Europski savez akademija / European Alliance of Academies

Od 8. do 10. listopada, na poziv Akademie der Künste 70-ak predstavnika najvećih europskih umjetničkih akademija i kulturnih institucija okupilo se u Berlinu (Njemačka) na konferenciji kako bi pokrenuli “Europsku alijansu akademija / European Alliance of Academies”. Predstavnici uključenih institucija dolaze iz gotovo svih zemalja Europske unije, Norveške i Velike Britanije. Hrvatsko društvo likovnih umjetnika na konferenciji je predstavljao  dopredsjednik dr.sc. Josip Zanki. Sudjelovanje velikog broja predstavnika značajnih institucija snažan je signal koji pokazuje potrebu za transnacionalnim savezom temeljenim na solidarnosti, posebno u svjetlu pandemije Covid-19, kao i njezinih političkih posljedica, nacionalnih razgraničenja i desničarskih populističkih izolacionističkih nastojanja.

Na kraju konferencije, Europska alijansa akademija / European Alliance of Academies predstavila je zajednički manifest u cilju uspostava novih oblika suradnje koji jamče međusobnu potporu kad god postoji prijetnja političkim ograničenjima ili je ugrožena sloboda umjetnosti, satkanih na vrijednostima propagiranim kroz Europsku uniju, a kao dio kulturnog projekta za budućnost. Cjeloviti tekst manifesta možete pronaći OVDJE.

Konferenciju je u četvrtak 8. listopada otvorila predsjednica Akademie der Künste Jeanine Meerapfel, nakon čega su uslijedila izlaganja književnika Roberta Menassea i A. L. Kennedyja, te publicista Basila Kerskog. Interni paneli održani su u petak 9. listopada, otvorila ih je njemačka ministrica kulture i medija prof. Monike Grütters, nakon čega su perspektivu trenutnog stanja u Europi dali povjesničar umjetnosti Bénédicte Savoy i suvremeni povjesničar Philipp Ther. Poznate ličnosti – između ostalih Wim Wenders, Ken Loach i Andres Veiel – pružili su podršku “Europskom savezu akademija” i svojim su izjavama istaknuli potrebu za savezništvima na razini Europe. U ovaj novo osnovani Savez su uključeni: Akademija likovnih umjetnosti Beč, Kraljevska akademija umjetnosti, Akademija slova i umjetnosti Széchenyi, L’Accademia Nazionale dei Lincei, Real Academia Española i Académie Goncourt kao i Centar Pompidou, Onassis Zaklada i mnogi drugi, a Hrvatsku u Savezu predstavljaju Akademija likovnih umjetnosti iz Zagreb i Hrvatsko društvo likovnih umjetnika.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Murtić 100 do 18.7.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 18.7.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU