NATJEČAJ za deveto likovno rješenje plakata na pročelju zgrade tvrtke CROZ

NATJEČAJ
za članove HDLU-a
za deveto likovno rješenje plakata na pročelju zgrade tvrtke CROZ


„Metamorfoza“ Lava Paripovića

Nakon osam umjetničkih dijela predstavljenih na plakatima na pročelju zgrade tvrtke CROZ tijekom 2018., 2019. i 2020. godine, HDLU i CROZ nastavljaju suradnju.
Tvrtka CROZ, nastojeći društveno odgovorno postupati kroz inkluziju umjetnika u svoje poslovno okružje, odlučila se na suradnju s HDLU jer želi javni prostor i prostor rada svojih djelatnika oplemeniti umjetničkim djelima umjesto uobičajenim reklamnim vizualnim rješenjima.
Odabrano umjetničko djela uvećat će se, skenirati i isprintati na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m te postaviti na pročelju zgrade CROZ-a., gdje će biti izloženo 6 mjeseci, od prosinca 2020. do lipnja 2021. godine. Tvrtka CROZ nalazi se u Lastovskoj ulici, a plakat je vidljiv s petlje Avenije Marina Držića i Slavonske avenije u Zagrebu.
Dosad su predstavljeni radovi Helene Klakočar, Maje Bachler, Korine Hunjak, Ivane Barišić Tomčić, Ivane Pipal, Tanje Blašković, Darije Jelinčić i Lava Paripovića.

SMJERNICE:
Tema za deveti plakat je: “Ostanimo zajedno
Nakon katastrofa poput potresa, poplave i korona virusa koje su nas zadesile u 2020. godini, ljudi se još više polariziraju i razilaze, kako u mišljenjima tako i fizički, distancom koja nam je propisana.
U novonastaloj situaciji koja sa sobom nosi razne negativne posljedice, potrebno je fokusirati se na pozitivne aspekte, posvetiti se životnim projektima za koje inače ne bismo imali vremena i shvatiti potrebe kolega, susjeda i nepoznanika te djelovati i ostati zajedno.
Tema ovog natječaja „OSTANIMO ZAJEDNO“ poziva umjetnike da svojim radom ukažu na važnost solidarnosti, spajanja suprotnosti i ponovne izgradnje grada Zagreba i međuljudskih odnosa.
Očekuje se da likovna rješenja budu učinjena u prepoznatljivom stilu dosadašnjeg umjetničkog djelovanja pojedinog autora. S obzirom na frekventnost lokacije i profil posjetitelja, očekuje se da radovi ne sadrže eksplicitan ili neprikladan sadržaj. Očekuju se afirmativna likovna rješenja koja promiču društvenu odgovornost.

AUTORSKI HONORAR:
Odabranom umjetniku isplatit će se autorski honorar u iznosu 10.000,00 kn neto.
Honorar isplaćuje HDLU temeljem ugovora o umjetničkom autorskom djelu koji se potpisuje prilikom odabira autora.

OBAVEZE UMJETNIKA I AUTORSKA PRAVA:
Od svakog umjetnika CROZ dobiva:

 • 1 originalno rješenje na A3 formatu za izlaganje u uredskim prostorima CROZ-a i za uvećanje na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m
 • sudjelovanje autora na promotivnim aktivnostima vezanim uz predstavljanje rješenja te davanja izjava za medije
 • sljedeća autorska prava za predmetno djelo: pravo reproduciranja, pravo distribucije, pravo priopćavanja djela javnosti, vremenski neograničeno.
TEHNIČKE SPECIFIKACIJE:
Na natječaju se traži skica (neograničeni broj skica po umjetniku)  u proporcijama plakata (12 m visina x 4.80 m širina) što na A4 formatu iznosi 29.7 cm visina i 11,8 cm širina. Temeljem skice, odabire se umjetnik i djelo. Prema potrebi, odabrano djelo se u suradnji s umjetnikom dodatno razrađuje. Potom odabrani umjetnik realizira konačno rješenje na papiru A3 formata u dimenziji 42 cm x 16.8 cm. Konačno rješenje se skenira, uvećava i printa na plakatu dimenzije 12 x 4.80 m te postavlja na pročelje zgrade, dok se originalni rad postavlja u uredskim prostorijama tvrtke CROZ. Troškove skeniranja, printanja i postava snosi CROZ.NAČIN PRIJAVE:
Prijave se šalju na e-mail vida.hdlu@gmail.com s naznakom CROZ_9
Rok prijave je 25.11.2020. (16.00 h)Prijava treba sadržavati 

 • podatke o umjetniku: ime i prezime, adresu, broj mobitela, e-mail i web stranicu
 • uz svaku skicu obavezno je priložiti i kratko tekstualno obrazloženje rada (cca 5 rečenica),
 • predložene skice uz navedeni naziv i tehniku (broj skica nije ograničen).
– sve spojiti u jedan PDF dokument max veličine 5 MB
Pravo sudjelovanja imaju isključivo redoviti članovi HDLU-a (Trg žrtava fašizma 16, Zagreb). Status svog članstva i kako ga aktivirati iz mirovanja u redovito, možete provjeriti s Miranom Jurićem (tajnistvo@hdlu.hr) ili Vericom Pavušek (racunovodstvo@hdlu.hr ).
Nepotpune ili zakašnjele prijave neće se razmatrati.ODABIR UMJETNIKA:
Selektori radova su Josip Zanki kao predstavnik HDLU-a, Lav Paripović čiji je rad odabran na prošlom natječaju te predstavnik CROZ-a.
Odabrani umjetnik zaprimit će konačnu odluku o odabiru najkasnije do 2.12.2020.
Postavljanje plakata planirano je 9.12.2020. (podložno izmjeni).UVJETI SUDJELOVANJA:

 • autor jamči da je predani rad njegovo autorsko djelo;
 • autor s HDLU potpisuje ugovor o umjetničkom autorskom djelu u kojem se uređuje odnos HDLU – CROZ – autor
 • autor je suglasan da CROZ postaje vlasnikom rada i plakata te nositeljem autorskih prava vezanih uz rad (pravo reproduciranja, pravo distribucije, pravo priopćavanja djela javnosti, vremenski neograničeno)
 • autor neće imati daljnja financijska potraživanja prema HDLU i CROZ osim ugovorenog honorara
 • HDLU i CROZ pridržavaju sva prava za korištenje predanih materijala u svrhu promidžbe u svim medijima i promotivnim materijalima
 • sva komunikacija vezana uz natječaj vrši se isključivo između autora i HDLU-a.

KONAČNA ODREDBA:
Podnošenjem prijave, autor je suglasan sa svim uvjetima ovog natječaja.

PITANJA:
Kontakt osoba za sva pitanja je Vida Meićvida.hdlu@gmail.com. Pitanja se zaprimaju isključivo putem e-maila.

O TVRTKI CROZ:
CROZ je IT tvrtka usmjerena uslugama u financijskom i javnom sektoru te drugim većim informatičkim sustavima, koja želi olakšati svojim korisnicima, velikim organizacijama, uvođenje rapidnih tehnologija i kompleksnih IT arhitektura. Danas u CROZ-u radi gotovo 200 zaposlenika. Uz razvoj novih usluga tvrtka se fokusirala i na izvoz i probitak na strana tržišta.

Organizator:

Partner:

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU