Start – Umjetnost za kvalitetniji život osoba starijih od 54 godine

Start – Umjetnost za kvalitetniji život osoba starijih od 54 godine

Izložba radova polaznika umjetničkih radionica
u Hrvatskom društvu likovnih umjetnika

10.1.2020.-26.1.2020.

Neki od njih su cijeli život čekali na trenutak kada će se moći baviti umjetnošću, dok su neki umjetnošću htjeli oplemeniti svoje umirovljeničke živote. Oni su generacije 54+, entuzijasti bez umjetničkog predznanja koji su tijekom 2019. godine pohađali likovne i izvedbene radionice u okviru projekta StArt – Umjetnost za kvalitetniji život osoba starijih od 54 godine u organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika. Iskustvom sedam radionica, dobili su priliku učiti kako stvarati te se predstavljaju svijetu u svojoj novoj ulozi – onoj umjetničkoj.

Plodove svoje kreativne avanture susreta s umjetničkim formama predstavit će na skupnoj izložbi 10. siječnja u 19 sati u Galeriji Prsten, Dom Hrvatskog društva likovnih umjetnika (Meštrovićev paviljon) te u tiskanom katalogu čije će se predstavljanje održati 23. siječnja u 19 sati također u Galeriji Prsten. Izložba je otvorena do 26. siječnja 2020.

 

Cilj projekta je bio pružiti osobama starijim od 54 godine razvoj socijalnih, kognitivnih, emocionalnih i kreativnih vještina te direktan pristup kulturnim i umjetničkim sadržajima kroz suradnju sa suvremenim umjetnicima. Osjetljiva društvena skupina 54+ zahtjeva podršku zajednice kroz pripremu i osmišljavanje mirovine – perioda života u kojem dolazi do nagle promjene svakodnevnih navika te se javlja i potreba za usvajanjem novih vještina kako bi smisleno oblikovali svakodnevicu života.

 … Osvijestila sam činjenicu da godine nisu prepreka za moguće promjene životnih obrazaca i stilova te da kroz umjetničke sadržaje kritički komuniciramo s vlastitom osobnošću i rekonstruiramo prošlost, sadašnjost i budućnost. Sve nas to pak može dovesti do otvaranja skrivenih mogućnosti i talenata, ostvarenja osobnog zadovoljstva i ispunjenosti.
Zlata Šarić, polaznica programa

Ove radionice dale su mi priliku da se bavim nečim kreativnim i tako izvučem iz bolesti te ponovno vratim u život i zdravlje.
Dunja Zlatarić, polaznica programa

Ovu radionicu doživljavam kao naš paralelni svemir. Kada zatvorimo vrata našeg prostora svi odemo u taj svemir, gdje kao da nemamo godine. Uživamo kao da smo bezvremeni, vodimo se uputama naše profesorice i stvaramo ljepotu kroz slikanje.
Vesna Županović, polaznica programa

 

Niz inovativnih, kreativnih radionica koje su pohađali sudionici projekta, vodili su istaknuti suvremeni umjetnici Vanja Babić, Karmen Dada, Gaella Gottwald, Mia Maraković, Petra Grozaj, Koraljka Kovač, Bojan Mucko, Ana Mušćet, Lea Popinjač i Sonja Vuk s ciljem međugeneracijske razmjene znanja i vještina. Aktivnosti su se izvodile u okviru vizualnih medija slikarstva, crteža, tekstila, performansa, videa i računalne umjetnosti s naglaskom na istraživanje osobnih iskustava i sjećanja. Na sedam različitih radionica, koje su se održavale u trajanju od više od 500 sati, sudjelovalo je 95 polaznika.

U okviru radionica polaznici su posjećivali umjetničke izložbe, filmske projekcije, crtali, slikali, šivali, bojali tekstile, vezli, učili o japanskim tehnikama bojenja i raznim drugim eksperimentalnim, ali i tradicionalnim slikarskim i crtačkim tehnikama. Razgovarali su o umjetnosti, čitali, pisali scenarije, snimali, montirali, glumili, učili o filmu i performansu, razgovarali o svojim najdražim književnim junacima, razmjenjivali životna iskustva znanja i vještine, putovali u Rijeku na izložbu, učili o fotografiji, izrađivali autobiografske knjige sjećanja i uživali u kreativnom stvaralaštvu.

 

Prošla sam kreativnu rekonstrukciju vlastite osobnosti, prošlosti i sadašnjosti. Ostaje još budućnost.

Božica Šarić, polaznica programa

Ova radionica je jako utjecala na razvoj mojih kognitivnih sposobnosti  (…) vidim da sam puno sigurnija nego prije jer sada znam način na koji se nešto u slici može odraditi i kako od početka treba pristupiti slici.

Mirjana Štengl, polaznica programa

… I tako smo se našli, neki s već nekim amaterskim slikarskim iskustvima, neki samo s velikim interesom, a svi željni znanja, druženja i otkrivanja šarenog svijeta boje i stvaralaštva. Jer, ne moraš biti umjetnik da bi uživao u kreativnosti.
Ida Dunja Desnica Franković, polaznica programa

U mom slučaju, radionice su doprinijele kvaliteti moga života kroz nove kontakte, medije i spoznaje. Završni rad se zove „Kako preživjeti dan“ i, zahvaljujući ovom programu, doista ga je lakše preživjeti.

Veljko Mijić, polaznik programa

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Radno vrijeme izložbe:
srijeda – petak 11 do 19h,
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom i utorkom zatvoreno.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda. Ukupna vrijednost projekta je: 678.242,67 kuna. Iznos koji je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda: 576.506,27 kuna.
Sadržaj ovog teksta isključiva je odgovornost Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Foto: arhiva HDLU
Video: Miran Krčadinac i Slavica Parlov Horvat

Fotografije u visokoj rezoluciji možete preuzeti ovdje.

Video (trailer) možete preuzeti na sljedećem wetransfer linku.

YT link za korištenje: https://youtu.be/MxW84bQNaqo

Više dojmova polaznika na linku.

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME (Dom HDLU)

utorak – nedjelja: 11:00 – 19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

40 kn Pojedinačna ulaznica
20 kn Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)
30 kn Pojedinačna grupna ulaznica (2)
20 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (3)
90 kn Obiteljska ulaznica (4)
15 kn Pojedinačna grupna ulaznica za škole (5)
GRATIS za redovite članove udruženja HDLU, AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, studente ALU i studente FF smjera PUM, EKA ili MUZ, Studente Studija dizajna te učenike ŠPUD-a (uz predočenje važećih isprava), osobe s invaliditetom, djecu mlađu od 6 godina.
Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

Ulaznice sadrže 5% PDV.

(1) uz predočenje važeće isprave
(2) za grupe s više od pet osoba
(3) za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice
(4) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina
(5) cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom (15.06. i 16.06.) zatvoreno

Ulaz besplatan

 Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU