Prodajna izložba radova studenata likovnih akademija – PLATI I NOSI

Drugo izdanje Plati i nosi – prodajne izložbe radova studenata likovnih akademija

Prodajna izložba radova studenata likovnih akademija
PLATI I NOSI

u Galeriji Bačva Doma HDLU
17.- 22. prosinca 2019.

 

Drugu godinu zaredom, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Hrvatska poštanska banka i Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu organiziraju prodajnu izložbu radova studenata likovnih akademija Plati i nosi koja će se održati u Galeriji Bačva u Domu HDLU, paralelno uz već poznati ArtOmat – nekonvencionalan umjetnički sajam, od 17. do 22. prosinca 2019. godine.

Plati i nosi pokrenut je na inicijativu HPB-a i inspiriran uspješnim konceptom Cash &Carry, koji se već više od 10 godina održava na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu.

Cilj izložbe je mladim i perspektivnim umjetnicima dati priliku da razmijene iskustva sa studentima drugih akademija, da se okušaju u prezentaciji i prodaji svojih radova široj publici i pripreme za tržište na koje će se po završetku fakulteta plasirati te ih motivirati u daljnjem radu.

„Ovakvi projekti spajaju poslovni svijet s najvišim segmentom umjetničkog obrazovnog sustava, a mladim umjetnicima osiguravaju prve jasno postavljene poslovne i karijerne mogućnosti. Projekt Plati i nosi otvara nove mogućnosti za sagledavanje potrebe za likovnošću u kontekstu društvenog okruženja, doprinosi stvaranju tržišta (makar i u povojima) te pokazuje potrebu za jasnim zakonskim okvirom koji će napokon pomoći jasnijem određivanju pozicije umjetnika u društvenom kontekstu čije je djelovanje temelj za stvaranje nacionalnog, građanskog, manjinskog, ali i multikulturnog identiteta jer u umjetničkom izričaju upravo je različitost najvažnija.“, ističe Tomislav Buntak, dekan ALU Zagreb i predsjednik HDLU.

Na ovogodišnjem izdanju sudjelovat će sedamdesetak studenata s likovnih akademija u Zagrebu, Osijeku, Rijeci i Splitu. Svoje će radove prezentirati široj publici koja će imati priliku upoznati mladu i suvremenu umjetničku scenu Hrvatske te mogućnost da po vrlo prihvatljivim cijenama kupi kvalitetne umjetničke radove čija će vrijednost nesumnjivo rasti kroz godine.

„Izuzetno mi je drago vidjeti na okupu sve akademije i mlade ljude koji predstavljaju instituciju na kojoj studiraju, svoj rad, uspostavljaju prijateljstva i prodaju svoje umjetničke radove. To je jedinstven, vrlo otvoren i pozitivni projekt koji potiče mlade umjetnike na prezentaciju rada i zaradu. Oboje je jako važno. Umjetnicima je potrebno stvoriti pozitivno okružje u kojem će stvarati, moći ostvariti financijsku dobit i biti prihvaćeni od zajednice, a često sve navedeno izostaje.“, kaže dekanica APURI Letricija Linardić.

Hrvatska poštanska banka kao društveno odgovorna tvrtka svjesna je važnosti poslovanja koje se temelji na načelima društvene i ekonomske održivosti pa tako podupire brojne kulturne institucije i projekte, a projektom Plati i nosi nastoji potaknuti građane na kupnju umjetnina mladih autora te razviti tržište umjetnina u Hrvatskoj.

Prošlogodišnja izložba, koju je službeno otvorila ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, bila je iznimno pozitivno prihvaćena od strane javnosti, a o uspjehu projekta govore i brojke od 400 prodanih radova u vrijednosti 350.000,00 kuna, Studenti, čiji su radovi osvojili nagradu prošlogodišnje stručne komisije, ostvarili su i druge pogodnosti.

„Prošlogodišnja nagrada za najbolji rad kao i izdašna financijska dobit od prodaje vlastitih radova pomogla mi je u daljnjem napredovanju i radu. Svakako bih spomenuo svoj diplomski rad koji bi sigurno teže realizirao da nije bilo izložbe Plati i nosi. No, najviše me obradovao interes ljudi, ne samo za moje radove, već i za radove mojih kolega koji su dobili samopouzdanje, ostvarili nove kontakte i odličnu promociju.“, svjedoči Ivica Purgar, prošlogodišnji izlagač (ALU, Zagreb).

Svoja iskustva podijelili su i studenti Maja Gjajić i Matej Vuković koji svjedoče i o drugim prilikama koje su se za njih otvorile nakon sudjelovanja na izložbi Plati i nosi:

 „Nakon izložbe, te zahvaljujući nagradi, uspješno sam realizirala nekoliko projekata i izložbi u ovoj godini, od kojih bih svakako izdvojila samostalno izlaganje u prostoru Botaničara i Galerije CEKAO u Zagrebu, kao i sudjelovanje na drugom izdanju Nesvrstanih u Laubi, a sam nagrađeni rad trenutno je u kolekciji jedne galerije. Ovakav oblik direktne komunikacije i prodaje vlastitoga rada izvrsno je iskustvo za svakog mladog umjetnika, odnosno studenta neke od akademija u Hrvatskoj.“, izjavila je Maja Gjajić, prošlogodišnja izlagačica (UAOS, Osijek).

„Nakon izložbe i moje je stvaralaštvo krenulo u jednom slobodnijem i ozbiljnijem smjeru te nam je svima pružilo osjećaj priznanja. Izloženost publici i novo iskustvo komunikacije bili su od izrazite važnosti i za mene i za moje kolege. Događaj je privukao neke od poznatijih kolekcionara koji sada posjeduju studentske radove u svojim privatnim kolekcijama, a kao rezultat izložbe i osvajanja jedne od četiri nagrade za najbolji rad, uspostavio sam suradnju s galeristicom Frankicom Mitrović Mihić iz galerije Zen Contemporary Art koja me pozvala na sudjelovanje u njezinom postavu u sklopu izložbe 2. Nesvrstani u Laubi.“, kaže Matej Vuković, prošlogodišnji izlagač (ALU, Zagreb).

 

Organizatori:

     

 

RADNO VRIJEME:

Otvorenje: 17. prosinca 2019., 20h – 23h

Dani u tjednu: od srijede, 18. do petka, 20.prosinca 2019., 15h – 21h

Subota, 21. prosinca 2019., 11h – 21h

Nedjelja, 22.prosinca 2019., 11h –18h

 

ULAZ SLOBODAN

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU