Izložba: Saša Živković “Mjesto gdje su sjene hladne”

Saša Živković

Mjesto gdje su sjene hladne

Likovna galerija Gradskog muzeja Križevci

09. srpnja – 25. srpnja

fotografija: Bojan Koštić

“U nedavnim prednajavama svoje aktualne križevačke izložbe, Saša Živković koristio je pojam “Retrospektiva“ kao značenjski posve jasnu naznaku svoje namjere. Kako nečija retrospektiva podrazumijeva kodificirani sitem radnji, metoda i postupaka kojima je namjera detaljno prikazati minuli rad (umjetnika), a cilja na opremu njegova opusa i potvrđivanje puta za Parnas, od Živkovićeve bi “retrospektive“ manje upućeni pratilac očekivao muzeografski preglednu, analitički preciznu i povijesno točnu rekonstrukciju “prijeđenoga puta“, sa svom kritičkom aparaturom koja taj put potvrđuje i sankcionira u svojoj većoj ili manjoj važnosti. Međutim, gotovo ništa od toga ne prati aktualnu izložbu, a jedva da se može govoriti i o arhiviranju artefakata: umjesto toga – za poznavaoce sasvim očekivano – Živković je reaktualizirao svoje ranije radove, stavio ih u kontekst cjelovitog projekta i povezao ih s nekim novim radovima u intrigantni niz, koji ne predstavlja sumu niti je puki zbir, nego je cjelina s predumišljajem. Cjelina koja je sistematizirana da bi se naglasila aktualnost njegovih fragmenata, a nije strukturirana za opravdavanje minuloga rada.

Živković sebi dopušta apsolutnu slobodu izbora: iako educiran za slikara, on koristi sva ona sredstva koja, medijski, tehnološki i izražajno nisu — slika. Jedina slika, pak, koju izlaže i nije njegova, a k tome je još i znakovito — naopačke — stavljena u prostor. Jeftini štos ili prostodušni čin ili promišljena, simbolična demonstracija ili potpuno nevažni postupak? Bilo kako bilo, to je čin s kojim se ne uzurpira istina niti se prisiljava na dirigirano čitanje.”

Iz predgovora izložbe: Marijan Špoljar

Životopis

Saša Živković rođen je  1970. godine u Koprivnici. Diplomirao je 1998. na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, na Nastavničkom odsjeku, pod mentorstvom Zlatka Kesera i Roberta Emila Tanaya. 1996. godine radi na mjestu učitelja likovne kulture u Osnovnoj školi “Vladimir Nazor” u Križevcima. Od 2007. zaposlen je u nastavnom zvanju asistenta pri Učiteljskom fakultetu u Rijeci (s radnim mjestom u Gospiću). 2013. godine pri Odjelu za izobrazbu učitelja i odgojitelja u Zadru izabran je u zvanje docenta, a od 2019. godine djeluje u nastavno-umjetničkom zvanju izvanrednog profesora. Član je HDLU-a i LU “Lika“. Jedan je od osnivača udruge K.V.A.R.K., u sklopu koje se bavi projektima i organizacijom projekata vezanih uz likovnu i vizualnu umjetnost. U dva navrata boravio je na usavršavanju u Leipzigu kroz projekt “One side story“ 2012. i “De/konstrukcija slike“ 2019. godine. Njegov rad uvršten je u likovnu monografiju “Umjetnost Like“ u izdanju Udruge Ličana “Vila Velebita“ 2015. godine. Živi i radi na relaciji Križevci – Gospić – Zadar.

Flickr: sasazivkovicsomeworks

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU