IN MEMORIAM Marčelo Brajnović

U ponedjeljak, 12. travnja 2021., u 87. godini života preminuo je slikar Marčelo Brajnović, umjetničkog nadimka Ilijah iz Rovinjskog Sela.

Marčelo Brajnović rođen je 1934. godien u Rovinjskom Selu. U Zagrebu završio Školu primijenjene umjetnosti. Umjetnički je aktivan od 1953. godine. Bio je jedan od osnivača Umjetničke kolonije Rovinj, sudjeluje na izložbi Grupe Val di Bora u Puli. Od 1965. godine bio je član HDLU. Kao umjetnik pokazajuje široki spektar interesa, od skulpture, crteža, slikarstva, pa do konceptualnih instalacija, preformansa i pisanja. U mladosti bio je blizak Novim tendencijama, minimalizmu, apstraktnoj slici, da bi kasnije, slijedom odlaska i djelovanja u Italiji, naglašenije djelovao u području nadrealnog. Djela su prožeta duhom postmodernizma. Najpoznatije mu je djelo instalacija Rat za Harmagedon. Umjetnički se oslovljava “veleposlanikom Veleposlanstva Kraljevstva Božjeg Golo Brdo, Rovinjsko Selo Kraljevina Hrvatska”. Radio je u Rovinjskom Selu u vlastitoj umjetničkoj rezidenciji na Golom Brdu.

Igor Zidić, V. Bužančić i B. Cerovac ukazivali su hrvatskoj javnosti kako se premalo govori o Brajnovićevom umjetničkom djelu, iako je izlagao na brojnim izložbama u inozemstvu na kojima je dobijao nagrade (Rovinj, Milano, Pistoia, Varrena, Torino) i iako su mu djela dio stalnih postava brojnih galerija, nacionalnih i privatnih kolekcija diljem svijeta.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU