IZLOŽBA : IVANA TUDEKA “Ruined photo”

Ivan Tudek

Ruined Photo

Galerija Matice hrvatske

18. prosinca 2020. do 10. siječnja 2021.

U petaka 18. prosinca 2020. u 18 sati u Galerija Matice hrvatske otvara se izložba Ivana Tudeka pod nazivom Ruined Photo, izložba ostaje otvorena do 10. siječnja 2021. godine.

Ruined photo slijedi poetiku dviju posljednjih izložaba Ivana Tudeka – Pohvala jednostavnosti (Lauba, 2017.) i Moć zapažanja (Galerija SC, 2019.). Umjetnik pristupa mediju slike/fotografije/asemblaža kombinirajući riječ i sliku na konceptualan način postavangardnih tendencija nastalih 60ih godina prošlog stoljeća, a uzore kadriranja pronalazi i u stripu – jedino što je kod Tudeka riječ svedena tek na naslov rada, dok je sama naracija u većini slučajeva isključena.

Ključne riječi u nazivima prethodnih izložbi jednostavnost i zapažanje sjajno preciziraju dominantne preokupacije umjetnika – u prvome redu izravnost jezično-vizualne poruke koja ne ostavlja prevelik prostor za višeznačnost, a potom poigravanje percepcijom promatrača tako da se potonji mora dvostruko angažirati –jezično i vizualno. Nazivi, koji su ujedno poruke, većinom su na engleskom, stoga što je taj jezik efektan za kratke iskaze, zamalo pa parole od jedne do dvije riječi, a možda umjetnik, budući su teme koje propitkuje i ekološke naravi, neizravno koketira i s legendarnim radom Mladena Stilinovića –  An Artist Who Cannot Speak English Is no Artist, pokušavajući tako širiti poruku na razini globalne, a ne samo lokalne zajednice.

Ekološka razina, zaokupljenost umjetnika prirodom, na ovoj je izložbi izrazitije naglašena nego na prethodnima, a manifestira se kroz romantičarsko-ekološko-distopijske komponente i pristupe. Romantičarsko se najbolje odražava u jedinom narativu izložbe ispisanom na hrvatskom jeziku u pijesku „set up scenografije“ buduće fotografije: Idem u potragu za divljim planinskim medom, zrncima zlata s riječnih sprudova i krhotinama meteora s obala mora. Umjetnik gaji strahopoštovanje prema prirodi kroz neprekidnu potrebu za istraživanjem njenih skrivenih čestica. S druge strane, opsjednut je distopijskom prisutnošću čovjeka u toj divljoj ljepoti, koji, od trenutka kad je prirodu označio imenom, nazvao je „prirodom“, od nje biva odvojen. Postaje mu nedostižna, čovjek je uvijek korak iza, u nepromjenjivom stanju Ruined photo – bilo unutar fotografije istoimena natpisa, bilo unutar site specific instalacije u manjoj, ruiniranoj prostoriji galerije.

Iz zvučnika priključenih na koloplet kablova izvire cvrčanje cikada, a mi se u prostoriji za koju je umjetniku bilo važno da ostane neobnovljena, možemo zapitati kako je moguće da se suvremeni čovjek, zahvaljujući višku predmeta i informacija, neprestano nalazi na krivom mjestu u krivo vrijeme, a sve je u stvari tako jednostavno.

Neva Lukić

Radno vrijeme galerije:

ponedjeljak – petak 13-19

subota 11-13

Galerija neće raditi u vrijeme blagdana (24. prosinca 2020. do 3. siječnja 2021.)

Autorica predgovora: Neva Lukić

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU