ODLUKA O ODABIRU u postupku provedbe javnog natječaja za dobivanje idejnog likovnog rješenja spomen-obilježja za žrtve iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

ODLUKA O ODABIRU

u postupku provedbe javnog natječaja za dobivanje

idejnog likovnog rješenja spomen-obilježja

za žrtve iz

Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

 

1.Podatci o Naručitelju:

MINISTARSTVO HRVATSKIH BRANITELJA (u daljnjem tekstu Naručitelj)

Trg Nevenke Topalušić 1, Zagreb

OIB: 95131524528

Adresa elektroničke pošte: natjecaj.uzn@branitelji.hr

Internetska adresa: www.branitelji.gov.hr

Odgovorna osoba: Tomo Medved, ministar

u suradnji s :

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika (u daljnjem tekstu HDLU), Trg žrtava fašizma 16, Zagreb,OIB: 89246742324.

 

2.Predmet i cilj natječaja:

Dobivanje idejnog likovnog rješenja spomen-obilježja koji će se postavljati, sukladno dinamici koju odredi Naručitelj, na mjestima istraženih masovnih i pojedinačnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, s troškovnikom za realizaciju.

 

3.Odabrani natječajni radovi:

U provedenom natječaju za idejno likovno rješenje spomen-obilježja za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a temeljem Konačnog izvješća ocjenjivačkog suda od 27. studenog 2019. godine odobravaju se nagrade kako slijedi:

 

I.NAGRADA

AUTOR: Nikola Bašić

suradnici: Krešimir Damjanović, grafičko oblikovanje i 3D modeliranje, Stjepan Šturman, model

Obrazloženje:

Prvonagrađeni rad ističe se jasnoćom, sažetošću i pročišćenošću oblikovanja. Stroga geometrijska dvojnost kvadrata i kruga nudi, međutim, bogatu interakciju odnosa punine i praznine, plohe i prostora. Naizgledna objektivnost oblika i materije, u svakom specifičnom ambijentu, dobiva mogućnost drugačijega prepoznavanja. Kvadratni okvir i čisti krug ugrađeni su u zemlju i mijenjaju osnovne proporcije postajući poput portala koji korespondira s prirodnom okolinom. Okrugla ploča nudi relevantne dodatne informacije o položaju stratišta na teritoriju Hrvatske i okolini. Tretman površine od kojih jesu osnovne plohe zagasite, mat pjeskarene, a rubovi ostavljeni sjajni i blistavi što stvara svjetlosnu dinamiku važnu zbog prepoznatljivosti u raznim uvjetima. Dodatna vrijednost rješenja jesu i predstavljena četiri modula veličina čime se osigurava jednostavniji smještaj spomen-obilježja na različitim lokalitetima. Rad je ekonomičan, jednostavan za dobavu i postavljanje na različitim terenim te jednostavan za održavanje.

Opis idejnog rješenja(plakat)

Opis idejnog rješenja(elaborat)

       

II. NAGRADA

AUTOR: Kuzma Kovačić

Obrazloženje:

Drugonagrađeni rad ističe se lirskim tretmanom, istančanom plastičkom obradom površine. Osnovni obris razgiban poput rupca na kojemu se fiksiraju znakovi žrtvovanja i tragedije. Rad je izrazito umjetnički prepoznatljiv, ali je indiferentan prema okolini i neprikladan za serijalnu realizaciju.

Opis idejnog rješenja

 

III. NAGRADA

AUTOR: Nikola Džaja

Obrazloženje:

Trećenagrađeni rad opravdano računa na interakciju s okolinom. Dva masivna kamena bloka uspostavljaju uravnotežen odnos s time da se punina i praznina odnose na simboliku hrvatskog grba. Kvadratića polja. Mogućnost učitavanja oblika križa umanjuje, međutim, univerzalnost njegova podizanja, a cjelina nije dovoljno izrazita. Kretanjem, međutim,  dobivaju se bogate vizure.

Opis idejnog rješenja

 

Obrazloženje

Za natječaj za dobivanje idejnog likovnog rješenja spomen-obilježja za žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja zaprimljeno je četrnaest (14) natječajnih radova. Utvrđeno je da trinaest (13) radova može ići u daljnji tijek ocjenjivanja, a da se rad pod šifrom “4” isključi iz daljnje procedure ocjenjivanja temeljem nezadovoljavanja formalnih uvjeta natječaja. Ocjenjivački sud je vrednovao trinaest (13) radova prema kriterijima iz Uvjeta Natječaja u tri eliminacijska kruga. U trećem krugu odlučen je poredak nagrađenih radova iz točke 3. ove Odluke. Svi nagrađeni radovi zadovoljili su formalne uvjete natječaja. Nagrade se dodjeljuju u obliku pisanog priznanja, bez novčane naknade. Prva nagrada je ujedno i izvedbena. Naručitelj će s prvonagrađenim autorom provesti postupak sukladno važećim zakonskim propisima te zaključiti sporazum o suradnji odnosno ugovor o autorskom djelu za svako ponovno izvođenje spomen-obilježja. Tehnička komisija je nakon otvaranja omotnica utvrdila da tri rada, nisu zadovoljili formalni uvjet pozvanog autora, stoga se radovi pod šifrom „4“, „11“ i „13“ diskvalificiraju te neće biti predstavljeni na izložbi.

 

Izložba:

Izložba natječajnih radova postavit će se od 15.1.-26.1.2020. u Galeriji Bačva Doma hrvatskih likovnih umjetnika, Trg žrtava fašizma 16, Zagreb. Otvorenje izložbe je 15.1.2020. u 18 sati.

 

Preuzimanje radova:

Radove koji nisu nagrađeni prvom nagradom natjecatelji su dužni preuzeti u roku od petnaest (15) dana od završetka izložbe. Nakon ovog roka, Naručitelj i HDLU ne odgovaraju za radove.

Radovi se mogu preuzeti u Tajništvu HDLU, na adresi Trg žrtava fašizma 16, Zagreb, radnim danom između 9-16 sati, kontakt osoba: Miran Jurić, tajnistvo@hdlu.hr, T 385 (0)1 461 1818.

 

Prilog:

 

 

Info

RADNO VRIJEME (Dom HDLU)

utorak – nedjelja: 11:00 – 19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU