Rezoluciju IAA Europe o provedbi Direktive EU o zaštiti autorskih prava 2019.

U studenom 2019. godine IAA (International Association of Art) međunarodno udruženje u kojemu participira i Hrvatsko društva likovnih umjetnika održalo je u Bratislavi (Slovačka) svoju 15. godišnju skupštinu na kojoj je sudjelovalo 40-ak predstavnika iz 20 europskih zemalja.

Tema ovogodišnje konferencije u sklopu skupštine bila je donošenje i primjena  „Direktive (EU) 2019/790 autorska i srodna prava na jedinstvenom digitalnom tržištu i izmjena direktiva 96/9/EZ i 2001/29/EZ“ (često nazivane i Direktivom EU o autorskim pravima 2019.) donesene u travnju 2019. (tekst Direktive OVDJE). Ova direktiva vezana je uz poboljšanje statusa likovnih umjetnika, ali i svih onih koji se bave autorskim radom, a nadovezuje se na inicijativu koju su pokrenule članice IAA organizacije, među njima i HDLU, tijekom 2018. i 2019. pod nazivom „PLATI UMJETNIKA!“, a koja je bila usmjerena da se umjetnike za njihove autorske radove mora adekvatno financijski obeštetiti. Direktiva (EU) 2019/790 je dokument koji na razini EU propisuje obavezu da se svim autorima nevezano uz područje njihovog stvaralaštva omogući pravična naknada za korištenje njihovog autorskoga rada.

Sudionici konferencije su na primjerima iz svojih zemalja (Slovačka, Litva, Norveška, …) iznosili različite probleme s kojima su se susretali od donošenja Direktive, ali i predstavljali inicijative kojima su pokušali široj javnosti predstaviti dobrobiti donošenja Direktive. Svakako jedan od najvećih problema bio je javna percepcija koja je Direktivu percipirala kao „cenzuriru interneta“. Predstavnici iz Njemačke predstavili su inicijativu „Inicijative Urheberrecht“ koja pokušava promijeniti percepciju javnosti prema Direktivi.

Drugog dana skupštinskog zasjedanja donesena je „Rezoluciju IAA Europe o provedbi Direktive EU o zaštiti autorskih prava 2019. za odgovarajuću i proporcionalnu naknadu likovnih umjetnika u Europi“ (cijeli tekst rezolucije OVDJE).

U Rezolucije je jasno naznačeno da će IAA Europe ojačati suradnju s kolektivnim udruženjima, udruženjima umjetnika iz različitih područja i drugim relevantnim organizacijama za zaštitu autorskih prava u cilju zaštite i jačanja autorskih prava vizualnih umjetnika. Kroz ovaj oblik suradnje želja je da se osigura snažna zaštita autorskih prava umjetnika u vezi s promjenama u nacionalnim zakonodavstvima prilikom ugradnje EU direktive o autorskim pravima u pojedina nacionalna zakonodavstva.  Izuzetno je važno da se primjena Direktive odnosi na sve zakonodavne i izvršene razine. Rezolucijom se nastoji osigurati da likovni umjetnici imaju pravo, ali i da primaju naknadu kad se koriste njihova autorska djela te da je naknada koju primaju pravedna, adekvatna i razmjerna korištenju njihovih djela. Važno je i da se odluke o tome koja je „primjerena i proporcionalna nagrada“ donose u pregovorima, gdje je glas umjetnika snažno prisutan kroz udruge umjetnika i udruženja za prikupljanje autorskih prava. U pregovorima treba dopustiti i preferirati kolektivno pregovaranje kako bi se zaštitio najbolji interes umjetnika.

Info

CIJENA ULAZNICA (za vrijeme trajanja izložbe Kopač)*

55 kn Pojedinačna ulaznica
50 kn Pojedinačna ulaznica s popustom (1)
40 kn Pojedinačna učenička, studentska i umirovljenička ulaznica (2)
50 kn Grupna ulaznica (3)
30 kn Grupne ulaznice za škole (4)
110 kn Obiteljska ulaznica (5)
35 kn Dječja ulaznica (6)
25 kn Grupna ulaznica – za djecu do 6 godina (7)
30 kn Pojedinačna strukovna ulaznica (8)

Besplatan ulaz (9)

(1) Cijena za branitelje i nezaposlene uz predočenje dokaza o statusu prilikom ulaza na izložbu.
(2) Vrijedi samo uz predočenje studentske ili učeničke iskaznice prilikom ulaza na izložbu.
(3) Za grupe odraslih veće od 15 ljudi, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 15 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(4) Za grupe školaraca veće od 15 ljudi, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 15 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(5) Ulaznica vrijedi za roditelja/roditelje s djecom (koliko godi ih imaju i maloljetna su). POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).
(6) Za maloljetne osobe uz pratnju roditelja. Djeca mlađa od 6 godina ne plaćaju ulaznicu. POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).
(7) Za vrtićke grupe veće od 15 djece, uključuje stručno vodstvo. Termin za grupne posjete OBAVEZNO rezervirati na mail: izlozba@slavkokopac.com ili telefonski na +385953797808. ULAZ NA IZLOŽBU S GRUPNOM ULAZNICOM MOGUĆ JE ISKLJUČIVO U GRUPI OD 10 ILI VIŠE LJUDI, U SUPROTNOM TREBATE IMATI POJEDINAČNU ULAZNICU.
(8) Za članove: ICOM, AICA, ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, Hrvatsko muzejsko društvo (HMD) uz predočenje pripadajuće iskaznice prilikom ulaza na izložbu. POJEDINAČNA ULAZNICA VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).

(9) Redoviti članovi udruženja HDLU; studenti ALU; studenti FF, smjera PUM, EKA ili MUZ; učenici ŠPUD-a ostvaruju pravo na GRATIS ulaz.

*ULAZNICE VRIJEDI ZA BILO KOJI DAN IZLOŽBE (bez obzira na datum ispisan na ulaznici).

Ulaznice je moguće kupiti na ulazu tijekom radnog vremena izložbe ili kroz sustav Entrio

KONTAKT: izlozba@slavkokopac.com / +385 95 3797808

 

RADNO VRIJEME IZLOŽBE

ponedjeljak – nedjelja 11 do 19h

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

ULAZ U GALERIJU KARAS JE BESPLATAN

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izložbe

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU