Mural „Smogovci“ Mije Matijević

Predstavljamo mural

„Smogovci“ Mije Matijević

autorica murala Mia Matijević
Hrvatsko društvo likovnih umjetnika u suradnji sa Zajednicom nakladnika i knjižara HGK i drugim organizatorima Noći knjige predstavlja umjetničku intervenciju „Smogovci“ izvedenu povodom ovogodišnje 10. Noći knjige pod motom „Ljekovita moć knjige“. Autorica murala „Smogovci“ je Mia Matijević.
Mural se nalazi na križanju Bužanove i Kušlanove ulice kod III. gimnazije.Mural je predstavljen uz prisutnost autorice murala Mije Matijević, Hrvoja Hitreca, autora romana i scenarista serije, Darke Sudarević, ravnateljice III. Gimnazije, Tomislava Buntaka, predsjednika HDLU i dekana Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu i članova Organizacijskog odbora Noći knjige.
.Mural je izveden s idejom povezivanja „likovne umjetnosti s knjigom“, u ovom slučaju knjige i serijala „Smogovci“.  Mural prikazuje poznatu scenu i obitelj Vragec, a nalazi se na lokaciji gdje su snimani Smogovci. Također, izvedba murala najavljuje buduću suradnju i izvedbu novih murala inspiriranih književnim djelima povodom obilježavanja 2021. godine „Godinom čitanja“. Oslikavanjem murala organizatori Noći knjige žele potaknuti i druge hrvatske gradove da u Godini čitanja oslikaju gradska pročelja motivima posvećenim knjizi i čitanju, a želja im je i potaknuti interdisciplinarnu suradnju u kulturi kao i uključiti lokalnu zajednicu te podignuti svijet o identitetu preko književnosti i likovne, a u ovom slučaju i, filmske umjetnosti.
Mia Matijević je diplomirala na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2020. godine, primarno se izražava u mediju slikarstva. Izlagala je na tri samostalne i brojnim skupnim izložbama, sudjelovala je na dva rezidencijalna programa (Njemačka, Litva) i Erasmus+ stručnoj praksi (Njemačka). Dobitnica je četiri Rektorove nagrade, dvije pohvale Akademije likovnih umjetnosti, nagrade publike na projektu Erste fragmenti i dvije Sveučilišne stipendije za darovite studente.

autorica murala Mia Matijević

autorica murala Mia Matijević i Tomislav Buntak predsjednik HDLU i dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu
 Tomislav Buntak predsjednik HDLU i dekan Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu,
autorica murala Mia Matijević i Hrvoje Hitrec autor romana i scenarist serije Smogovci
autorica murala Mia Matijević i Slavko Kozina predsjednik Zajednice nakladnika i knjižara HGK

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU