CreArt Rezidencija #ostanidoma – Petra Orbanić

 

BIO_

Petra Orbanić rođena je 1991. godine u Puli. Sveučilišni studij Likovne kulture na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu upisuje 2010. Diplomirala je na istoimenom odsjeku 2016. godine. 2017. upisuje Diplomski studij Grafike na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu gdje je diplomirala 2018. godine. Ljetni semestar 2013/2014. provodi, u sklopu Erasmus programa, na Akademiji likovnih umjetnosti u Helsinkiju. Izlagala je grupno (10. i 12. HT Nagrada za suvremenu umjetnost, 54. Zagrebački salon, 33 Salon mladih: „Troškovnik“, „58. Annale suvremene umjetnosti: Priroda, društvo i druge priče“, RETROPERSPEKTIVA – Ova bi djela mogla biti…) i samostalno – u suradnji s autoricom Marijom Plečko (samostalne izložbe “Ništa, ali ipak je” u Galeriji VN 2016., “Tebi, o nama” u Galeriji SC u 2017. godine te „Rezonance“ u Galeriji Živi atelje DK i „Prirodne putanje“ u Galeriji Šira u 2017. godini), u Hrvatskoj i inozemstvu. Dobitnica je nekoliko Rektorovih nagrada i stipendija, pohvale dekanata za uspješan rad, 2. HPB nagrade na Salonu mladih 2016. godine (u suradnji s Marijom Plečko) i pohvale Akademije likovnih umjetnosti iz latinske klasifikacije s velikom pohvalom (Magna cum laude). Sudjelovala je na umjetničkim rezidencijama u Njemačkoj, Sloveniji i Hrvatskoj. Od 2017. godine članica je Hrvatskog društva likovnih umjetnika.

Mail: petraorbani@yahoo.com

Web: http://www.petraorbanic.com/

Instagram: https://www.instagram.com/petra_orbanic/

 

OPIS PROJEKTA_

Izvorište projekta je u brojnim sakupljenim osobnim mapama, planovima i kartografiji kojima se služim prilikom planinarenja, hodanja ili putovanja kajakom. Nakon godina sakupljanja takvog materijala, polako gradim iz njega umjetnički rad za koji nisam još sigurna u kojem smjeru ide i to je ono što mi je najprivlačnije i najizazovnije kod njega – čini se da je i sam rad i njegov tijek također svojevrsno putovanje u nepoznato.

Rad se počeo materijalizirati tijekom umjetničke rezidencije u Leipzigu kada se dogodio jedan zanimljiv moment – svoje sam karte i mape ponijela u fasciklu u Leipzig iako nisam bila sigurna hoću li raditi na njima, a na ulazu u zgradu me, pričvršćen za strop, dočekao kajak. Pred kraj rezidencije, drugi umjetnik koji je sa mnom dijelio radni prostor u Leipzigu, poklonio mi je stare povijesne karte koje je, slučajno, ponio u Leipzig i nisu mu trebale. (čini se da neke stvari nisu slučajne)

Rad je još uvijek na početku i kreće se u više smjerova, polako putuje, hvataju ga brojne struje i u ovom trenutku samouvjereno izmiče definiranju.

 

TJEDAN_1_

TJEDAN_1_

Donosimo nastavak projekta Petre Orbanić – umjetnica je proučavala rijeku Savu, promjene u njenoj veličini, visini, kopna je bilo sve više, a ravne crte u radu postajale su vijugave.

MISAO tjedna br. 2: Granice, spajanje, mijene, tijek, provedeno vrijeme, privid nestabilnosti protoka vremena pri radu ili hodanju, kretanje kroz liniju.

 

 

 

 

TJEDAN_3_

MISAO UMJETNICE tjedna br. 3: Pejzažni dijalozi. Mijene kroz vremenski tijek, sklapanja i rasklapanja. Nestalnost i vječni pokret.

 

 

Organizator:

U pkviru projekta:

Uz potporu:

 

 

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU