„Performing Ilica“

Tijekom vikenda održan „Performing Ilica“
u okviru Projekta Ilica: Quart,

predstavljamo izvedene performanse
Božidara Katića, Siniše Labrovića i Dejana Gotića

U organizaciji Hrvatskog društva likovnih umjetnika i Projekta Ilica: Q’ART održan je Performing Ilica uz financijsku potporu EU projekta CreArt.

Tijekom vikenda troje umjetnika Božidar Katić, Siniša Labrović i Dejan Gotić, izvodili su performanse na Ilici i Britanskom trgu.

Ilica, nekad simbolički put u središte grada Zagreba, ulica koja se proteže 5653 metara od Trga bana Josipa Jelačića do Aleje grada Bologne, svoju je nepovratnu transformaciju započela krajem devedesetih godina prošlog stoljeća. Nekad, nezaobilazno mjesto shoppinga, odlaska u banku, bar, restoran, obrt ili ured izmijenjena je u postindustrijskom dobu procesima gentrifikacije i komodifikacije. Ilica tako postaje, da parafraziramo Vladimira Dodiga Trokuta anti-ulica u anti-gradu, mjesto gdje se poznanici/ice više ne susreću i gdje se ne odvija društvena interakcija stanovnika/ica grada. Ulica se izmiče u virtualni prostor susreta, a u stvarnom svijetu ona postaje prazna ljuštura napuštenih i devastiranih prostora koji zjape prazni ili se ispunjavaju istovjetnim bezličnim sadržajem. Takvo je mjesto moguće transformirati jedino umjetničkim akcijama i reinterpretiranjem formi gradskog života po modelu simulakruma; ako ‘stvarni’ stanovnici/ice ulica izmiču u mall ili outlet centar, ‘stvarna’ ulica mora postati mjesto gdje svakodnevica postaje izvedba u svim formama kreativnog izražavanja.
U okviru ovog projekta, svi umjetnici i umjetnice pozvani su da svojim radovima reinterpretiraju ili odgovore na: mogućnost susreta i društvene interakcije na ulici; probleme potresa, cijene najmova i uvjeta rada koji definiraju život stanovnika grada; aspekte boravaka u mallovima ili u otvorenim prostorima; modele transformacija grada umjetničkim djelima.
Kao rezultat javnog poziva i natječaja, izvedena su tri performansa, a brojni posjetitelji sudjelovali  su u transformaciji Ilice.

BOŽIDAR KATIĆ
PRIVREMENO NEUPORABLJIVO

U okviru performativne akcije “Privremeno neuporabljivo” umjetnikova intencija bila je, zajedno s građanima, koristeći otpadne cigle nedavnog razornog potresa, u narančasto obojati cijelu površinu Britanskog trga, referirajući se na umjetničku akciju s kraja 60ih godina u Splitu – “Crveni peristil”.  Umjetnička akcija obustavljena je na samima počecima izvedbe zbog čega rad, trenutno, nije izveden do kraja. Umjetnik će, u suradnji s HDLU, akciju nastojati izvesti u cijelosti u narednom periodu.

foto: Iva Prolić

SINIŠA LABROVIĆ
ŠETANJE NAPUŠTENOSTI

Napuštene radnje, zatvorena vrata i prašnjavi, prljavi prozori sada čine pretežan motiv Ilice. Prva metafora napuštenosti su životinje napuštene od svojih vlasnika (iako pojam “vlasnika” sugestija je iskrivljene percepcije odnosa čovjeka i životinje, a one pripitomljene, s kojima dijelimo životni prostor, često zovemo i “ljubimcima”), koje, ako imaju sreće, završavaju u centrima za napuštene životinje.
Napuštenost, kršenje prešutnog obećanja o zajedništvu i stanje posvemašnje izloženosti izostanku brige, nestanku ljubavi i privrženosti onog drugog koji nam je, još do jučer, u nekom dijelu, ili kod životinja gotovo u potpunosti, bio “sve” u emotivnom i egzistencijalnom smislu.
Kod životinja je to posebno bolno zbog njihove “ovisnosti” o čovjeku, njihove nevinosti i gotovo nemogućeg stajanja na svoje noge i “novog početka”. Novi početak je nova simbioza s čovjekom, ako životinja ima sreće, ili čamotni život u nekom skloništu za životinje, ili ono najneizvjesnije – beskućni život u divljini grada ili prirode.
U okviru performansa „Šetanje napuštenosti“ Siniša Labrović i brojni posjetitelji izveli su životinje iz Skloništa za nezbrinute životinje Grada Zagreba u Dumovcu te ih nekoliko sati šetali po Ilici.

DEJAN GOTIĆ
BLISKI SUSRETI

U okviru interaktivnog performansa „Bliski susreti“ komunikacija publike s izvođačem odvijala se se putem interaktivnog panela smještenog na jednoj od stranica zatvorenog prostora. Svi posjetitelji mogli su odabrati 4 opcije, stiskanjem pripadajućeg gumba na panelu, posjetitelji su se tako putem panela mogli grliti s umjetnikom, blagosloviti psa, fotografirati se s umjetnikom te zatražiti mudru životnu poruku uz autogram umjetnika.

*****

ŽIVOTOPISI UMJETNIKA

Božidar Katić je multimedijski umjetnik rođen u Zagrebu 1983. godine. Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu završio je 2008. godine. U svom radu obrađuje društveno-političku problematiku. Izvodio je performanse i izlagao na samostalnim i grupnim izložbama u zemlji i inozemstvu. Autor je nekoliko javnih skulptura, više intervencija u javnom prostoru, a dobitnik je i nekoliko nagrada. Njegovi radovi čine dio Deutsche Telekom Art kolekcije. Živi i radi u Zagrebu i Berlinu.

Siniša Labrović (1965., Sinj) multimedijalni je umjetnik. U 2005. privukao je pažnju svjetskih medija radom Flock.org u kojemu su ovce bile natjecateljice u reality showu. Radovi mu se nalaze u zbirkama MSU-a u Zagrebu, Galerije umjetnina u Splitu, Umjetničke galerije u Dubrovniku, Muzeja moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, kao i u privatnim kolekcijama. Izlagao na 11. istanbulskom bijenalu 2009. god. Predstavljao je Hrvatsku na 13. venecijanskom bijenalu arhitekture 2012. godine s Pulskom grupom, H. Brkušić, I. Bezinovićem i B. Cvjetanovićem.

Dejan Gotić rođen je 1987. u Zagrebu. Nakon maturiranja na Odsjeku grafičkog dizajna u Školi primijenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, upisao je Akademiju likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, gdje je diplomirao 2013. godine na Odsjeku za animirani film i nove medije. Djeluje u širokom polju medija, od glazbene i scenske produkcije preko ilustracije pa do filmske produkcije. Također se bavi i edukacijskim radom te galerijskim izlaganjem.
*****
O Projektu Ilica: Q’ART 2020
Projekta Ilica: Q’ART je projekt društvene i socijalne inovacije, pokrenut prije 20 godina, a se bavi transformacijom napuštenih javnih prostora u središtu Zagreba, odnosno u njegovoj glavnoj ulici Ilici. Autori projekta su Aleksandar Battista Ilić i Ivana Nikolić Popović. Cilj je dugoročno promijeniti urbano iskustvo kroz participativno društveno djelovanje mladih, umjetnika, udruga, sveučilišne zajednice, obrta i građana u lokalnoj zajednici. Glavna je tema i umjetnički koncept projekta „ODRŽIVA BUDUĆNOST“ i sve umjetničke, socijalne i društvene taktike za odgovorno promišljanje budućnosti, pravednosti, slobode, kvalitete i dostojanstvenosti života, poštujući zajednicu i prirodu, kroz umjetničku percepciju, očuvanje ljudskosti i pravednosti prema svima.
*****
O projektu CreArt
CreArt 2.0. je europska mreža gradova te privatnih i javnih institucija. Projekt je započeo 2012.  godine s ciljem reagiranja na potrebe europskih kulturnih institucija što obuhvaća povećanje gospodarskog, socijalnog i kulturnog utjecaja vizualnih umjetnosti pružanjem bolje podrške umjetnicima, menadžerima u kulturi, industriji i široj javnosti. Nositelj CreArt projekta za Hrvatsku je Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, a pored HDLU-a projekt okuplja mrežu partnera iz Genove i Leccea (IT), Clermont-Ferranda i Rouena (FR), Katowica i Lublina (PL), Skopja (MK), Liverpoola (UK), Kaunasa (LT) i Aveira (PT) koju koordinira Gradski ured za kulturu grada Valladolida (ES). Petogodišnji projekt CreArt 2.0. provodit će se od 2017. do 2021. godine.

FOTO: Juraj Vuglač

Organizatori:

Uz potporu:

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU