NAJAVLJUJEMO: Umjetničko djelo Darije Jelinčić na plakatu na pročelju zgrade tvrtke CROZ

Umjetničko djelo Darije Jelinčić na plakatu

na pročelju zgrade tvrtke CROZ

službeno predstavljanje: 11. prosinca u 11 h, Lastovska ulica 23

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (HDLU) i hrvatska tvrtka CROZ pokrenuli su suradnju kroz koju umjetnici sudjeluju u osmišljavanju likovnog rješenja koje će se predstaviti na pročelju zgrade tvrtke CROZ.

CROZ je IT tvrtka usmjerena uslugama u financijskom i javnom sektoru te drugim većim informatičkim sustavima, koja želi olakšati svojim korisnicima, velikim organizacijama, uvođenje rapidnih tehnologija i kompleksnih IT arhitektura. Tvrtka CROZ, nastojeći društveno odgovorno postupati kroz inkluziju umjetnika u svoje poslovno okružje, odlučila se na suradnju s HDLU jer želi javni prostor i prostor rada svojih djelatnika oplemeniti umjetničkim djelima umjesto uobičajenim reklamnim vizualnim rješenjima.

Nakon otvorenog natječaja na temu Vision 20/20 za članove HDLU-a, stručni tim u sastavu: dopredsjednik HDLU-a Josip Zanki, predsjednik Uprave tvrtke CROZ Vjekoslav Jadrešić i umjetnica Tanja Blašković čiji je rad odabran na prošlom natječaju, odabrali su rad „Ruka“ umjetnice Darija Jelinčić.

Odabrano umjetničko djelo postavit će se na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m  na pročelju zgrade CROZ-a, a gdje će biti izloženo 6 mjeseci. Tvrtka CROZ nalazi se u Lastovskoj ulici, a plakat je vidljiv s petlje Avenije Marina Držića i Slavonske avenije u Zagrebu. Predstavljanje plakata održat će se u srijedu, 11. prosinca u 11 sati.

Darija Jelinčić diplomirala je Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme studija upisuje fotografiju kao izborni predmet na Studiju dizajna u Zagrebu. Čestim boravcima u Pragu nastavlja raditi na svom fotografskom razvoju otkrivajući dugu i bogatu češku fotografsku scenu. Prirodno kombinira ova dva interesa, sociologije i fotografije, koristeći osobnu fascinaciju ljudskom prirodom i kulturom u svom fotografskom izražaju. Projekti na kojima radi uglavnom su usmjereni na ljude i njihov odnos prema zajednici. Za vrijeme umjetničke rezidencije Cité Internationale des Arts u Parizu surađivala je s Institutom za robotiku i inteligentne sustave (ISIR) Sveučilišta Sorbone, kao i s umjetnicima iz Rusije, Kine, Tajvana, Južnoafričke Republike te Hrvatske.  Sudjelovala je na dvije radionice Agencije VII i izlagala svoj rad u Barceloni, Londonu, Kelnu, Aveiru, Zagrebu, Pragu i San Franciscu. Darijin rad uvršten je u dvije fotografske knjige WPGA te zastupan od umjetničke galerije Fouladi Project u San Franciscu, te se nalazi u muzejskim i privatnim kolekcijama kako u Europi tako i u Sjedinjenim Američkim Državama.

 

Umjetnički rad  „Ruka“ predstavlja suradnju tehnologije i čovjeka. Roboti koji dolaze u miru, s buketom cvijeća koji predstavlja bijelu zastavicu.

Rad „Ruka“ pripada seriji fotografija Dekodirajući čovjeka kojom se propitkuje ispreplitanje tehnologije i medicine, napredak tehnologije te poboljšanju ljudskog tijela, s iščekivanjem što će nam donijeti sutra. Konstantnu težnju za napretkom čovječanstva možemo proučavati kroz prizmu humanizma, težnje individue biti bolji promičući racionalno mišljenje, slobodu, toleranciju, demokraciju te brigom za svoje sunarodnjake. No možemo otići i korak dalje te proširiti takvo gledište na poboljšanje ljudskog organizma. U tom slučaju više nismo orijentirani samo na tradicionalne humanističke metode edukacije i kulturnog razvitka, nego se usmjeravamo na razvitak tehnologije i medicine koji će nam u konačnici omogućiti misliti iznad onoga što se prihvaća kao ljudski. Tehnologija napreduje, usavršava se i probija u nove sfere vrlo brzo. Organizam je preveden u problem genetičkog kodiranja i pročitan, a društvo nikada do sada nije bilo toliko suštinski povezano i potkrepljeno tehnologijom kao danas. Takav razvitak već ima, a zasigurno će imati još i veći utjecaj na poboljšanje života pojedinca, time i promjenu samoga društva, što će polagano, ali sigurno otvarati mnoga nova pitanja u religiji, etici, pitanju besmrtnosti, demografskoj slici planete, socioekonomskoj slici itd. Projekt Decoding Homo bilježi inovacije i tehnološka poboljšanja ljudskog tijela, spajanje tehnološkog i biološkog s iščekivanjem što će nam donijeti sutra.

Tijekom lipnja 2020. godine otvorit će novi natječaj koji će biti objavljen na web stranicama HDLU-a.

 

Organizator:

Partner:

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU