IZLOŽBA: Land art, Earth Art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen 2019./2020.

„Land art, Earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen“

izložba dokumentacije land art radova nastalih u okviru istoimenoga projekta

Gradska knjižnica i čitaonica Ivana Belostenca, Kolodvorska cesta 1a, Ozalj

23. 4. 2021., 16.00 sati.

 

Sudioni-ce/ci / izlažu:

Umjetni-ce/ci / profesori Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu

doc. dr. art. Ida Blažičko,  izv. prof. Danko Friščić, red. prof. mr. art. Zvjezdana Jembrih, doc. Natalija Nikpalj, red. prof. Mirjana Vodopija, pred. Tajana Škalamera, dipl. pov. umj. i izv. prof. Alen Novoselec

Suradni-ce/ci na projektu:

  1. sc. Suzana Marjanić, Maja Flajsig, mag. hist. art., mag. ethnol. et anthrop i red. prof. dr. sc. Tomislav Pletenac

Gosti umjetni-ce/ci:

  1. sc. Lidija Bajuk, Martina Benić (univ. bacc. chem), Ivana Bešker (Triko Cirkus Teatar), Alex Brajković (multimedijalni umjetnik), Marta Bratković (violinistica), Martin Ladika (glazbenik), Stanislav Stanko Kovačić (violončelist), Leo Hrs (mag. oecol. et prot. nat.), Nataša Hrust (grafička dizajnerica), Vilim Matula (glumac), Ivana Ožetski (multimedijalna umjetnica), Iva Peter Dragan (Triko Cirkus Teatar), Natalija Pintarić (akrobatkinja na svili)

Profesori Kineske akademije umjetnosti u Hangzhou: Yang Qirui, Zhang Haoguang i Zhang Run

Studenti Kineske akademije umjetnosti u Hangzhou: Peng Wenjie, Teng Jiaqi, Yao Haolan, Chang Wei, Zhou Xin, Shen Yuting, Guo Zui, Wang Zian i Hu Enci

Student-ice/i Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu:

Sara Grubić, Jiao Guo, Marija Graša, Lucija Jelić, Petar Koši i Ana Maria Maravić

Na blagdan svetoga Jurja, dan kojim u etnotradicijama završava zimski i započinje proljetni godišnji ciklus, ozaljskoj se javnosti predstavlja izložba i umjetničko-znanstveni projekt vezan uz z/Zemlju:

„Land art, Earth art, Earthworks: z/Zemlja i antropocen“, umjetničko-znanstveno istraživanje koje od 2019. godine provodi Akademija likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu okrunit će se u petak, 23. travnja 2021. godine u 16 h otvorenjem izložbe dokumentacije o land art radovima nastalima u okviru toga projekta.

Izložba će se održati u novom izložbenom prostoru Gradske knjižnice i čitaonice Ivana Belostenca u Ozlju i rezultat je dvogodišnje plodne suradnje s gradom Ozljem i okolnim mjestima, a ponajviše s ljudima ozaljskoga kraja koji otvorena srca pružaju i dijele ono najbolje što imaju – prirodu, tradiciju i gostoljubivost in situ.

Land art izvedbe profesora i studenata Zagrebačke akademije i njihovih gostiju u Jakovlju (dvorcu i parku skulptura), te u Ozlju, Obrežu Vivodinskom i Loviću Prekriškom u jesen 2019., a potom u listopadu i studenom 2020. godine, bit će predstavljene video projekcijama i fotografskom dokumentacijom, kao i riječju i prisustvom umjetnika i teoretičara, a glazbenom izvedbom na tragu artivizma na otvorenju izložbe nastupit će Martin Ladika.

Na zatvaranju izložbe održat će se promocija publikacije koja objedinjuje sve dosadašnje rezultate – vizualne i tekstualne, a koja će biti temelj nastavka istraživanja land arta kao još uvijek nedovoljno poznatog fenomena naše novije umjetnosti. Najavljujemo i koncert koji će se održati prilikom zatvaranja izložbe, na kojem će prof. Tomislav Pletenac izvesti slobodne prijevode / prepjeve pjesama Nicka Cavea na kajkavski, kao doprinos istraživanju lokalnih vrijednosti u kontekstu globalnog. 

Što je land art i što s njim u odnosu na Ozalj i okolicu? Što i kako dalje u očuvanju materijalne i nematerijalne baštine, kao i onoga najvrednijeg što nam je zajedničko – z/Zemlje? Pitanja i odgovore ostavljamo otvorenima u poticajnoj suradnji koja se nastavlja.

Zvjezdana Jembrih

Kontakt za više informacija:
voditelj projekta: izv. prof. Alen Novoselec, alen.novoselec@gmail.com

Više o projektu:

https://www.alu.unizg.hr/alu/cms/front_content.php…

https://www.alu.unizg.hr/alu/cms/front_content.php…

https://www.alu.unizg.hr/alu/cms/front_content.php…

https://youtu.be/JaRCmXYx5j0

 

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Hrvatska svijetu do 15.5.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 15.5.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU