Izložba: Tomislav Hršak – 27

27
Tomislav Hršak
Pučko otvoreno učilište Krapina
četvrtak, 05.12.2019. u 19:30

U četvrtak, 5.12. u 19:30 u Pučkom otvorenom učilištu Krapina otvara se izložba Tomislava Hršaka, “27”.

Smrt stilu!

Broj dvadeset i sedam. Dvadeset i sedam je kostiju u ruci čovjeka. Dvadeset sedam posto naše planete je tlo. Na njemu, a ponekad i na površini mora, Tomislav Hršak već 27 godina (da, od trenutka svog prvog udaha) sve svoje kosti ruku upreže ka stvaranju umjetničkih radova. Fatalna je to brojka za umjetnike, trenutak u kojemu su mnogi skončali i tako zaustavili svoju stvaralačku putanju. Stoga od te brojke zazire mnoštvo. Istovremeno period od 27 godina koriste kao period refleksije na sve što su dosad stvorili, ne bi li barem prividno stvorili ideju o tome bi li mogli stajati uz bok brojnim umjetnicima koji su u tim godinama umrli. Stoga 27 postavlja pitanje – što sam dosad stvorio? Kako sam, odnosno jesam li doprinio čovječanstvu?

Ova su pitanja fokalna točka izložbe 27 gdje Tomislav Hršak predstavlja presjek eklektičnih radova nastalih tijekom njegovog umjetničkog stvaralaštva. Njihova raznolikost i raznorodnost odraz je mijena u Hršakovom  razmišljanju, koje je tijekom godina polazilo različitim pravcima. Upravo je stil ono čemu se Hršak pokušava oduprijeti, neprestano istražujući različite medije i ekspandirajući polje djelovanja. Nelson Goodman o stilu govori kao o načinu na koji se o nekoj temi govori, dok Ernst Gombrich stil smatra razlikovnim svojstvom, onime prema čemu se prepoznaje autor. Barem u određenom periodu. Tako uspoređujući djela Picassove plave faze i načina na koji je razvijao kubizam ne možemo sa sigurnošću reći da je riječ o radovima istog autora. Hršakovo nastojanje za takvom neprestanom mijenom postaje nam vidljivo ponajviše u prikazu istih tema kojima se bavi, dok se način na koji vizualnim jezikom govori o njima mijenja. Tako će temu mačke ponekad izvesti kao skulpturalni rad (doduše, mačka će ovdje ostati bez glave), dok će ju drugom zgodom izvesti od plastične vreće približavajući se konceptualnom načinu razmišljanja.

Međutim, ono što je zajedničko svim radovima, kada se skinu slojevi boje, tehnike, medija i teme jest Hršakova ljubav ka svakodnevnom, svakodnevnim situacijama i predmetima. On ih uspješno uspijeva učiniti začudnima (ponekad i humorističnima), pronalazeći u njima ono nama nevidljivo. Ono što je toliko svakodnevnom da gotovo više i ne opažamo, Hršaka fascinira. U malih stvarima on otkriva mikrokozmose u kojima se kriju bezbrojna značenja, misli i odgovori – oni od kojih je makrokozmos sačinjen, pa i život sam.

Iz predgovora, Maja Flajsig

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU