IZLOŽBA slika Vladimira Dodiga Trokuta “O cvijeću i krilatim stvorenjima” u Galeriji Matice hrvatske

Vladimir Dodig Trokut

O cvijeću i krilatim stvorenjima

Galerija Matice hrvatske

07.veljače.2020. – 21.veljače.2020.

U Galeriji Matice hrvatske u Zagrebu, u petak, 7. veljače, u 19:00 sati, otvara se izložba slika Vladimira Dodiga Trokuta naslovljena ”O cvijeću i krilatim stvorenjima”. Izložba ostaje otvorena do 21. veljače.

(…) ‘Nezainteresiran  za  preslikavanje  prirode,  Trokut  je  u  svojem  likovnom  radu  –  ispunjenom  primor-dijalnim karakterom crteža i „arhetipskim znakovima”1 – iskazivao uređeni nered svijeta. Za njega je slika „astralna struktura”, naprosto poligon za intospektivne istine koje su jedine važne, a ne umjet-nost sebe radi…’
‘Izložba O cvijeću i krilatim stvorenjima – kao mali presjek tek jednoga dijela kreativnih raspona Vladimira Dodiga Trokuta – poziv je na upoznavanje i otkrivanje njegove „ne-umjetnosti” te istraživanje i predstavljanje toga začudnoga svijeta autora koji je uvijek bio u svestranoj opoziciji prema etabliranoj umjetničkoj sceni. Međutim, za svaku alternativnu, autsajdersku produkciju – ukoliko svojom kvalitetom pobudi pažnju – pojavljuje se zajednička tendencija: neizbježno premještanje u središte pozornosti. Sila koja to čini je ponajprije kolekcionarski interes, u stopu praćen stručnim.’ – Nikola Albaneže (prilagođeno iz teksta u katalogu)

Izložba obuhvaća 26 radova, a u sklopu izložbe prikazivat će se dokumentarni film Vladimire Spindler ‘Prijateljstvo s Trokutom’.

Organizator izložbe je Ivor Zidarić, predsjednik udruge Val kulture, a kustos izložbe Nikola Albaneže.

Vladimir Dodig Trokut (Kranj, 4. IV. 1949 – Zagreb, 3. IX. 2018) je hrvatsko-svjetski likovni umjetnik, šaman, sakupljač umjetnina, galerist, muzeolog, donator, povjesnik, antropolog, teoretičar, predavač, publicist, tvorac mnogobrojnih muzejskih projekata i proizvodnih poligona – tvornica-muzeja; osnivač prvog svjetskog Anti-muzeja.

Katalog izložbe (.pdf)

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU