CreArt Rezidencija #ostanidoma – Petra Mrša

BIO_

Petra Mrša(1985., Rijeka) diplomirala je fotografiju na  zagrebačkoj zagrebačkoj Akademiji dramske umjetnosti, sociologiju na Filozofskom fakultetu i psihologiju na Hrvatskim studijima u Zagrebu. Njezini radovi dio su zbirki  Muzeja za umjetnost i obrt u Zagrebu, galerije Rigo i Muzeja grada Zagreba, a izlagani su na brojnim samostalnim i skupnim izložbama. Objavila je umjetničke knjige New school (Pazzini  Editore) i Vježbanje obitelji (Muzej moderne i suvremene umjetnosti, Rijeka). Radila je kao  asistentica u galeriji Hoxton u Londonu, a posljednje četiri godine i kao  asistentica Fotografije na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci. Sudjelovala je u poslijediplomskom međunarodnom umjetničkom programu WHW Akademija, pod vodstvom kustoskog kolektiv Što, kako i za koga / WHW u Zagrebu. Primarno polje njezina umjetničkog rada odnosi se na  istraživanje načina na koji usvojeni konstrukti oblikuju život pojedinca. Imala je 10 samostalnih i 40 grupnih izložbi. Sudjelovala je u brojnim međunarodnim projektima i umjetničkim rezidencijama. Finalistica je nagrade Radoslav Putar 2020.

 

OPIS PROJEKTA_

Medij videoigara blizak je mediju filma s dodatkom interakcije koja nudi gledateljici/ gledatelju da sam/a bude glavni lik filma kojega stvara tijekom gledanja. Video igre mogu ponuditi upoznavanje vlastitih reakcija i stavova raznim simulacijama, upoznavanje tuđe pozicije igranjem drugog lika, učenje o drugim gradovima, vremenima, vjerovanjima itd. Također, veliki ulagači u video igre su vojska i vlada, čime igre pucanja iz prvog lica postaju jako napredne i privlačne.

U narednom razdoblju bavit ću se istraživanjem teme utjecaja video igara na fizičku stvarnost. Osim pisanih i vizualnih izvora, istraživanje će se bazirati na razgovorima sa sudionicima koji su na razne načine povezani s ovim medijem, igrači, bivši igrači, teoretičari, promotori itd.

 

TJEDAN_1_

1. Prvi tjedan je iza nas, a u njemu i četiri izuzetno zanimljiva i informativna razgovora. Zahvaljujem Srđanu Laterzi na informaciji koju dijelim ovdje s vama. Prašuma Białowieża na granici Poljske i Bjelorusije jedna je od najvećih preostalih dijelova prvobitnog tla nekadašnje Europske nizine. Zaštićena je kao nacionalni park i kao UNESCO-ova svjetska baština, no to nije spriječilo poljsku vladu da ju ugrožava prekomjernom sječom. Copywriter  Wojtek Voiteque Kowalik predložio je organizaciji Greenpeace da podignu svijest o teškom stanju šume uz pomoć video igre Minecraft. Kako je tekla ova inicijtiva i koje su joj bile posljedice, saznajte na sljedećim linkovima:

https://www.youtube.com/watch?v=vdPSWcmB_DY

https://www.minecraft.net/en-us/article/minecraft-helped-save-forest

https://www.pcgamesn.com/minecraft/minecraft-to-the-last-tree-polish-primeval-forest

https://www.youtube.com/watch?v=gFfU4iAKpaA

 

TJEDAN_2_

Kroz drugi tjedan Petra Mrša nastavila je istraživanje povezanosti medija videoigara s fizičkom realnošću točnije, trebaju li se, i zašto, turniri u video igrama nazivati esportom?
Ne// Sportom unapređuješ snagu i zdravlje svojeg tijela.
Da// Profesionalni sport traži tolika odricanja i naprezanja, da često uz njega idu stres, rana iscrpljenost tijela i trajne povrede.
Ne// U video igrama igrači se ne kreću.
Da// Ne kreću se niti u šahu.
Ne// Ne zahtijeva fizičku vježbu.
Da// Zahtjeva, duga koncentracija je uspješnija kod bolje prokrvljenosti vrata, koordinacija očiju i prstiju je bolja uslijed namjenskog fizičkog treninga.
Ne// Ne zahtijeva napor, to je samo zabava.
Da// Zahtjeva se potpisivanja ugovora o treniranju kojim se obvezuje igrača na dugotrajno igranje.
Ne// Svatko tko puno igra može postati u tome najbolji, ne zahtijevaju se posebne vještine.
Da// Osim dugotrajnog igranja, presudan je timski rad, strategija tima, koja se dogovara u razgovoru s trenerom, dok je sportski psiholog zadužen za održavanje maksimalne izvedbe u stresnim situacijama kao što su prvenstva.
Ne// To je aktivnost uskog kruga ljudi koju ne prati široka publika.
Da// Turnire posjećuju brojni fanovi klubova, a online pojedino natjecanje zna pratiti i 1.7 milijuna gledatelja. Prema statistikama ukupni broj pratitelja i povremenih pratitelja esporta iznosi 518 milijuna. Glavne nagrade su u iznosu od nekoliko milijuna dolara. 82% ukupnog tržišta esporta potiče od medijskih prava, oglašavanja i sponzorstva. Prema sadašnjoj putanji, procjenjuju se da će tržište esporta do 2022. godine generirati 1,8 milijardi dolara.
Sport = an activity involving physical exertion and skill in which an individual or team competes against another or others for entertainment.
Koje je vaše mišljenje o tome? Pogledajte priče dvaju profesionalnih igrača:

 

Bolest profesionalnog igraca Dev1ce-a koja se pojacava pod stresom

 

Tim Astralis osvaja kup Major London 2018

Top 3 streamer Shroud poziva svoje pratitelje na tudje twitch kanale

 

TJEDAN_3_

Tijekom trećeg tjedna Petra Mrša je vodila i snimila još 4 razgovora. Sakupila je oko 12 sati razgovora o videoigrama s raznim sugovornicima: igračima, bivšim igračima, dizajnerom, programerom, sportskim komentatorom, psihijatrom, medijskim teoretičarem. Prikupljeni materijal služi joj generiranju jedinstvenog izvedbenog teksta kojim se otvara prostor dijaloga između gejmerskog i negejmerskog svijeta.

 

 

 

 

 

Organizator:

U pkviru projekta:

Uz potporu:

Info

RADNO VRIJEME (DOM HDLU):

utorak – nedjelja: 11:00-19:00
ponedjeljkom i praznikom zatvoreno.

CIJENA ULAZNICA (Dom HDLU)

6 EUR Pojedinačna ulaznica

4 EUR  Pojedinačna dječja (iznad 6 god), učenička, studentska, umirovljenička ulaznica (1)

4 EUR (22,63 kn) Pojedinačna grupna ulaznica (2)

13 EUR  Obiteljska ulaznica (3)

4 EUR Pojedinačna grupna ulaznica za škole (4)

3 EUR Pojedinačna strukovna ulaznica (5)

BESPLATNO za redoviti članovi udruženja HDLU; Redoviti članovi AICA, ICOM, DPUH, HND, IFJ, EFJ, IGET; te studenti ALU, studenti Dizajna i studenti FF smjera PUM, EKA, ili MUZ, učenici ŠPUD ,uz predočenje važećih isprava. Osobe s invaliditetom. Djeca mlađa od 6 godina.

Ulaznice se kupuju na blagajni HDLU-a tijekom radnog vremena izložbe.
Za ostale upite vezane uz ulaznice, molimo javite se na hdlu@hdlu.hr

 

Ulaznice sadrže 5% PDV.

 

(1) uz predočenje važeće isprave

(2) za grupe s više od pet osoba

(3) do najviše 4 člana obitelji s djecom starijom od 6 godina

(4) Cijena po učeniku, 1 pratnja učenika gratis.

(5) Za redovite članove ULUPUH, HDD, UHA, ORIS, HULU Split, HDLU Osijek, HDLU Rijeka, HDLU Dubrovnik, HDLU Istra, HDLU Varaždin, uz predočenje važeće članske iskaznice

 

 

Galerija Karas

Radno vrijeme:
Uto: 10 – 13 | Sri – pet: 16 – 20
Sub: 10 – 13
Ned, pon i praznikom zatvoreno

Ulaz besplatan

Izložbe

 

 

 

 

 

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

HDLU