CreArt Rezidencija #ostanidoma – Darija Jelinčić

BIO_

Darija Jelinčić diplomirala je Sociologiju na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Za vrijeme studija upisuje fotografiju kao izborni predmet na Studiju dizajna u Zagrebu. Čestim boravcima u Pragu nastavlja raditi na svom fotografskom razvoju otkrivajući dugu i bogatu češku fotografsku scenu. Prirodno kombinira ova dva interesa, sociologije i fotografije, koristeći osobnu fascinaciju ljudskom prirodom i kulturom u svom fotografskom izražaju. Projekti na kojima radi uglavnom su usmjereni na ljude i njihov odnos prema zajednici, izraženi konceptima prostora i vremena. Termini koje propituje vezani uz  Darijin rad su psiha, percepcija, ljubav, tehnologija i medicina, očekivanja, folklor, praznovjerje te spokoj.

Za vrijeme umjetničke rezidencije Cité Internationale des Arts u Parizu surađivala je s Institutom za robotiku i inteligentne sustave (ISIR) Sveučilišta Sorbone, kao i s umjetnicima iz Rusije, Kine, Tajvana, Južnoafričke Republike te Hrvatske.

Sudjelovala je na masterclass-u VII Photo Akademije te dvije radionice Agencije VII i izlagala svoj rad u Barceloni, Londonu, Kölnu, Aveiru, Zagrebu, Pragu i San Franciscu. Darijin rad uvršten je u dvije fotografske knjige WPGA te zastupan od umjetničke galerije Fouladi Project u San Franciscu, te se nalazi u muzejskim i privatnim kolekcijama kako u Europi tako i u Sjedinjenim Američkim Državama. Članica je Hrvatskog Društva Likovnih Umjetnika. Trenutno živi i radi na relaciji Zagreb, HR – Prag, CZ.

 

www.darijajelincic.com

www.instagram.com/darija_jelincic/

email: darija1@gmail.com

 

OPIS PROJEKTA_

“Love Zagreb” je multimedijski projekt koji se bazira na fotografiji, tekstu i videu a u finalnoj formi koncipiran je u vidu osobnog dnevnika. Fotografije nastaju tijekom potpunog prepuštanja trenutku, osjećaju i datim okolnostima gdje se tekst pridaje kao dulja ekspresija a cjelokupni vizualni format se rađa iz osobnog kao ispovijest koja je trenutno univerzalna za cjelokupno društvo. Repeticija vizualnih elemenata simbolično predstavlja svakoga pojedinačno od nas s obzirom na to da je većina u vrlo sličnoj situaciji. Osobni pristup se naglašava autoportretima i “skidanjem” ispred kamere i u najintimnijim trenutcima. Projekt je fluidan i razvijat će se u budućnosti prema datim okolnostima i događanjima, Zagreb kao neiscrpan izvor inspiracije i ljubav kao univerzalni pokretač svega.

„Iako sam znala da će promjene donijeti novi životni put, nisam zamislila baš ovaj scenarij. Vratiti se u Zagreb nakon 12 godina Praga, baš u ovom trenutku, kao da sam se provukla u neku crnu slavensku bajku. Kao i svaka bajka počelo je iznimno prosperitetno, a u zapletu se srušila kula, i to doslovno. Zagreb je moj grad, tu mi se srce stvaralo i bilo lomljeno, a sada je probodeno. Trenutna situacija pandemije Covida-19 i potresa sve nas je protresla, odvojila, a opet i zbližila, zajednička iskustva zbližavaju ljude, a ovo je duplo kolektivno. Osjećam se da bih zagrlila cijeli Zagreb, na neki način i sebe, da nije korone i izolacije trebalo bi organizirati kolektivno grljenje da ublaži stres. Nije mi lako biti sama u ovoj situaciji, ali meni kao umjetnici neizbježno se okrenuti umjetnosti, ona mi zamjenjuje taj zagrljaj, čisti mi nježno traumu i daje mi kako krila tako i oči da izrazim svijet oko sebe, osvjetljava mi put. Izražavam ovdje u dnevniku svoja iskustva i svoje osjećaje, o povratku, izolaciji, stanju svijesti, gradu i ljubavi, a nekako mi se čini i da smo u tome svi slični te da sam ja samo jedna od zvijezda na nebu.

“Love Zagreb” je projekt o ljubavi, o toj visokoj vibraciji povezanosti, sa samim sobom, s prijateljima, susjedima, željenim partnerima, prirodi, univerzumu, svemu sto čini ovaj grad i kakvim ga mi činimo.„

TJEDAN_1_

TJEDAN_2_

Donosimo nastavak projekta “Love Zagreb”, potaknuta novim impresijama autorica predstavlja ljude koji su dijelom obilježili njenu izolaciju te istražuje sebe u interakciji s drugima i sjeća se.

 

 

TJEDAN_3_

“Ovo poglavlje je posvećeno imaginarnom ljubavniku koji mi je mnogo nedostajao za vrijeme izolacije, nedostaje mi i dalje, ali sad sam ga već oslobodila od sebe.
Nastao je u mojoj mašti na temelju želja, žudnje i dosadašnjih iskustava te cjelokupne socijalizacije, iz želje da me se voli.
Naglo je došao, tako je i otišao, i protresao je moj svijet.”

 

 

 

Organizator:

U pkviru projekta:

Uz potporu:

 

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU