Izložba: “Kilobajt duše” Mia Vučić

Mia Vučić

“Kilobajt duše”

Izložba je realizirana putem virtualne platforme i galerije Kunstmatrix

28.5 – 28.8.2020.

Izložbu je moguće pogledati od 28. svibnja do 28. kolovoza 2020. godine na slijedećem linku: SOLO EXHIBITIONS

 

MIA VUČIĆ “KILOBAJT DUŠE”

Every work of art is the child of its age and, in many cases, the mother of our emotions. [1]

/Wassily Kandinsky/

Kilobajt Duše je najnoviji grafički ciklus Mie Vučić od devet radova nastalih tijekom 2019. i 2020. godine u tehnici arhivskog printa na platnu. Grafike Kilobajt Duše su nastavak već dobro uspostavljenje tematike propitivanja, introspekcije i razvoja prepoznatljivog likovnog jezika u opusu umjetnice. Kilobajt Duše jest odraz i dijete našeg vremena, majka naših emocija pogotovo što tematizira svakodnevne simbole naših života. U skladu s našim današnjim vremenom, ciklus je predstavljen po prvi puta online u virtualnom svijetu koji je ujedno i osnovni pokretač pronalaska kilobajta duše.

Umjetnik mora imati nešto za reći i cilj svakog umjetnika je prilagoditi formu njenom unutrašnjem značenju.[2] Mia Vučić i njen grafički opus imaju nešto za reći još od samih početaka. Kao studentica postdiplomskog studija grafike prvi put je izlagala svoje grafičke listove Mogućnosti na četvrtom Splitgraphic bijenalu 2009. godine. Njih kao i  sljedeće radove iz 2011. godine, nagrađene Nagradom za Mlade umjetnike na petom Splitgraphicu, karakterizira silueta ljudskog ženskog lika u tonovima sive boje. Ti grafički listovi izvedeni su u tehnici akvatinte u kombinaciji s digitalnim tiskom, koji će prevladati u budućnosti, kao što će početnu figuraciju daljnjom multiplikacijom ljudskog lika zamijeniti apstrakcija i tekstualne računalne poruke. Međutim, tu je već započeta nit introspekcije i ideja koje se danas provlače u njenom radu, u kombinaciji sa sintaksom računalnih ikona koje se prvi put pojavljuju 2013.  godine. Mia Vučić izlaže u službenim selekcijama Splitgraphica 2015. i 2017. godine na skupnim žiriranim izložbama, a radovi umjetnice su redovito bili u izboru predstavljanja Splitgraphica u inozemstvu kao dio presjeka suvremene hrvatske grafičke scene, te bi se preko tih izložbi mogle pratiti etape razvoja likovnog jezika i tehnike umjetnice. Karakterizira ih iznimno istančan odnos naspram forme, kompozicije i poruke koju umjetnica prenosi i istražuje u svojim radovima.

Upravo zbog navedenih činjenica ciklus Kilobajt duše je dosad najzreliji ciklus Mijinog bavljenja tematikom tehnologije i duhovnosti, gdje je postignuta izrazita rafiniranost kompozicija. Postavljanje i kombiniranje fragmenata računalnih sučelja s natpisima iz tih programa, kao i s elementima koji podsjećaju na crtež, upućuju ipak na postojanje ljudskog rukopisa unutar kompjuterskih znakova. Geometrija multipliciranog digitalnog reda je postavljena nasuprot kaosu bivanja ljudskog duha. Umjetnica uspješno superponira kaotično išarane, ali ipak dobro kontrolirane crne poteze koji izražavaju emociju nasuprot digitalnom, u istraživanju i potrazi za duhovnosti transportirane u računalni svijet. Kroz znakove tehničkih sučelja ona traga za spiritualnim, za vlastitom dušom, stvarajući i kombinirajući te primarne elemente ekrana u moćne apstraktne kompozicije na bijelim podlogama. Natpisi koje susrećemo unutar grafičkih rastera Activate now… Check now… Dobrodošli u aplikaciju osobe.. System information…. To be filled by… Memorija… su konstruirane poruke koje vode u dekonstrukciju vlastite stvorene virtualne osobnosti i identiteta do pronalaska istinske duše i nestajuće duhovnosti iza naših ekrana. Mia izražava svoju umjetničku i ljudsku unutrašnju potrebu slažući te apstrakne elemente slike da bi došla do cilja s radom Moja duša me voli koji simbolički i realno zatvara ciklus. Odabir objekata, boja, znakova i kompozicija na svojim računalnim grafikama pomno vodi umjetnicu k izražavanju njene unutrašnje potrebe i značenja. Mia Vučić u ciklusu Kilobajt duše postiže harmoniju forme koja je odraz vibracije u njenoj ljudskoj duši.

Marina Petit

[1] Wassily Kandinsky, Concerning the Spiritual in Art, The Floating Press, Auckland, 2008.

[2] Wassily Kandinsky, Concerning the Spiritual in Art, The Floating Press, Auckland, 2008.

 

O AUTORICI:

Mia Vučić rođena je 8. rujna 1981. godine u Zagrebu u Hrvatskoj. Bavi se umjetničkom grafikom (digigraphie®- digitalni arhivski ispis​) i edukacijom.
U svojim radovima istražuje međuodnose tehnologije, identiteta i duhovnosti čovjeka.   2010. godine završila je poslijediplomski specijalistički studij grafike na Akademiji Likovnih Umjetnosti u Zagrebu u klasi Nevenke Arbanas. 2005. godine diplomirala je na Studiju Dizajna pri Arhitektonskom Fakultetu Sveučilišta u Zagrebu pod mentorstvom Ivana Doroghya. Izlagala je na  5 samostalnih izložbi, 28 skupnih izložbi u inozemstvu (Njemačka, Kina, Italija, Francuska, Austrija, Mađarska, SAD, UK, Belgija, Litva, Sjeverna Irska, Portugal, Španjolska, Japan, Egipat, Makedonija, Slovenija, Bugarska, Češka) i 19 u Hrvatskoj. Dobitnica je 4 nagrade. 2009. i 2010. radila je kao suradnik na Akademiji Likovnih umjetnosti, na odjelu Grafike. Od 2012. radi kao predavač predmeta “Crtanje” na učilištu Trinom u okviru programa priprema za studij arhitekture. Od 2010. član je HDLU-a (Hrvatsko društvo likovnih umjetnika). Živi i radi u Zagrebu.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU