PREDSTAVLJAMO: Street art intervencija Igora Taritaša

Street art intervencija Igora Taritaša u Martićevoj ulici
u okviru EU projekta CreArt

Tijekom srpnja 2020. Igor Taritaš izveo je street art intervenciju u Martićevoj ulici u okviru EU projekta CreArt.

Mural Igora Taritaša nalazi se na križanju Martićeve i Vojnovićeve ulice pored privremene funkcionalne instalacije „Space Invader“ autora arhitekta Dine Belamarića, koja je namijenjena različitim oblicima sastajanja.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika već treću godinu zaredom u okviru EU projekta CreArt 2.0. organizira izvedbu umjetničke intervencije u centru Zagreba. Dosad su izvedeni murali Damira Sobote na Osnovnoj školi Matka Laginje, i Lava Paripovića na trafostanici u parku vrtića.

Mural Igora Taritaša prikazujući imaginarni interijer iz kojeg vidljiv eksterijer, iluzionistički nas odvlači na neka druga mjesta. Dehumanizirajući prostor Igora Taritaša baš suprotno, uvlači promatrača u svoje prostore zadržavajući mu pozornost u interijeru osjećajem ugode te slobode koji donosi eksterijer. Uz skulpturu „Space Invader“ autora arhitekta Dine Belamarića, koja je namijenjena različitim oblicima sastajanja, promatranje murala, svim okupljenima, omogućuje putovanja na neka imaginarna mjesta.

 

 

Igor Taritaš (1987., Pakrac) završava osnovnu školu u Hercegovcu kod Garešnice. Nakon završene srednje Škole primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu 2007. godine upisuje Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu. Diplomirao je u klasi prof. Ante Rašića 2013. godine. Kao učitelj likovne kulture radi u Popovači i Velikom Grđevcu.
Izlagao je na četrnaest samostalnih i na nekoliko skupnih izložbi diljem Hrvatske i inozemstva od kojih valja izdvojiti samostalnu izložbu u Von Fraunberg galeriji u Dusseldorfu, grupne izložbe „Stilles Leben“ i „Knotenpukt 19“ u Affenfaust galeriji u Hamburgu, Bijenale slikarstva u Zagrebu, „Exporting Zagreb“ u Narodnom muzeju u Poljskoj, “Junge Kunst aus Kroatien” u Austriji te  Affordable art fair u Londonu, Singapuru, Hong- Kongu i Briselu. Od nedavno ga  predstavljaju inozemne galerije “Sol art” iz Dublina, “Von Fraunberg art galerie” iz Dusseldorfa, „Affenfaust galerie“ iz Hamburga i „Oxholm galleri“ iz Kopenhagena. Slike Igora Taritaša nalaze se u privatnim kolekcijama u Engleskoj, SAD-u, Australiji. Njemačkoj, Norveškoj, Irskoj, Danskoj, Italiji, UAE, Singapuru.

O CreArtu:

CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012.  godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.

Foto: Vanja Babić

Organizator:

U okviru projekta:

Uz potporu:

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU