Rezoluciju IAA Europe o provedbi Direktive EU o zaštiti autorskih prava 2019.

U studenom 2019. godine IAA (International Association of Art) međunarodno udruženje u kojemu participira i Hrvatsko društva likovnih umjetnika održalo je u Bratislavi (Slovačka) svoju 15. godišnju skupštinu na kojoj je sudjelovalo 40-ak predstavnika iz 20 europskih zemalja.

Tema ovogodišnje konferencije u sklopu skupštine bila je donošenje i primjena  „Direktive (EU) 2019/790 autorska i srodna prava na jedinstvenom digitalnom tržištu i izmjena direktiva 96/9/EZ i 2001/29/EZ“ (često nazivane i Direktivom EU o autorskim pravima 2019.) donesene u travnju 2019. (tekst Direktive OVDJE). Ova direktiva vezana je uz poboljšanje statusa likovnih umjetnika, ali i svih onih koji se bave autorskim radom, a nadovezuje se na inicijativu koju su pokrenule članice IAA organizacije, među njima i HDLU, tijekom 2018. i 2019. pod nazivom „PLATI UMJETNIKA!“, a koja je bila usmjerena da se umjetnike za njihove autorske radove mora adekvatno financijski obeštetiti. Direktiva (EU) 2019/790 je dokument koji na razini EU propisuje obavezu da se svim autorima nevezano uz područje njihovog stvaralaštva omogući pravična naknada za korištenje njihovog autorskoga rada.

Sudionici konferencije su na primjerima iz svojih zemalja (Slovačka, Litva, Norveška, …) iznosili različite probleme s kojima su se susretali od donošenja Direktive, ali i predstavljali inicijative kojima su pokušali široj javnosti predstaviti dobrobiti donošenja Direktive. Svakako jedan od najvećih problema bio je javna percepcija koja je Direktivu percipirala kao „cenzuriru interneta“. Predstavnici iz Njemačke predstavili su inicijativu „Inicijative Urheberrecht“ koja pokušava promijeniti percepciju javnosti prema Direktivi.

Drugog dana skupštinskog zasjedanja donesena je „Rezoluciju IAA Europe o provedbi Direktive EU o zaštiti autorskih prava 2019. za odgovarajuću i proporcionalnu naknadu likovnih umjetnika u Europi“ (cijeli tekst rezolucije OVDJE).

U Rezolucije je jasno naznačeno da će IAA Europe ojačati suradnju s kolektivnim udruženjima, udruženjima umjetnika iz različitih područja i drugim relevantnim organizacijama za zaštitu autorskih prava u cilju zaštite i jačanja autorskih prava vizualnih umjetnika. Kroz ovaj oblik suradnje želja je da se osigura snažna zaštita autorskih prava umjetnika u vezi s promjenama u nacionalnim zakonodavstvima prilikom ugradnje EU direktive o autorskim pravima u pojedina nacionalna zakonodavstva.  Izuzetno je važno da se primjena Direktive odnosi na sve zakonodavne i izvršene razine. Rezolucijom se nastoji osigurati da likovni umjetnici imaju pravo, ali i da primaju naknadu kad se koriste njihova autorska djela te da je naknada koju primaju pravedna, adekvatna i razmjerna korištenju njihovih djela. Važno je i da se odluke o tome koja je „primjerena i proporcionalna nagrada“ donose u pregovorima, gdje je glas umjetnika snažno prisutan kroz udruge umjetnika i udruženja za prikupljanje autorskih prava. U pregovorima treba dopustiti i preferirati kolektivno pregovaranje kako bi se zaštitio najbolji interes umjetnika.

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

6 EUR Pojedinačna ulaznica

4 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

4 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

13 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

4 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

3 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU