IZLOŽBA : Nikoline Šimunović “Lapis lazuli”

Nikolina Šimunović

Lapis lazuli

Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

27. svibanj – 18. srpanj

Izložba dubrovačke umjetnice Nikoline Šimunović bit će otvorena u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik u četvrtak, 27. svibnja u 20 sati.

Nikolina Šimunović u izložbi “Lapis lazuli” predstavlja se recentnim djelima te s nekolicinom ranijih radova u mediju slikarstva, skulpture, mobila i instalacije. Sva su umjetnička djela nastala u datim društvenim okolnostima i u određenim povijesnim kontekstima.Ponekad su ona zrcala vanjštine turobnih ili dobrih vremena, a ponekad su odrazi unutarnjih stanja svojih stvaraoca.

Dogode se i situacije u kojima se iz unutrašnjosti umjetnika pojavi ogromna snaga, živost i neutaživa žeđ za samim činom stvaranja koji i u vrlo pesimističnoj atmosferi rezultira djelima iz kojih se širi snaga vedrine, mira i spokoja.U kontekstu vrlo tjeskobne i nepredvidive 2020. godine u kojoj se čovječanstvo transformiralo u lutajuću skupinu u kojoj „slijepac vodi slijepoga“ dok se svijet, doslovno, urušava i prijeti ponovnim „zatvaranjem“ uz stalno prisutnutraumu od mogućnosti ponovne trešnje, nastala su nova djela umjetnice Nikoline Šimunović. Ona su nastavak njezinih dosadašnjih nastojanja da prikaže nepregledne duhovne prostore vlastitoga bića kao i prostora u kojima ono obitava. Djela su to koja su „napučena“ materijom i duhovnošću u svoj svojoj dubini i širini do krajnjih granica. Neka su se od njih, uslijed nastojanja da im se slojevi međusobno pokriju, čak i fizički rastvorila pa su nastale slike koje su svojim strukturama zagrabile u prostor i tako postale trodimenzionalni objekti.

Izložbom umjetnica obilježava 20 godina izlaganja.

Kustosica izložbe je Anita Ruso, a izložba ostaje otvorena do 18. srpnja 2021. godine.

BIOGRAFIJA

Nikolina Šimunović rođena je 1978. godine u Dubrovniku. Maturirala je 1997. godine – smjer slikarski dizajner u Umjetničkoj školi Luke Sorkočevića.2003. godine diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Zlatka Kesera, smjer slikarstvo.2004. godine postaje članicom HDLU-a.Osim slikarstva, aktivno stvara u nizu ostalih likovnih područja, tehnika i medija i to na području ilustracija, interijera i likovnogoblikovanja raznih predmeta (skulptura, namještaja, rasvjetnih tijela).Pedagoškim radom bavi se od 2005. godine kao profesorica likovne kulture u OŠ grofa Janka Draškovića u Zagrebu.Od 2006. godine radi kao stručni suradnik u Centru za psihološko savjetovanje, edukaciju iistraživanje Sirius.Radila je kao voditeljica vježbi iz Likovne kulture na Učiteljskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i kao voditeljica kiparske radionice na Pučkomotvorenom učilištu u Zagrebu.Njezini se radovi mogu pronaći u privatnim kolekcijama u Hrvatskoj i inozemstvu i fundusima muzeja i zbirki.1999. godine dodijeljena joj je Rektorova nagrada.

Info

RADNO VRIJEME GALERIJA PRSTEN, BAČVA I PM (DOM HDLU)

Tijekom trajanja izložbe Murtić 100 do 18.7.2021. radno vrijeme je od ponedjeljka do nedjelje od 11 do 21h

Redovno radno vrijeme nakon 18.7.2021.:
srijeda – petak 11 do 19h
subota i nedjelja 10 do 18h,
ponedjeljkom, utorkom i praznikom zatvoreno.

Trg žrtava fašizma 16, Zagreb

 

RADNO VRIJEME GALERIJE KARAS

utorak: 10 – 13 sati
srijeda – petak: 16 – 20 sati
subota 10 – 13 sati
nedjeljom, ponedjeljkom i praznikom zatvoreno

Zvonimirova 58, Zagreb

Više informacija…

Dan otvorenih vrata

Izdvojeno

PLATI UMJETNIKA!

Web Hosting

Avalon web hosting
HDLU