CreArt Rezidencija #ostanidoma – Marija Ančić

 

 

BIO_

Marija Ančić rođena je 1982. u Sarajevu. Diplomirala je na UMAS u Splitu Konzervaciju-restauraciju 2005. i Kiparstvo 2010. Sudjelovala je na više skupnih izložbi među kojima su 54. i 51. Zagrebački salon, 34. Salon mladih, XIII Trijenale kiparstva, Upute za gledanje – što bi tijelo htjelo?, Osobno/Personal, i samostalne izložbe u galerijama Galženica, VN i Karas. Finalistica je nagrada Radoslav Putar za 2016, i White Aphroid Award 2018. Živi u Zagrebu.

https://marijaancic.blogspot.com/

https://www.instagram.com/maremonstrum/

https://maremonstrum.tumblr.com/

 

OPIS PROJEKTA_

U svom radu Marija se bavi osobnim temama, kroz medije crteža, animacije, skulpture i instalacije istražuje tjeskobu, depresiju, strahove. Izbijanjem pandemije započinje novi ciklus radova kojima bilježi osjećaje i stanja uzrokovana izolacijom i strahom od bolesti i budućnosti. Radi na seriji od nekoliko GIF animacija u kojima se kao i u njenom dosadašnjem radu protagonistica nalazi u situaciji ili problemu koji je naizgled nerješiv i trajan, lik zarobljen u loop animaciji. Marijin umjetnički i psihološki način borbe protiv tih stanja je humor, doza apsurda koja pretvara tragično u komično.

 

TJEDAN_1_

Predstavljamo dosad izvedene skice i crteže Marije Ančić za gif animaciju koju stvara u okviru rezidencije.

 

 

TJEDAN_2_

Predstavljamo animaciju Marije Ančić koji govori o karanteni, o osjećajima brige i tjeskobe isprepletene s dosadom i željom da se nešto promijeni. Animirani lik bezbrižno odbacuje masku. Naizgled spremna za novi početak, ali maska je još tu – situacija je nepromijenjena. Na kraju, proces ponavljanja postaje igra, ubijanje dosade.
Video rad: https://vimeo.com/417100490

 

 

TJEDAN_3_

“Rouge Nō 19 pristaje uz svaku masku, zablistajte na sljedećem zoom sastanku.”

 

 

O CreArtu:
CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012. godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.

 

 

Organizator:

U pkviru projekta:

Uz potporu:

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU