ORGAN VIDA U GALERIJI KARAS: Katarina Juričić – Narančasto&Plavo

ORGAN VIDA U GALERIJI KARAS
Katarina Juričić – Narančasto&Plavo
3.-13.9.2020.

Galerija Karas | Ul. kralja Zvonimira 58, Zagreb

11. ORGAN VIDA Međunarodni festival fotografije – Neodlučne slike | 02/09 – 04/10/2020

Katarina Juričić: Narančasto&Plavo
OTVORENJE: 03/09, 18h

“Gledam u sunce i more. Scena je čarobna i osjećam olakšanje. Svjetlost i boje mi hrane oči, a slike se urezuju u sjećanje. Beskonačne kombinacije narančaste i plave, komprimirane u sjećanju gdje se stvarnost stapa s fantazijom.”
“Narančasto&Plavo“, serija fotografija čija je finalna forma prostorna instalacija, inscenacija je familijarnog doživljaja izlaska i zalaska sunca te kontemplativnog osjećaja koje oni pružaju. Scene poput prvih jutarnjih zraka, te zalaska sunca iza horizonta, osim što su emocionalno snažne, također su apsolutno fotogenične te pobuđuju intuitivnu potrebu da ih ovjekovječimo. Kao rezultat, preplavljeni smo morem sličnih fotografija u kojima se sva čar uzvišenog doživljaja svodi na nematerijalnu reprodukciju „već viđenog” te time i proživljenog.
Ovaj rad u svojoj je srži studija svjetla, forme i boje – elementarnih čestica od kojih se baš svaka fotografija prvenstveno sastoji. Uzimajući kao referencu ikonične slike izlaska i zalaska sunca, figurativne motive dekonstruiram do razine apstrakcije ne bi li time došla do same suštine tog doživljaja. Ograničujući se na narančasto i plavo svjetlo, rekreiram čitav spektar sunčeve svjetlosti koju doživljavamo tijekom dana. Time nastojim evocirati osjećaj bivanja na suncu i natapanja u njegovoj toplini i boji. (Katarina Juričić)

Katarina Juričić (1994., Zagreb) diplomirala je na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, a 2019. godine završava studij fotografije na Royal Academy of Art (KABK) u Den Haagu. Njena umjetnička praksa počiva na istraživanju fizikalnosti medija fotografije. Juričić vizualizira imaginarne, fotografijom često nezabilježive, aspekte stvarnosti kao što su sjećanja, emocije, vizije i halucinacije. Dosad je izlagala na Photo Basel u Baselu; Unseen Photo Festivalu, Galerie Ron Mandos, Melkweg Expo i SBK u Amsterdamu; Galerie Bart u Nijmegenu; Nest, te Grey Space in the Middle u Den Haagu. Njezini radovi nalaze se i u kolekciji AkzoNobel Art Foundation u Amsterdamu.

Radno vrijeme izložbe:
srijeda – petak: 15 – 20 sati
subota 10 – 13 sati

Izložbu podržavaju: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Gradski ured za kulturu Grada Zagreba i Stroom Den Haag.
Medijski partneri festivala: HINA, British Journal of Photography, Kulturpunkt.hr, Vizkultura, Elle, Super1, Grazia, Vox Feminae, Rplus, H-Alter

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU