OČITOVANJE NA VANDALISTIČKI ČIN UNIŠTAVANJA UMJETNIČKOG RADA IGORA GRUBIĆA NA ZGRADI MUZEJA SUVREMENE UMJETNOSTI U ZAGREBU

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika kao najstarije i najveće umjetničko strukovno udruženje u Republici Hrvatskoj koje od svog osnutaka prije više od 150 godine radi na razvoju vizualne kulture i poticanju umjetničkog stvaralaštva, najoštrije osuđuje čina vandalizacije umjetničkog djela Igora Grubića koje se nalazi na zgradi Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Umjetnički rad je u noćnim satima s utorka na srijedu išaran pogrdnim natpisima.

Rad pod nazivom „YOU WON’T FOOL CHILDREN OF THE EVOLUTION„ umjetnik je izveo uz pomoć studenata zagrebačke Akademije likovne umjetnosti povodom samog otvorenja nove zgrada MSU 2009. godine. „Glavnu ulogu“ u ovom radu, preuzima Mickey Mouse spajajući u sebi zapadnjačke vrijednosti ali i situacije karakteristične za tranzicijska društva.

Ističemo da se ovdje radi o vandalizacija nad radom međunarodno priznatog i višestruko nagrađivanog umjetnika te dugogodišnjeg člana HDLU-a Igora Grubića koji kao multimedijalni umjetnik djeluje od početka 90tih. Njegov dosadašnji rad obuhvaća umjetničke intervencije u javnom prostoru, performanse, fotografiju i video radove. Od 2000. godine radi kao producent i autor dokumentaraca, televizijskih reportaža i društveno angažiranih reklama. Svoje radove prezentirao je u mnogim međunarodnim institucijama i na raznim manifestacijama.

HDLU ovim putem želi upozoriti da je svaka vrsta vandalizacije nad umjetničkim radovima u javnom prostora kažnjiva i svojevrsni kulturocid. Istovremeno radovi koje mi, ali i nama slične organizacije organiziramo i provodimo u javnim prostorima imaju intenciju estetizacije istih za bolju i ljepšu vizuru Grada Zagreba.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU