjeg Trijenala čine radovi četrnaest umjetnika mlađe i srednje generacije – objedinjeni pod nazivom Izmaknuta stvarnost – čija umjetnička praksa istražuje i propituje odnos između „poznate/prepoznatljive“ realnosti i artističke percepcije alternativne stvarnosti. Na otvorenju Trijenala dodijelit će se Premija Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti te jednakovrijedne otkupne nagrade.

Središnju trijenalu manifestaciju, u Kabinetu grafike prati samostalna izložba Ivane Franke, dobitnice Premije Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti na 7. hrvatskom trijenalu grafike (2016.). Izložba Ekstra dimenzije / Jeste li unutra ili vani? donosi Ivanina najnovija grafička ostvarenja u čijem je središtu daljnje istraživanje percepcije i granica opažajnih procesa.

Pronašavši nova značenja, načine prezentacije i očitovanja transsubjektivne prirode, umjetnici su svojim kreativnim djelovanjem na ovogodišnjem Trijenalu pokazali snagu grafičkog izraza, iznova potvrđujući aktualnost medija u suvremenoj umjetničkoj produkciji.

 

Vesna Kedmenec Križić

 

IZLOŽBA JE OTVORENA OD 29.12.2019.

Izložba se može posjetiti u terminima: utorak – petak od 11 do 19 sati
subota od 10 do 14 sati,
ponedjeljak i blagdan zatvoreno

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU